Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Μάχη” στο ΣτΕ δίνουν γονείς της Χίου και της Λέσβου για την μοριοδότηση των πανελλαδικών

“Μάχη” στο ΣτΕ δίνουν γονείς της Χίου και της Λέσβου για την μοριοδότηση των πανελλαδικών
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

“Μάχη” στο Συμβούλιο της Επικρατείας δίνουν γονείς της Χίου και της Λέσβου με αφορμή τις πανελλαδικές εξετάσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και τη μοριοδότηση που δόθηκε στους μαθητές των δύο νησιών, μετά τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Υπενθυμίζεται  ότι την  12η  Ιουνίου 2017, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σημειώθηκε μεταξύ Λέσβου και Χίου ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με καταστροφικές συνέπειες, ενώ ακολούθησαν πολλές μετασεισμικές  δονήσεις.
Μια μέρα μετά το γεγονός αυτό, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναβολή διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων στα Λύκεια της Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών. Παράλληλα, με απόφαση του ίδιου υπουργούμοριοδοτήθηκαν οι μαθητές των σεισμοπλήκτων περιοχών που έδιναν πανελλαδικές εξετάσεις.
Συνολικά έντεκα γονείς παιδιών από την Χίο τπροσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζοντας  ότι η μοριοδότηση είναι προνομιακή και χαριστική για τους μαθητές της Λέσβου (εκτός αυτών από τη Βρίσα) έναντι των μαθητών της Χίου, κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση από τις περιστάσεις, ούτε συνδέεται με αξιολογικά κριτήρια.
Αυτή η διαφοροποίηση  μεταξύ των μαθητών των δύο νησιών προσκρούει σε συνταγματικές αρχές και συγκεκριμένα σε αυτές της  της ισότητας και της αξιοκρατίας, ενώ υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση προσκρούεις ευθέως στα άρθρα 4, 5, 16 και 25 του Συντάγματος.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση καθορίστηκε ειδικό καθεστώς ποσοστού επιπλέον του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους υποψηφίους των τεσσάρων νησιών (Λέσβου, Χίου, Οινουσών και Ψαρών). Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι  υποψήφιοι  των εν λόγω σεισμόπληκτων νησιών,  διεκδικούν τις επιπλέον θέσεις με βάση τους  εξής συντελεστές:
α) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων των νήσων Χίου, Οινουσσών και Ψαρών υπολογίζονται με συντελεστή 1,00.
β) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων της νήσου Λέσβου  υπολογίζονται με συντελεστή 1,20.
γ) Τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων   της   κοινότητας Βρίσας   Πολυχνίτου του Δήμου Λέσβου   υπολογίζονται με συντελεστή 1,40. 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις