Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

ΟΑΣΘ: Χωρίς λεωφορεία από αύριο η Θεσσαλονίκη!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν απο αύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ ενώ η διάρκεια της κινητοποίησης θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, επισήμανε ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στην επιχείρηση, Δημήτρης Τσερμενίδης.

“Δεν θα πιάσουμε τιμόνι μέχρι να μας καταβληθούν τα δεδουλευμένα μας”, τόνισε ο κ. Τσερμενίδης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η απόφαση που έλαβαν οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης που έγινε. Υπενθυμίζεται ότι στις 12/12, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα έχουν συμπληρώσει τρεις μήνες απλήρωτοι, με το συνολικό ποσό που θα έχουν να λαμβάνουν να υπερβαίνει ελαφρώς τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσερμενίδης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης είχε δεσμευτεί ότι θα φροντίσει να προκαταβληθεί η τελευταία δόση Δεκεμβρίου από την κρατική επιχορήγηση, καθώς και ότι θα γίνει προεκταμίευση μέρους των 18 εκατομμυρίων ευρώ, που αναγνώρισε η κυβέρνηση ότι οφείλει το δημόσιο στον οργανισμό από την αύξηση του ΦΠΑ. “Από τις συναντήσεις που είχαμε στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώσαμε ότι δεν έχει κινηθεί καμία τέτοια διαδικασία”, υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε: “δεν μπορούν να μας εμπαίζουν άλλο”.

Σκληρή απάντηση Σπίρτζη: Δε θα συνεχιστεί ο εκβιασμός!

Σαφές μήνυμα προς τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί ο εκβιασμός των πολιτών και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης έδωσε, σήμερα, ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ερωτηθείς για τη νέα απόφαση που ελήφθη για την επίσχεση εργασίας από αύριο.

“Μέχρι χθες βλέπαμε θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης και τις εξελίξεις, πλέον, όμως, δεν θα συνεχιστεί ο εκβιασμός των πολιτών και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης από μια ομάδα συμφερόντων που επί δεκαετίες λυμαίνεται την πόλη και τις αστικές συγκοινωνίες της”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος ΟΑΣΘ: Δίκιο έχουν οι εργαζόμενοι αλλά…

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ακόμα και σήμερα στάλθηκαν διευκρινιστικά στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διερευνηθούν σε μεγαλύτερο βάθος και με ακρίβεια όσα υποστηρίζει ο οργανισμός, ότι δηλαδή το ελληνικό δημόσιο οφείλει στην επιχείρηση 12 εκατομμύρια ευρώ, λόγω διαφοράς ΦΠΑ. “Από τις 20/7/2015 ο οργανισμός εισέπραττε με 13% ΦΠΑ και απέδιδε με 23%, ποσοστό που από την 1/6/2016 ανέβηκε στο 24%. Η διαφορά αυτή μέχρι τις 31/12/2016 έχει υπολογιστεί με ακρίβεια από τον οργανισμό στα 12 εκατομμύρια ευρώ”, επισήμανε ο κ. Στεφανίδης.

Ο κ. Στεφανίδης είπε ακόμη πως ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης δεσμεύτηκε μεν για άμεση καταβολή του πραναφερόμενου ποσού, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που στις 12/12 θα είναι τρεις μήνες απλήρωτοι, “αλλά οι διαδικασίες καθυστερούν απο το υπουργείο Οικονομικών και έτσι βρισκόμαστε πάλι εν μέσω συμπληγάδων”. “Δίκιο έχουν οι εργαζόμενοι. Η επιχείρηση όμως έχει έναν προγραμματισμό και όταν δεν υπάρχει συνέπεια σε όσα πρέπει να εισρέουν στα ταμεία του οργανισμού, δημιουργούνται δυσκαμψίες”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο ίδιος τόνισε ότι ο ΟΑΣΘ μπορεί να δίνει μόνον 25.000 ευρώ από τα ημερήσια έσοδά του, όμως, όπως υπενθύμισε, η μισθοδοσία των 2.300 εργαζομένων ανέρχεται μηνιαίως στα 3 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Πάντως, ο ίδιος συνέστησε ψυχραιμία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός της επόμενης εβδομάδας “θα έρθουν χρήματα στο ταμείο του οργανισμού, με στόχο πρωτίστως να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους της επιχείρησης”.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επανέλαβε ότι η συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη προχθές έγινε σε πολύ καλό κλίμα και τόνισε ότι κατέθεσε μεν το σχέδιο για τη λειτουργία του οργανισμού που έχει καταρτιστεί από την επιχείρηση, αλλά το τι μέλλει γενέσθαι θα κριθεί στις συνεδριάσεις της τριμερούς επιτροπής που θα ξεκινήσουν άμεσα.  Υπενθυμίζεται ότι στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΑΣΘ, τέσσερα μέλη του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ισάριθμα από το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Thestival,

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε