Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Μόρια: Οδοφράγματα, εικόνες ντροπής και φόβος για τον κορονοϊό! Η Λέσβος σε κατάσταση τραγική

Μόρια: Οδοφράγματα, εικόνες ντροπής και φόβος για τον κορονοϊό! Η Λέσβος σε κατάσταση τραγική

Η Μόρια θυμίζει καζάνι που βράζει. Εκτός από πρόσφυγες και μετανάστες, στους δρόμους βρίσκονται και πολλοί κάτοικοι του νησιού, που έχουν στήσει οδοφράγματα. Η Λέσβος παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης…

Μπαρούτι μυρίζει και σήμερα η Μόρια της Λέσβου, καθώς από την μια οι κάτοικοι του χωριού και των όμορων κοινοτήτων έχουν στήσει οδοφράγματα στις εισόδους του ΚΥΤ, ώστε να απαγορευτεί η είσοδος στα οχήματα του
στρατού, που θα αναλάβουν το έργο διαμόρφωσης του χώρου και από την άλλη εξακολουθούν να αγνοούνται οι 27 φορείς του κορονοϊού που έχουν ανακατευτεί μέσα στο πλήθος των μεταναστών.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο πρόεδρος συλλόγου κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων κοινοτήτων Θανάσης Ψούνος, οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση την δημιουργία του νέου ΚΥΤ και πάλι στην Μόρια.

“Η Μόρια δεν θα ανοίξει ξανά”

“Το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης έχει καταστραφεί ολοσχερώς δεν υπάρχει. Αυτή την στιγμή οι κάτοικοι της Μόριας και των χωριών γύρω από το ΚΥΤ έχουν στήσει οδοφράγματα και θα αποτρέψουν μηχανήματα και
μπουλντόζες, ώστε να πάνε να φτιάξουν το κέντρο ξανά από την αρχή στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Οι κάτοικοι έχουν κλείσει τον δρόμο για να μην περάσει τίποτα. Το κέντρο δεν πρέπει να φτιαχτεί ξανά εκεί, θα δώσουμε
μεγάλη μάχη. Για μας η Μόρια έχει κλείσει, δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει ξανά στην συγκεκριμένη τοποθεσία”.

Αναφορικά για την χθεσινή φωτιά που για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έπνιξε στις φλόγες ότι είχε απομείνει από το κέντρο υποδοχής ο Θανάσης Ψούνος αναφέρει:  “Με τις φωτιές χθες το βράδυ αυτό που έκαναν οι μετανάστες ήταν απλά να αποτελειώσουν αυτό που άφησαν στη μέση ένα βράδυ πριν. Οι ώρες ήταν δύσκολες.

Click4more: Θλιβερές εικόνες στη Μόρια! Άνθρωποι κοιμούνται μέσα στο δρόμο

Δυο μέρες το χωριό ολόκληρο είναι αναστατωμένο και όλοι είναι στους δρόμους. Οι μετανάστες αυτή την στιγμή βρίσκονται οι περισσότεροι στο χωριό Παναγιούδα, που είναι λες και είναι υπό κατοχή. Το κέντρο πρέπει να βγει εκτός οικιστικού ιστού αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Δεν γίνεται κάθε βράδυ να ζούμε με την αγωνία αν θα γίνουν επεισόδια, αν θα βάλουν φωτιές, αν θα βγουν οι μετανάστες να κάνουν κάποια πορεία. Αυτή είναι η καθημερινότητα μας εδώ και έξι χρόνια”.

Αγωνία με τους φορείς του κορονοϊού

“Από την στιγμή που ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανέφερε πως το ΚΥΤ θα φτιαχτεί ξανά στη Μόρια, την ίδια ώρα αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις εργασίες διαμόρφωσης, ώστε να τοποθετηθούν οι σκηνές. Με το που είδαν οι μετανάστες τα μηχανήματα άρχισαν να τους πετούν πέτρες και να τους απομάκρυναν, ενώ αμέσως μετά οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή για να διαμαρτυρηθούν.

Click4More: Νέα φωτιά στη Μόρια! Έτρεχαν να σωθούν από τις φλόγες πρόσφυγες με παιδιά (video)

Σήμερα το πρωί τα μηχανήματα προσπάθησαν ξανά να πλησιάσουν, αλλά και πάλι δεν τα κατάφεραν γιατί οι κάτοικοι περιφρουρούν τις εισόδους του κέντρου. Δεν ξέρουμε πόσοι είναι και που. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί μόνο τα οκτώ κρούσματα του κορονοϊού με τους υπολοίπους να αγνοούνται.

Υπάρχουν και οι παραβατικοί που ήταν έτοιμοι για απέλαση που έχουν ανακατευτεί με τους άλλους. Είναι μια περίεργη κατάσταση που θέλει προσοχή από όλους. Η είσοδος στην πόλη της Μυτιλήνης έχει απαγορευτεί. Τώρα τι θα γίνει και πως δεν ξέρω”.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις