Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Μυκήνες: Νέες εικόνες θλίψης και καταστροφής! Η φωτιά πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο (Βίντεο)

Μυκήνες: Νέες εικόνες θλίψης και καταστροφής! Η φωτιά πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο (Βίντεο)

Η φωτιά στις Μυκήνες εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και πέρασε μέσα από τον διάσημο αρχαιολογικό χώρο. Σε εξέλιξη σύσκεψη παρουσία της Λίνας Μενδώνη.

Η φωτιά στις Μυκήνες εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο στην περιοχή παρέμειναν όλη τη νύχτα ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις.

Λίνα Μενδώνη για τη φωτιά

“Η ζημιά, η οποία επήλθε από τη χθεσινή πυρκαγιά, ήταν η λιγότερη δυνατή. Γι αυτό, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε καταρχήν το προσωπικό της Πυροσβεστικής και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Στην προκειμένη περίπτωση δούλεψε η πρόληψη, το γεγονός ότι ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος. Δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα, επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί. Αυτό ήταν και το σωτήριο για τα μνημεία, διότι δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία, τα οποία θα επιβάρυναν και θα οποία θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων. Δεύτερον, το γεγονός ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντέδρασε σε χρόνο κρίσιμο, ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και στη γύρω περιοχή. Τρίτον, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ήταν σε επαφή μαζί μου και έκανε όλες εκείνες τις κινήσεις ώστε πολύ γρήγορα να σηκωθούν τα εναέρια μέσα, τα οποία και αυτά συνέβαλαν στην άμεση κατάσβεση.

Τέλος, ο αρχαιολογικός χώρος με την ευθύνη και τη φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, είχε σχέδιο για την πυρόσβεση και την πυροπροστασία, με αποτέλεσμα ο κάθε ένας από τους εργαζόμενους να ξέρει από την αρχή που εντοπίστηκε η πυρκαγιά, πώς πρέπει να αντιδράσει. Αυτή τη στιγμή το Μουσείο είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους. Θα ανοίξει γρήγορα, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος. Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα. Έχει καεί αυτό που ονομάζουμε πούσι, δηλαδή τα ξερά χόρτα, που είναι απολύτως ξυρισμένα. Ό,τι μπορούσε να συγκρατηθεί πάνω στην επιφάνεια του χώματος.”

Στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος και ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, μαζί με δημοτικούς συμβούλους.

Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών μεταβαίνει αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 14:00, σήμερα. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα, τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Ραγκούση και τον τομεάρχη Πολιτισμού Πάνο Σκουρολιάκο.

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις