Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μπλόκα αγροτών: Ο “χάρτης” των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα [pics, vid]

φωτό από prevezatoday
φωτό από prevezatoday

Το πλάνο των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί.

Το ενδεχόμενο αποκλεισμού του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, εξετάζουν αγροτοκτηνοτρόφοι, οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε διάφορα κομβιακά σημεία σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, την Πέμπτη 9 Φεβρουταρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει ο 24ωρος συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, προσθέτοντας ότι σήμερα “λίγο πριν τις 15.00 κλείδωσε η κινητοποίηση, που εξαγγείλαμε από την προηγούμενη εβδομάδα”.

Στο μεταξύ, σε στάση αναμονής, αλλά επί ποδός, βρίσκονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι στη Δυτική Μακεδονία, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στην αυριανή συνάντηση που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας στη Νίκαια (12.00) και στην οποία θα δώσουν το παρών εκπρόσωποί τους.

Σήκωσαν τις μπάρες στο Άκτιο

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε και το συλλαλητήριο – αγροτικό μπλόκο στα διόδια Ακτίου οπού έγινε μετά από συντονισμό των μπλόκων Βρυσούλας Βόνιτσας και Λούρου.

Οι αγρότες από τις γύρω περιοχές είχαν συγκεντρωθεί πριν της 12:00 στα διόδια Ακτίου ενώ τα τρακτέρ έκαναν την εμφάνιση τους λίγο πιο μετά όπου παρατάχθηκαν στο οδόστρωμα και έκλεισαν την διέλευση για πάνω από μισή ώρα ενώ στην συνέχεια οι κτηνοτρόφοι έριξαν και γάλα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μετά τις ομιλίες τα διόδια άνοιξαν με ελεύθερη διέλευση από τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες από κάποιους οδηγούς για το κλείσιμο του δρόμου όπου τα οχήματα και στις δυο κατευθύνσεις είχαν σχηματίσει ουρά.

Δηλώσεις πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας Σπύρος Κλινάκης και ο Νίκος Μωραΐτης βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας.

Τα μπλόκα στη Δυτική Μακεδονία 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Καστοριά παραμένουν στο μπλόκο του Άργους Ορεστικού, στον κάθετο αξονα της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ στο νομό Γρεβενών, συνάδελφοί τους βρίσκονται στην πρώτη έξοδο της Εγνατίας οδού, με κατεύθυνση προς Ιωάννινα. Επίσης, στο Καλονέρι Βοίου Κοζάνης, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν και αυτοί μπλόκο, στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού, στη διασταύρωση Σιάτιστας, καθώς και στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας – Έδεσσας.

Εξάλλου, στους Πύργους Πτολεμαϊδας παραμένουν στο μπλόκο, στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας – Έδεσσας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να στηθούν άλλα δύο μπλόκα, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στη γέφυρα Ρυμνίου, στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, καθώς και στα Κοίλα Κοζάνης.

Συλλαλητήριο κτηνοτρόφων αύριο στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Σε συλλαλητήριο προχωρεί η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, αύριο στις 11 το πρωί, στο κτίριο της Περιφέρειας, με στόχο οι κτηνοτρόφοι να προβάλλουν τα αιτήματα τους.

Να υπενθυμιστεί πως οι ίδιοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα αιτήματά τους, ενώ σε περίπτωση που δεν πάρουν κάποια απάντηση, όπως λένε, τότε θα υπάρξει προετοιμασία για συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Το αυριανό συλλαλητήριο στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναμένεται αρκετά δυναμικό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, ο οποίος τόνισε, πως στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι κτηνοτρόφοι θα παραδώσουν τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Σημειώνεται πως αύριο, Τρίτη, ανάλογα συλλαλητήρια θα γίνουν σε έδρες άλλων περιφερειών της χώρας.

Επίσης, η βάση των αιτημάτων είναι κοινή και αφορούν, εκτός από το φορολογικό και το ασφαλιστικό τους και άλλα ιδιαίτερα ζητήματα, όπως και τις ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της κακοκαιρίας.

Το πλάνο κινητοποιήσεων στη Δυτική Ελλάδα

Με ολιγόωρο αποκλεισμό των εθνικών οδών Πατρών – Κορίνθου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων, συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, αγρότες της Αιγιάλειας και της Αιτωλοακαρνανίας, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, οι αγρότες της Αιγιάλειας θα αποκλείσουν την νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου από τις 18:30 έως τις 21:30, στο ύψος του Αιγίου.

Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, από τις 19:00 έως τις 21:00 στο ύψος του κόμβου του Κεφαλοβρύσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις τους, αναμένουν, όπως ανακοίνωσαν, πως θα περιμένουν τις αποφάσεις της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής που θα συνεδριάσει στη Νίκαια της Λάρισας.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας αναμένεται να αποφασίσουν την Τρίτη για το αν θα προχωρήσουν σε κινητοποίησες, ενώ εξακολουθούν να έχουν παρατεταγμένα τρακτέρ δίπλα στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.

Στην Ηλεία, αγρότες έκαναν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον Πύργο και στην συνέχεια απέκλεισαν συμβολικά το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η εικόνα των μπλόκων στην Κρήτη

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά, που για 18η ημέρα παραμένουν στο μπλόκο που έχει στηθεί στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνου, προχωρώντας σε δεκάλεπτο αποκλεισμό της εθνικής οδού.

Οι οργανωτές του μπλόκου, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, με ανακοίνωσή τους έκαναν γνωστό ότι σήμερα στο χώρο του μπλόκου θα πραγματοποιηθεί, στις 7 το απόγευμα, μία ακόμα συγκέντρωση, ενώ αύριο, Τρίτη, αντιπροσωπεία τους θα λάβει μέρος στην πανελλήνια συνάντηση των αγροτικών μπλόκων στη Νίκαια.

Την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πραγματοποιήσουν, στις 12 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων, στην περιοχή Αγιάς.

“Άμεσα συνάντηση με την κυβέρνηση”

Επιστολή με την οποία ζητούν άμεσα συνάντηση με την κυβέρνηση για τη “διεξαγωγή επικοδομητικού διαλόγου”, κατέθεσαν σήμερα εκ νέου στο γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, άνθρωποι αγροτοκτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και συνάδελφοί τους από άλλες περιοχές της χώρας, που συντάσσονται μαζί τους.

Όσοι συντάσσονται με την συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, αναμένεται να το ανακοινώσουν αύριο επίσημα, σε συνάντηση που ορίστηκε για τη 13.00 στο Λευκώνα Σερρών, όπως είπε το μέλος του μπλόκου του Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Σερρών. Ο κ. Λίτος κάλεσε όλους τους συναδέλφους του να δώσουν ηχηρό “παρών” στην αυριανή συνάντηση, αλλά, ωστόσο, διεμήνυσε ότι “οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα μένουμε στα μπλόκα που έχουμε στήσει και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας, σκληραίνοντας αισθητά τη στάση μας”. Υπενθυμίζεται ότι αύριο, στις 12 το μεσημέρι, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας, έχει καλέσει ευρεία συνάντηση στη Νίκαια, με στόχο τη συγκρότηση κοινού μετώπου αγώνα, κάτι που όπως φαίνεται απίθανο να συμβεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας συμπλέουν, μεταξύ άλλων, αγροτοκτηνοτρόφοι από Λάρισα, Καρδίτσα, Φθοιώτιδα, Μαγνησία, Βοιωτία και ορισμένες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Στην επιστολή που κατατέθηκε τονίζεται, μεταξύ άλλων, η δεινή θέση των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας στο πλαίσιο των νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν προχωρήσει, και υπογραμμίζεται το δυσοίωνο μέλλον του πρωτογενούς τομέα. “Δεν είναι απλώς ασύμφορη, αλλά μη βιώσιμη η ενασχόλησή μας με την γη”, σημειώνουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Ζητούν συνάντηση με με στελέχη της κυβέρνησης από τα υπουργεία των Οικονομικών, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας, υπό την εποπτεία, ή και φυσική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Στον άξονα της συζήτησης επικεντρώνουν τα εξής τρία σημεία:κόστος παραγωγής, ασφαλιστικό και φορολογικό. 

Τρακτέρ μέσα στη Θεσσαλονίκη για τρίτη φορά μέσα σε πέντε ημέρες

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι έφτασαν με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα έξω από το Διοικητήριο αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, προερχόμενοι από το μπλόκο “Πράσινα Φανάρια” (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), όπου και έμειναν περισσότερο απο δύο ώρες.Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης, συνάδελφοί τους από τα μπλόκα Δερβενίου, Ευζώνων, Προμαχώνα Σερρών, Λάρισας και Χαλκιδικής. Να σημειωθεί,ότι ήταν η τρίτη φορά, μέσα σε πέντε ημέρες, που τα τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή αιφνιδιαστικών κινήσεων, αλλά και την πραγματοποίηση δράσεων που θα αναδείξουν ακόμη πιο έντονα τα προβλήματά τους.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και σήμερα ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, ενώ κλειστή εξακολουθεί να είναι, από τις 30/1, και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548 χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης. Η πρόσβαση στην ΠΓΔΜ γίνεται από τον Συνοριακό Σταθμό Δοϊράνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, prevezatoday

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε