Ο Κόσμος του Βοσκού – Οι άγραφοι θεσμοί και τα εθιμικά γνωρίσματα των βοσκών του Ψηλορείτη (video)

Φωτογραφία από: YouTube

Μια πρωτοβουλία και συνεργασία της Androidus Project Tank με τον Δήμο Ανωγείων το 2018, οδήγησε στην καταγραφή έξι αφηγήσεων βοσκών του Ψηλορείτη, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν έξι διαφορετικές γενιές ενωμένες με το διαχρονικό νήμα της βοσκικής.

Από αυτό το πρώτο δείγμα, η ομάδας της Androidus, πήρε την ουσιαστική τροφοδότηση για τη δημιουργία του ερευνητικού έργου IDAology, με στόχο να κατανοήσει τον κόσμο του βοσκού του Ψηλορείτη.

Μέσα από το βίντεο των συνεντεύξεων, παρουσιάζεται η αρχή μιας αφήγησης μιας ιστορίας άγραφων γνωρισμάτων, εθιμικών πρακτικών και αδιάκοπης παρουσίας στο ψηλότερο βουνό της Κρήτης.

Οι βοσκοί του Ψηλορείτη στην… έδρα τους

Μέσα από τις προφορικές συνεντεύξεις, στο ίδιο το πεδίο δράσης των βοσκών (τους βοσκότοπους του Ψηλορείτη) που έχουν το ίδιο θεματικό πλαίσιο, καταγράφηκε η εξελικτική πορεία θεσμών και γνωρισμάτων της βοσκικής/κτηνοτροφίας στον Ψηλορείτη, όπως η βαρύτητα του όρκου (της δέσμευσης ανάμεσα στους βοσκούς) και του σασμού (διαμεσολάβησης, διπλωματίας προς την εξομάλυνση ακραίων καταστάσεων), οι επαγγελματικές προοπτικές του χθες και του σήμερα, η εγγύτητα στη φύση και τα φυσικά φαινόμενα, αλλά και σύμβολα ιδιοκτησίας και πρακτικές, όπως το διάβασμα της κουτάλας και οι γητειές και οι αποτροπαϊκές πρακτικές για τα πρόβατα. Η αλληλεπίδραση με τους βοσκούς διαφορετικών μάλιστα ηλικιών (από 20 μέχρι 88 ετών) αποτέλεσε καθοριστικής σημασίας ζήτημα, ώστε να κατανοήσουμε την εξέλιξη μιας σειράς από εθιμικά γνωρίσματα, τελετουργίες και πρακτικές, οι οποίες έχουν διαφορετική βαρύτητα και σημαίνουν ίσως διαφορετικά πράγματα για τον βοσκό του σήμερα σε σχέση με τον βοσκό του χθες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Βοιωτία: Έμπαινε να κλέψει και άραζε – Έτρωγε, έπινε και βούταγε μέχρι και σεντόνια

Βοιωτία: Έμπαινε να κλέψει και άραζε – Έτρωγε, έπινε και βούταγε μέχρι και σεντόνια

Στη Βοιωτία αστυνομικοί έπιασαν αλλοδαπό με περίεργες συνήθειες για κλέφτη. Μπούκαρε σε σπίτια, έτρωγε, έπινε και τα έκλεβε. Η λεία του περιελάμβανε από χρήματα και ... Διαβάστε περισσότερα
Πρέβεζα: Εκτός κινδύνου οι τραυματίες της άγριας συμπλοκής με πυροβολισμούς

Πρέβεζα: Εκτός κινδύνου οι τραυματίες της άγριας συμπλοκής με πυροβολισμούς

Νεότερες πληροφορίες από την Πρέβεζα για το σοβαρό επεισόδιο που αναστάτωσε το μεσημέρι την περιοχή της ΒΙΠΕ. Και οι τρεις τραυματίες που πρωταγωνίστησαν στο περιστατικό ... Διαβάστε περισσότερα
Σάμος: Το πρωί τον άφησα χαμογελαστό και το απόγευμα τον βρήκα νεκρό, λέει στο newsit.gr ο πατέρας του Άρη

Σάμος: Το πρωί τον άφησα χαμογελαστό και το απόγευμα τον βρήκα νεκρό, λέει στο newsit.gr ο πατέρας του Άρη

Η κραυγή αγωνίας ενός πατέρα που θρηνεί το παιδί του. Ο Άρης και η Κλαίρη έφυγαν νωρίς γιατί από το σεισμό στη Σάμο έπεσε πάνω τους το τοιχίο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Ο πατέρας του 17χρονου, Αλ. Κομνηνός, μιλά στο newsit.gr για τις δραματικές στιγμές και την αποκάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη.