Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Πάρος: 79 χρόνια από το μαρτύριο του Νικόλα Στέλλα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής

Πάρος: 79 χρόνια από το μαρτύριο του Νικόλα Στέλλα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής

Πέρασαν 79 χρόνια και η Πάρος τίμησε και φέτος τη μνήμη ενός 19χρονου παιδιού που έγινε ήρωας για την πατρίδα. Ο Νικόλας Στέλλας μαρτύρησε αλλά ποτέ δεν πρόδωσε τους συντρόφους του…

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, η Πάρος, όπως κάθε χρόνο, τίμησε τη μνήμη του Παριανού ήρωα της εθνικής αντίστασης Νικόλα Στέλλα, του νεαρού που στα μαύρα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής αντιστάθηκε, συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε από τους Ναζί κατακτητές τον Μάιο του 1944.

Μια ιστορία ατσάλινης θέλησης, αδάμαστης αντίστασης και μαρτυρικού θανάτου στα χέρια του εχθρού, κρύβει η θυσία του Νικόλα Στέλλα που μας ταξιδεύει 79 χρόνια πίσω, στο 1944, στην περιοχή του κάμπου των Μαρμάρων, τότε που οι Γερμανοί κατασκεύαζαν στρατιωτικό αεροδρόμιο επιτάσσοντας σε καταναγκαστική εργασία για την κατασκευή του νεαρούς σε ηλικία Παριανούς.

Ο Νικόλας Στέλλας τότε, 18χρονο μόλις παιδί, μαζί με μια ομάδα νέων από τα Μάρμαρα, τη Μάρπησσα, τον Πρόδρομο και τις Λεύκες, επιχείρησαν μια νύχτα να κάνουν σαμποτάζ καταστρέφοντας τον αεροδιάδρομο. Έγιναν όμως αντιληπτοί από τους Γερμανούς οι οποίοι πέταξαν φωτοβολίδες για το φωτισμό του χώρου.

Τα περισσότερα παιδιά έτρεξαν και κατάφεραν να ξεφύγουν, ωστόσο ο Νικόλας Στέλλας δεν πρόλαβε. Οι Γερμανοί τον συνέλαβαν, τον δίκασαν και τον καταδίκασαν. Το βασάνισαν άγρια για να μαρτυρήσει ποιοι άλλοι ήταν μαζί του στο σαμποτάζ, εκείνος όμως ποτέ δεν τους πρόδωσε.

Θανατώθηκε με απαγχονισμό μια Μαγιάτικη μέρα του 1944 σαν σήμερα και η θυσία του για την πατρίδα λίγο πριν χαράξει η αυγή της λευτεριάς, είναι χαραγμένη με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του νησιού και της χώρας.

Πηγή: parianostypos.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις