Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Νάξος: Σήκωσαν τα δίχτυα και είδαν αυτές τις εικόνες – Το τρόπαιο που έγινε ανάρπαστο μέσα σε λίγη ώρα (pics)

Νάξος: Σήκωσαν τα δίχτυα και είδαν αυτές τις εικόνες – Το τρόπαιο που έγινε ανάρπαστο μέσα σε λίγη ώρα (pics)

Δεν είναι και το πιο όμορφο θέαμα, κυρίως όταν βλέπεις την σειρά με τα δόντια του. Πρωινό Σαββάτου του Λαζάρου και στην είσοδο του ιχθυοπωλείο της οικογένειας Πέρρου βρίσκονταν ένας τεράστιος γαλέος…

Αρκετές φορές το έχουν συναντήσει οι ψαράδες μας στα νερά των Κυκλάδων και το έχουν ψαρέψει με αρκετή άνεση. Το συγκεκριμένο ζύγιζε 75 κιλά και όπως ανέφεραν από το ιχθυοπωλείο «πουλήθηκε με το κιλό μέσα σε λίγη ώρα». Με δεδομένο ότι η εστίαση είναι κλειστή, δεν θέλησε να το αγοράσει ένας επιχειρηματίας.

Να σημειώσουμε ότι με συνέντευξή του, ο Ιωσήφ Μακρή (βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπάκαρ) αναφέρθηκε σε αρκετά θέματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή των καρχαριών στη Μεσόγειο. Είχε εξηγήσει ποια είναι τα προστατευόμενα και ποια είναι αυτά που απειλούν τον άνθρωπο (δεκατρία ουσιαστικά) και έδωσε ουκ ολίγες απαντήσεις σε θέματα που έχουν σχέση με τους καρχαρίες.

Για το θέμα της αλιείας είχε τονίσε: «Ο καρχαρίας είναι ο γνωστός «γαλέος» που πωλείται στις ταβέρνες και στα super market. Πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι ο γαλέος είναι καρχαρίας. Όλα τα είδη πωλούνται με την ονομασία αυτή σαν φιλέτο. Τα μικρά σκυλοψαράκια πωλούνται ολόκληρα και τα κάνουν σούπα συνήθως. Οι μεγάλοι πελαγικοί καρχαρίες πιάνονται συνήθως στα επιφανειακά παραγάδια που αλιεύουν για ξιφίες ή τόνους.

Δεν «τρελαίνονται» οι ψαράδες να πιάνουν καρχαρίες. Συνήθως πληρώνονται από τον έμπορα 2 ευρώ/κιλό ενώ στις ψαραγορές φθάνουν να πωλούνται 5-7 ευρώ/κιλό. Αλλα ψάρια είναι αυτά που κυνηγάνε να πιάσουν, πιο πολύτιμα (ξιφίες, τόννους, συναγρίδες, σφυρίδες, μπαρμπούνια κλπ.) Αρα, δεν υπάρχει οργανωμένη αλιεία που να στοχεύει καρχαρίες. Δείτε τις εικόνες του naxospress.gr, από την τελευταία ψαριά…

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις