Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Πανούσης: Αδύναμες ενίοτε οι δημοκρατίες να χειριστούν θέματα ρατσισμού

Πανούσης: Αδύναμες ενίοτε οι δημοκρατίες να χειριστούν θέματα ρατσισμού

Οι δημοκρατίες μας είναι συχνά αδύναμες να χειριστούν θέματα όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία και μόνο η κοινωνία μπορεί να απομονώσει τους θύλακες που θέτουν ξανά τα εγκλήματα μίσους στο τραπέζι, επισήμανε από το Βόλο ο καθηγητής Εγκληματολογίας και  τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Ο κ. Πανούσης ήταν ο βασικός ομιλητής σε επετειακή εκδήλωση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, που διοργάνωσε σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

Ο κ. Πανούσης τόνισε ότι επιβάλλεται να θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων αλλά και τις δικές μας γενοκτονίες, κοινώς να θυμόμαστε τις θηριωδίες της ιστορίας και να είμαστε έτοιμοι να απομονώσουμε όσους θέτουν και πάλι στο τραπέζι τα εγκλήματα μίσους.

«Είναι άλλο πράγμα η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική διπλωματία για το χειρισμό θεμάτων όπως η μετανάστευση και άλλο πράγμα ένα παγκόσμιο μίσος κατά συγκεκριμένης εθνοτικής, θρησκευτικής η άλλης ομάδας. Υπάρχει ακόμη αυτό το μίσος.. Το φαινόμενο μπορεί να είναι κάτι που έχει σχέση με τη θρησκεία π.χ. αλλά από κάτω αν ξύσεις θα βρεις κι άλλα όπως πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες».  

Επισήμανε επίσης ότι η κοινωνία θα πρέπει να περιφρουρήσει την αδελφοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη μέσω και της εκπαίδευσης αλλά κυρίως μέσω του κυττάρου της κοινωνίας  μας που είναι η οικογένεια.

Επιπλέον τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διαφυλάξει και να τιμήσει αυτό που διατείνεται ότι εκφράζει, δηλαδή πολιτισμό, ιστορία, κουλτούρα, ανθρώπινα δικαιώματα και όχι την Ευρώπη φρούριο με τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των λαών. Τέλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από τη συνθήκη Σένγκεν, απλά μέσω του «σεναρίου που καλλιεργείται, ασκείται πίεση για τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο, με την εμπλοκή δηλαδή του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας σε κοινές περιπολίες».

Πηγή: thenewspaper

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε