Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μητροπολίτης Πατρών: Προσβολή προς τον Άγιο Ανδρέα η αφαίρεση του ονόματος από το νοσοκομείο

ΦΩΤΟ από tempo24
ΦΩΤΟ από tempo24

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθο, σχετικά με την ονοματοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Ο Αγιος Ανδρέας”, απέστειλε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Ζητά να επανέλθει στην ονομασία το “Αγιος Ανδρέας”, με το οποίο έχει καθιερωθεί να ονομάζεται το νοσηλευτικό ίδρυμα, καθώς αυτό αποτελεί προσβολή προς τον Άγιο και θα πρέπει να αρθεί αυτή η αδικία.

Στην επιστολή του, αναφέρει μεταξύ άλλων:

Με απορία μεγάλη, ο Πατραϊκός Λαός είδε τη νέα επιγραφή, στο Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” των Πατρών, η οποία έχει διαμορφωθεί, πλέον, ὡς εξής: «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ». Έχει αφαιρεθεί, δηλαδή, η ονομασία του Νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας”. Με το όνομα όμως “Άγιος Ἀνδρέας”, έχει καθιερωθεί το ἐν λόγῳ Νοσοκομείο, από της ιδρύσεώς του, στις συνειδήσεις, οὐχί μόνο των Πατρινών, αλλά θα ἠδυνάμεθα νά εἲπωμεν, των πανελλήνων…

Ὡς εκ τούτου, θεωρούμε, ότι πρέπει ὁπωσδήποτε νά αποκατασταθεί ἡ ὀνομασία τοῦ Νοσοκομείου, ὡς ἦτο μέχρι τώρα και η ὁποία αποτελεί την ταυτότητά του.

Ἡ απάλειψη της ὀνομασίας από τό Νοσοκομείο, οφείλεται, ὡς διεπιστώσαμε, στό ότι στήν ἐφημερίδα της Κυβερνήσεως 31.12.2012 ἀριθμ. Φύλλου 3486, ὑπάρχει ἡ ἀπόφαση Ἀριθμ. Υ4α/οικ. 123812, περί ἑνοποιημένου Ὀργανισμοῦ τοῦ Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Ὁ Ἃγιος Ἀνδρέας” και του Νοσοκομείου Θώρακος «Ὁ Ἃγιος Λουκάς», με την ἐπωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Πατρών».

Οὐσιαστικά, με την απόφαση αυτή, ἀφαιρείται όλως παραδόξως καί ὡς μή ὢφελεν, ἡ ονομασία και από τα δύο Νοσοκομεία. Όμως με ἀποφάσεις πού δημοσιεύονται στό ίδιο Φ.Ε.Κ., ενοποιούνται και άλλα Νοσοκομεία, για τα οποία διατηρείται η ονομασία τους.

Ἐπειδή το ζήτημα για την πόλη των Πατρών, είναι πολύ σοβαρό ένεκα της σχέσεως της πόλεως με τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα, ἀφού παγκοσμίως ἡ Πάτρα είναι γνωστή, ὡς πόλη του Αγίου Ανδρέου καί ἐπειδή τό όνομα του Νοσοκομείου είχε δοθεί πρός τιμήν του Πρωτοκλήτου των Ἀποστόλων, με τον οποίον όλες οι γενιές των Πατρινών συνδέθηκαν καί συνδέονται με βαθύ ἐσωτερικό πνευματικό δεσμό, καθίσταται ἀδήριτος ἡ ἀνάγκη νά ἀποκατασταθεί η ιστορική ὀνομασία του Νοσοκομείου των Πατρών καί θερμώς παρακαλούμεν πρός τούτο, προστεθησομένης, ἐφ’ ὃσον κρίνετε, καί της ὀνομασίας του άλλου Νοσοκομείου (του Νοσοκομείου Θώρακος «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»), ὡς έχει.

Η διόρθωση με μιά κοινή Υπουργική απόφαση, θά άρῃ την «αδικία» εἰς βάρος του Νοσοκομείου, αλλά και την «προσβολή» πρός τόν Ἃγιο Απόστολο Ανδρέα, θα ἱκανοποιήσῃ δέ τά μέγιστα τόν Πατραϊκό Λαό.

Πηγή: Tempo24

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε