Κυριακή, 28 Απρ.
19oC Αθήνα

Παναγιώτης Καραΐσκος: Ο χρυσός μαραθωνοδρόμος μίλησε για τη μάχη του με τη χρήση ναρκωτικών

Παναγιώτης Καραΐσκος: Ο χρυσός μαραθωνοδρόμος μίλησε για τη μάχη του με τη χρήση ναρκωτικών
ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Για «το δυνατότερο συναίσθημα από κάθε ουσία», που ένιωσε τερματίζοντας πρώτος στο 40ο Μαραθώνιο της Αθήνας, μίλησε ο πρωταθλητής μαραθωνοδρόμος του Ηρακλή, Παναγιώτης Καραΐσκος, σε μέλη του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΑΡΓΩ” στη Θεσσαλονίκη…

Πρώην χρήστης και ο ίδιος, «13 χρόνια πλέον καθαρός», απάντησε στις αφοπλιστικά βιωματικές ερωτήσεις μελών του Προγράμματος σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το βράδυ ο Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής στον χώρο του προγράμματος, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

«Τι έπαιξε ρόλο για να μείνεις μακριά από την χρήση;», «Φοβάσαι το πισωγύρισμα;», «Σκέφτηκες να ξανακάνεις χρήση σε κάποια δυσκολία;», «Γιατί αποφάσισες να δημοσιοποιήσεις το γεγονός ότι ήσουν χρήστης;», «Πώς σε αντιμετώπισαν οι συναθλητές σου;». Στις καταιγιστικές ερωτήσεις των μελών του Προγράμματος, ο 35χρονος αθλητής απάντησε με τη γλώσσα του βιώματος, ξεκαθαρίζοντας ότι όταν τερμάτισε πρώτος στον 40ο Μαραθώνιο αλλά και σε κάθε αγώνα που συμμετέχει, το συναίσθημα είναι δυνατότερο από τις ουσίες. Απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, δεν είχε, όπως είπε, φανταστεί ποτέ τον εαυτό του να τρέχει.

«Ήταν σημαντικό κομμάτι της θεραπείας μου, στην αρχική της φάση, να γίνει πρώτα το σώμα μου καλά. Όταν άρχισα τον στίβο, το 2013, ήμουν «καθαρός» και έβλεπα τον αθλητισμό ως θεραπεία. Δεν είχα καμία βοήθεια. Για να πάρω παπούτσια δούλευα σεζόν για να βγάλω χρήματα» είπε ο κ.Καραΐσκος. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, δεν σκέφτηκε ποτέ την χρήση, «έβαζα πάντα στο μυαλό μου πόσο δύσκολο ήταν να “κόψω”», λέει. Αποφάσισε δε να δημοσιοποιήσει την προσωπική του ιστορία σκεπτόμενος ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχιζαν να απεξαρτηθούν.

«Κι αυτό που πήρα πίσω, από τις αντιδράσεις του κόσμου, ήταν παραπάνω απ΄ ό,τι περίμενα. Είχα πάρα πολλά μηνύματα και δεν κουράζομαι να μοιράζομαι την εμπειρία μου γιατί λειτουργεί θεραπευτικά και για μένα» είπε ο 35χρονος αθλητής ο οποίος κλήθηκε από τους παριστάμενους να βοηθήσει, με την αναγνωρισιμότητά του και στον αγώνα των θεραπευτικών κοινοτήτων για τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο υγείας στο πεδίο της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Ο Παναγιώτης Καραΐσκος απάντησε ακόμη και στο τί σκέφτεται να κάνει όταν δεν θα μπορεί πλέον να τρέχει σε μαραθώνιους, τονίζοντας ότι ο πρωταθλητισμός τελειώνει κάποια στιγμή αλλά όχι ο αθλητισμός, αποκαλύπτοντας ότι σκέφτεται να γίνει προπονητής.

«Έχω φύγει όμως πολύ μακριά από τον παλιό Παναγιώτη, έχω τρέξει πολλά χιλιόμετρα μακριά» είπε χαρακτηριστικά ενώ μοιράστηκε μια εμπειρία του που κινητοποίησε ακόμη περισσότερο τη θέλησή του να παραμείνει μακριά από ουσίες: «την πρώτη μέρα που βγήκα από το κλειστό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ για να πάω σπίτι μου, πήρα το λεωφορείο και πήγα κάθισα κατευθείαν στο πίσω κάθισμα όπου στο παρελθόν ως χρήστης επέλεγα να καθίσω για να “βυθιστώ”, φορώντας την κουκούλα μου. Αναρωτήθηκα αμέσως όμως τι κάνω αφού ήμουν πλέον καθαρός και σηκώθηκα και κάθισα στην πρώτη σειρά του λεωφορείου» …

Παρούσες στην χθεσινή εκδήλωση ήταν και οι αθλήτριες του ΗΡΑΚΛΗ, η πρωταθλήτρια μαραθωνοδρόμος και αθλητική ψυχολόγος Ματίνα Νούλα, η χάλκινη πρωταθλήτρια Ευρώπης Κ20 Βασιλική Καλλιμογιάννη, η πρωταθλήτρια στίβου Μαρία Σιούτκα και η υπεύθυνη ακαδημιών του ΗΡΑΚΛΗ Ελεωνόρα Ρωσιάδου.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Γ.Σ. Ηρακλής με το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΑΡΓΩ” συνεχίζονται αύριο, στις 12 το μεσημέρι στο γήπεδο στίβου των Χορτατζήδων (320μ.) όπου καλούνται όλοι σε μια κοινή προπόνηση με τους αθλητές και αθλήτριες της ομάδας. Θα ακολουθήσει πικ-νικ στο γήπεδο ποδοσφαίρου και όσοι το επιθυμούν, μπορούν στη συνέχεια να παρακολουθήσουν τον αγώνα βόλλει της ομάδας στο Κατσάνειο (18:00).

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις