Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Μπουτάρης: «Δεν είμαι αδερφή – Με τους Τούρκους νιώθω αδερφός» – Νέα επίθεση σε Ζέρβα (video)

Μπουτάρης

O Γιάννης Μπουτάρης μιλάει για όλους και για όλα σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί. Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης τοποθετείται με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο…

Ανατρεπτικός, αυθεντικός και χειμαρρώδης μιλά χωρίς περιστροφές και με ευθύτητα για όλους και για όλα, σε μια εκ βαθέων συζήτηση στην Άνω Πόλη, στη σκιά του Αγίου Νικολάου Ορφανού, του βυζαντινού ναού που ανήκει στην αρμοδιότητα του Πατριαρχείου που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.

Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν κρύβει την ικανοποίησή του διότι «επί δικής μου δημαρχίας “άνοιξε” η Θεσσαλονίκη και έπαψε να είναι χαρακτηρισμένη ως συντηρητική πόλη», ενώ θυμάται τις αντιδράσεις που προκάλεσε και τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που δέχτηκε ως δήμαρχος όταν διατύπωσε την άποψή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και όταν προσπάθησε να προσελκύσει Τούρκους τουρίστες και να βάλει την πόλη στον χάρτη του τουρισμού και των διεθνούς ακτινοβολίας εκδηλώσεων όπως η διοργάνωση του Gay Pride.

«Με τους Τούρκους αισθάνομαι αδερφός, με τους Ευρωπαίους συνεταίρος», λέει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις δράσεις προσέγγισης με την Τουρκία που είχαν ως αποτέλεσμα την έλευση 100.000 Τούρκων στη Θεσσαλονίκη έναντι 5.000 που έρχονταν -όπως λέει- στην πόλη πριν τη θητεία του.

Μιλά για την κόντρα του με τον Άνθιμο για το Gay Pride ξεκαθαρίζοντας πως σαν δήμαρχος έπρεπε «να στηρίξω τα δικαιώματα όλων. Δεν είμαι αδερφή». Στον αντίποδα η σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος «είναι ήρεμος, σοφός και μόνο με τον Αναστάσιο της Αλβανίας μπορώ να τον συγκρίνω». Όπως λέει χαρακτηριστικά για τον κ. Βαρθολομαίο, «αυτόν δεν τον σέβεσαι μόνο, τον έχεις κορώνα στο κεφάλι σου».

Ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρεται ακόμη στην κόντρα του με τον νυν δήμαρχο που ξεκίνησε όταν σε μια συνέντευξη «μου ξέφυγε πως είναι μ@@@κας». Όμως, οι δρόμοι των δύο ανδρών άρχισαν να χωρίζουν πολύ νωρίτερα, όταν ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τάχθηκε υπέρ της απόσπασης των αρχαίων από τον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό.

Ο τέως δήμαρχος κάνει λόγο, εμμέσως πλην σαφώς, για ανύπαρκτο έργο του κ. Ζέρβα τόσο επί δημαρχίας Μπουτάρη, παρότι ως ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης είχε διατελέσει αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής –«όσα δέντρα φύτεψες εσύ στην πόλη, άλλα τόσα φύτεψε ο Κωνσταντίνος», λέει χαρακτηριστικά στο grtimes.gr.

Ο πρώην δήμαρχος αποκαλύπτει ακόμη πότε και γιατί εξοργίστηκε με τον «διάδοχό» του και βρέθηκε στο δίλλημα ή «να του χώσω μια μπουνιά τώρα και να με γράψουν οι εφημερίδες» ή «να του γυρίσω την πλάτη».

Με την απόφαση Μενδώνη, μετρό το… 3.000

Επίσης σχολιάζει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το μετρό. Μάλιστα προαναγγέλλει συνέχιση του αγώνα δια της δικαστικής οδού προκειμένου να μην απομακρυνθούν τα αρχαία από τον Σταθμό «Βενιζέλου» και επισημαίνει πως η λύση είναι στα χέρια του Κ. Μητσοτάκη. «Κάποιος να του πει στο… αυτί», πως με την απόφαση Μενδώνη «θα τον βγάλουν ψεύτη». Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, «το μετρό δεν  θα είναι έτοιμο το 2023, αλλά θα πάει το… 3000».

Ο… γρήγορος δεσπότης

Ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρεται και στην προσωπική του ζωή και περιγράφει τις τελευταίες στιγμές που έζησε με την Αθηνά η οποία «πέθανε στα χέρια μου. Ήταν τόσο γαλήνια. Δεν έκλαιγε. Μου χαμογέλασε, φιλιθήκαμε και έσβησε. Σταμάτησε να αναπνέει». Μιλά για τον μεγάλο έρωτα που έζησαν, το συναινετικό διαζύγιο -για το οποίο απευθύνθηκαν στο Κιλκίς διότι «εκεί ο δεσπότης ήταν γρήγορος»- αλλά και για την επανασύνδεσή τους, για τον καρκίνο που έκοψε το νήμα της ζωής της γυναίκας με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, για την απεξάρτηση από το αλκοόλ, καθώς και για τη συμφιλίωση με τον θάνατο. «Δεν ξέρω πώς θα είναι όταν έρθει εκείνη η ώρα. Μπορεί να φοβάμαι», λέει προσθέτοντας ωστόσο πως «έχω ξεκαθαρίσει πως μετά δεν έχει τίποτα: ούτε πνεύματα ούτε… οινοπνεύματα».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις