Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μωβ μέδουσες: «Έρχονται σε πολλές παραλίες της χώρας» – Αόρατη απειλή που βάζει σε περιπέτειες

Μωβ μέδουσες: «Έρχονται σε πολλές παραλίες της χώρας» – Αόρατη απειλή που βάζει σε περιπέτειες

Οι μωβ μέδουσες βρίσκονται στην Ελλάδα και οι ειδικοί εξηγούν τα όσα συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν το φετινό καλοκαίρι…

Για την εμφάνιση της μωβ μέδουσας στις ελληνικές θάλασσες μίλησε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1. Ο Επαμεινώνδας Χρήστου εξήγησε ότι, οι μωβ μέδουσες δεν εμφανίστηκαν φέτος στις ελληνικές παραλίες, αλλά πρόκειται για πληθυσμό που υπήρχε από πέρυσι.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πού θα βγουν», είπε, διευκρινίζοντας ότι, «από το κέντρο του Αιγαίου παρασύρονται από τα ρεύματα και ανάλογα με το ρεύμα φεύγουν πάλι». Ερωτηθείς για το αν μπορούν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, απάντησε αρνητικά, καθώς πρόκειται για «ανοιχτή περιοχή όπου οι πληθυσμοί μετακινούνται».

Αναφορικά με το ποιες παραλίες θα έχουν πρόβλημα, είπε πως «δεν θα έχει μία παραλία πρόβλημα, αλλά πολλές για λίγες μέρες». Τέλος, σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε, είπε πως θα πρέπει να προσέχουμε να μην μας τσιμπήσει, αφού το αόρατο πλοκάμι της φτάνει και τα δύο μέτρα και δεν είναι ορατό.

Η μωβ μέδουσα σαρώνει ήδη τις παραλίες της δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο βιοποικιλότητας μέχρι στιγμής έχει εμφανισθεί σε: Κέρκυρα, Παξούς και Αντίπαξους, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και στον Αμβρακικό κόλπο.

«Τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να περιμένουμε μετά από τσίμπημα της μωβ μέδουσας τα συχνά έχουν να κάνουν με κεφαλαλγία δηλαδή πονοκέφαλο, ναυτία, εμέτους, διάρροια, πτώση της αρτηριακής πίεσης καθώς και επίσης και πιθανή δύσπνοια» επισήμανε η δερματολόγος, Πέννυ Δαλαμπούρα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις