Κυριακή, 26 Μαΐ
24oC Αθήνα

Παλιούρι Χαλκιδικής: Το χωριό – έργο τέχνης με τις πολύχρωμες τενεκεδένιες γλάστρες σε κάθε γειτονιά του

Παλιούρι Χαλκιδικής: Το χωριό – έργο τέχνης με τις πολύχρωμες τενεκεδένιες γλάστρες σε κάθε γειτονιά του

Το Παλιούρι Χαλκιδικής μεταμορφώθηκε σε ένα πολύχρωμο χωριό, με δεκάδες τενεκεδένιες γλάστρες να απεικονίζουν… κατοίκους του χωριού. Η πρωτοβουλία ανήκει σε έναν ντόπιο «καλλιτέχνη», τον Στέλιο Παπαγιάννη, ο οποίος μεταμόρφωσε με τις δημιουργίες του, εκτός από τις γειτονιές του χωριού, και τον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Ο ελαιοχρωματιστής Στέλιος Παπαγιάννης έψαχνε να βρει έναν τρόπο να εκφράσει την αγάπη του στο χωριό του, το Παλιούρι Χαλκιδικής, αλλά και να τιμήσει την μνήμη της μητέρας του, την οποία έχασε σε μικρή ηλικία. Χρησιμοποιώντας αυτά που γνωρίζει καλύτερα από οτιδήποτε, τα πινέλα και τα χρώματα, ξεκίνησε αρχικά ζωγραφίζοντας στο προαύλιο του σχολείου κουτσό, φιδάκι, το αλφάβητο και ένα σκάκι και συνέχισε μαζεύοντας χρησιμοποιημένους τενεκέδες και καλώντας τα παιδιά του χωριού, να τους ζωγραφίσουν.

 

«Μάζευα τενεκέδες όλο τον περασμένο χειμώνα, τους καθάριζα και τους ετοίμαζα για ζωγραφική. Παιδιά του Παλιουρίου – και όχι μόνο – ανέλαβαν να τους ζωγραφίσουν, φυτεύτηκαν βιγόνιες και πλέον στο χωριό υπάρχουν διάσπαρτες περίπου 100 τέτοιες γλάστρες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέλιος Παπαγιάννης, ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα ακόμα το έργο του και να κατασκευάσει κούκλες από πλαστικές γλάστρες.

«Ήρθα σε επαφή με την καλλιτέχνιδα Γεωργία Μαρκοπούλου, η οποία διατηρεί εξοχικό στην περιοχή και φτιάξαμε φιγούρες από γλάστρες, τις οποίες πάλι τοποθετήσαμε σε διάφορα σημεία, κυρίως ψηλά, ακόμη και σε ένα μπαλκόνι εγκαταλειμμένου σπιτιού». Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Στέλιος Παπαγιάννης , οι 29 γλάστρες – κούκλες απεικονίζουν ντόπιους και κυρίως ηλικιωμένες που θυμάται από την παιδική του ηλικία, όπως τη γιαγιά Ξανθίππη, η οποία δεν ζει πια, μαζί με την εγγονή της.

Το πολύχρομο πλέον χωριό υποδέχτηκε το φετινό καλοκαίρι με τις μικρές γλάστρες – κατοίκους του χωριού να εντυπωσιάζουν τους τουρίστες, οι οποίοι δεν σταματούν να φωτογραφίζουν την κάθε του γωνιά. Τα σχόλια είναι κολακευτικά και όλο το χωριό βοηθά, ώστε να συνεχίσουν να βρίσκονται σε καλή κατάσταση οι φιγούρες.

Μάλιστα, στις 11 Αυγούστου, με πρωτοβουλία του Στέλιου Παπαγιάννη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αναβίωσης παιχνιδιών και οι επισκέπτες θα παίξουν παιχνίδια μιας άλλης εποχής. Από κουτσό μέχρι μήλα όσοι επισκεφτούν το χωριό θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές του αλλά και τους… κατοίκους του μέσα από τις πολύχρωμες γλάστρες του.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις