Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Μπλόκα αγροτών: Ένταση, κλειστοί δρόμοι και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Μπλόκα αγροτών: Ένταση, κλειστοί δρόμοι και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες σε όλη τη χώρα. Νέα μπλόκα από τη Δευτέρα.

Στη 1:12΄ το μεσημέρι της Κυριακής οι αγρότες που είναι στο μπλόκο της Ανθήλης έκλεισαν την εθνική οδό στο ρεύμα προς Λαμία.

Ωστόσο για τους οδηγούς που κινούνται στο εθνικό δίκτυο δεν υπήρξε πρόβλημα, αφού η παράκαμψη που αναγκάζονται να κάνουν, στο ύψος της Ανθήλης, είναι πολύ μικρή (400μ περίπου).

Το μπλόκο στην Ανθήλη το έχουν στήσει οι αγρότες του ΚΚΕ οι οποίοι καλούν όλους τους αγρότες της Φθιώτιδας να το ενισχύσουν, τονίζοντας ότι ο αγώνας είναι κοινός. Οι αγρότες από τους άλλους συλλόγους κάνουν συναντήσεις και προσπαθούν να συντονιστούν.

Όπως όλα δείχνουν τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει ένα ενιαίο μπλόκο από όλους τους αγρότες της Φθιώτιδας και το πιθανότερο είναι να είναι στην Ανθήλη ή στον κόμβο του Μπράλου. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις.

Ένταση κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων

Μικρή ένταση προκλήθηκε νωρίτερα στην περιοχή κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όταν αγρότης επιχείρησε με το τρακτέρ του να παρακάμψει τις αστυνομικές δυνάμεις και να κατεθυνθεί στον κόμβο της Ειδομένης, όπου οι αγρότες θέλουν να στήσουν το μπλόκο τους.

Όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, «σπεύσαμε στο σημείο και ύστερα απο διαβουλεύσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις τελικά ο συνάδελφος δεν πήγε αυτόφωρο και με το τρακτέρ του επέστρεψε στο σημείο όπου είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι, δηλαδή 2,5 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1.000 μέτρα πριν τον κόμβο Ειδομένης, όπου θέλουμε να πάμε».

Τονίζεται ότι γύρω στις 14.00 μετά το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι προτίθενται να προχωρήσουν για μια ώρα περίπου σε συμβολικό αποκλεισμό του σημείου, όπου βρίσκονται από χθές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για το γεγονός ότι δεν μας επιτρέπουν να πάμε στον κόμβο της Ειδομένης και να παραταχθούμε με τα τρακτέρ μας».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο αναμένονται στο σημείο αγρότες απο Γιαννιτσά, Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς. Αγρότες από τη Χαλάστρα έφτασαν ήδη στα διόδια των Μαλγάρων, όπου χθές στήθηκε μπλόκο και αύριο ή την Τρίτη αναμένεται να κατευθυνθούν κοντά στους Ευζώνους.

Ολιγόλεπτος αποκλεισμός της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου

Την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια» απέκλεισαν για περίπου 15 λεπτά αγρότες και κτηνοτρόφοι που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη πολιτική στον αγροτικό τομέα. Στο σημείο του αποκλεισμού βρέθηκε το μεσημέρι και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντιχάκης, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του κόμματος του στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

«Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι αγώνας επιβίωσης.Και αυτό τον αγώνα δίνουν με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα οι μικρομεσαίοι αγρότες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Συντιχάκης υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση οι εμποροβιομήχανοι, έχουν ένα και μόνο στόχο, να ξεκληρίσουν την μικρομεσαία αγροτιά να συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια».

Έρχονται νέα μπλόκα από Δευτέρα

Την ανάπτυξη των αγροτικών μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, αρχής γενομένης απο αύριο μέχρι και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, αποφάσισε η χθεσινοβραδινή ευρεία σύσκεψη των εκπροσωπών συντονιστικών επιτροπών της περιοχής, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα ακριβή σημεία.

Ωστόσο, σίγουρο θεωρείται το στήσιμο μπλόκου αύριο μετά τις 12 το μεσημέρι, στο ‘Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.Την απόφαση έλαβαν σε πρόσφατη γενική τους συνέλευση αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς, ορίζοντας και τη συντονιστική επιτροπή του μπλόκου τους που διευρύνθηκε στα 15 μέλη, απο 11 στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, επικύρωσαν την απόφασή τους να στηθεί αύριο το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Στο μεταξύ, στην περιοχή Αμυνταίου, πιθανόν αύριο μπλόκο θα στηθεί στην παλαιά εθνική οδό Αμυνταίου-Θεσσαλονίκης, στον κόμβο Αντιγόνου. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα, οπότε και θα οριστεί η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου.

Από Τρίτη τα… σπουδαία στο Κεφαλόβρυσο

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των αγροτών Αιτωλοακαρνανίας στο Κεφαλόβρυσο πριν λίγη ώρα.

Οι αγρότες συζήτησαν για την μορφή κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιήσουν και όπως είπαν θα είναι διάφορες παρεμβάσεις με καταλήψεις σε Εφορίες,Τράπεζες και ΕΛΓΑ.

Έδωσαν ραντεβού για την Τρίτη στις 12 η ώρα με αγροτικά μηχανήματα και υπάρχει η πρόταση να κλείσει και η Εθνική οδός στο κόμβο Κεφαλοβρύσου για 2 ώρες.
 

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, LamiaReport, onairnews

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε