Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ναυάγιο στο Μυρτώο Πέλαγος: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη θαλάσσιας ρύπανσης

Ναυάγιο στο Μυρτώο Πέλαγος: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη θαλάσσιας ρύπανσης

Ένα «τόξο ασφαλείας» έχει στηθεί γύρω από ναυάγιο στο Μυρτώο Πέλαγος προκειμένου να αποφευχθεί ή και να περιοριστεί η θαλάσσια ρύπανση της περιοχής. Η παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ήταν άμεση και μέχρι στιγμής φαίνεται πως η περιοχή δεν έχει υποστεί ζημιά. 

Το πλοίο, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, βρίσκεται σε βάθος περίπου 200 μέτρων στο βυθό και μετέφερε εκτός από τους 7.000 τόνους – αβλαβών για το θαλάσσιο περιβάλλον – σιτηρών και άνω των 150 τόνων επιβλαβή βαρέα καύσιμα που θα μπορούσαν να μαυρίσουν τις ακτές πάνω ή κάτω από την Μονεμβασιά. Τo ναυάγιο βρίσκεται σχεδόν στη μέση Λακωνίας και Μήλου.

Η οικολογική καταστροφή στο Μυρτώο Πέλαγος, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, θα ήταν τεράστια αν δεν υπήρχε η άμεση παρέμβαση της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος προσωπικά του Διευθυντή Γιώργου Μαραγκού και η άμεση και αγαστή συνεργασία των 4 ιδιωτικών εταιριών αντιρρύπανσης, πράγμα που συμβαίνει ίσως και για πρώτη φορά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ‘ενα τεράστιο τόξο ασφάλειας, 15 – 16 μιλίων στήθηκε από την πρώτη στιγμή γύρω από το ναυάγιο που έγινε χθές 0,2 ναυτικά μίλια, βορειοανατολικά των βραχονησίδων «Καραβιά» στο Μυρτώο, με τρία αντιρρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ και 4 πλωτά περιπολικά. Ταυτόχρονα υπάρχουν και δεκάδες άλλα σκάφη από τις ιδιωτικές εταιρίες που προσέλαβε η ασφαλίστρια εταιρία του πλοίου που είχε το ατύχημα ενώ έχουν στηθεί αντιρρυπαντικά φράγματα. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το θαλάσσιο περιβάλλον δεν θα υποστεί ζημιά.

Μεγάλη ήταν και η επιχείρηση που έγινε από το Λιμενικό για τη διάσωση των 16 Σύρων ναυτικών του φορτηγού πλοίου.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις