Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Ολοκαύτωμα: Η Θεσσαλονίκη τίμησε τα θύματα 81 χρόνια μετά την αποφράδα μέρα του 1943

Ολοκαύτωμα: Η Θεσσαλονίκη τίμησε τα θύματα 81 χρόνια μετά την αποφράδα μέρα του 1943

Η Θεσσαλονίκη τίμησε τα θύματα του Ολοκαυτώματος, 81 χρόνια από τη μέρα που ξεκίνησε το πρώτο τρένο, γεμάτο Εβραίους που ζούσαν στην πόλη, για το στρατόπεδο του Άουσβιτς…

Με κεντρικό σύνθημα «Ποτέ ξανά» η Θεσσαλονίκη τίμησε σήμερα την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς. Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η σιωπηλή πορεία μνήμης από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τον Παλαιό Σιδηροδρομικό σταθμό, με αφορμή τη συμπλήρωση 81 χρόνων από την αποφράδα ημέρα, που αναχώρησε ο πρώτος συρμός για το στρατόπεδο Άουσβιτς- Μπέργκεναου, όπου θανατώθηκαν περίπου 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι.

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό και λευκά μπαλόνια με το κεντρικό σύνθημα της πορείας «ποτέ ξανά». Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο Πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, η βουλευτής επικράτειας της ΝΔ, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, βουλευτές των κομμάτων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων.

Τη σημερινή εκδήλωση συνδιοργανώνουν Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαρτίου του 1943, ξεκίνησε από τον παλιό σταθμό της Θεσσαλονίκης το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Σε κάθε βαγόνι, στοιβάχτηκαν με τη βία 80 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.  

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις