Τρίτη, 5 Μαρ.
13oC Αθήνα

Πάσχα 2023 – Σέρρες: Σώθηκε με απινιδωτή διπλανού χωριού λίγο πριν την Ανάσταση

Πάσχα 2023 – Σέρρες: Σώθηκε με απινιδωτή διπλανού χωριού λίγο πριν την Ανάσταση

Στιγμές πανικού λίγο πριν το Πάσχα στις Σέρρες με τον ιερέα να σταματάει τη λειτουργία για να κάνει μαλάξεις σε πιστό. Πολύ γρήγορα υπήρξε κινητοποίηση και τη λύση έδωσε ένας απινιδωτής διπλανού χωριού…

Ο 50χρονος άντρας στις Σέρρες κατέρρευσε στην εκκλησία που είχε πάει. Οι πιστοί ειδοποίησαν τον ιερέα και εκείνος χωρίς δεύτερη σκέψη σταμάτησε τη λειτουργία για να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Η αγωνία άρχισε να κορυφώνεται καθώς τα πρώτα λεπτά, ο άτυχος άντρας παρέμενε αναίσθητος. Η κινητοποίηση που οργανώθηκε και κυρίως ένας απινιδωτής που βρέθηκε από διπλανό χωριό έδωσαν τη λύση. Ο 50χρονος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Σωτήρια ήταν η επέμβαση πέντε ατόμων, τεσσάρων εκπαιδευμένων πολιτών και ενός γιατρού, σε έναν 50χρονο ο οποίος κατέρρευσε από ανακοπή καρδιάς λίγο πριν την Ανάσταση έξω από την εκκλησία στην Τριάδα στις Σέρρες.

Τον 50χρονο έσωσαν ο πρόεδρος του Ηρακλή Χειμάρρου Βασίλης Πουρτουλίδης, ο πιστοποιημένος νοσηλευτής της ομάδας Παναγιώτης Τσακαλίδης, ο γιατρός Μιχάλης Συμεωνίδης, μια γυναίκα του χωριού και ο ιερέας οι οποίοι ήξεραν ΚΑΡΠΑ ενώ σωτήρια αποδείχθηκε η ύπαρξη δύο απινιδωτών στο διπλανό χωριό, τον Χείμαρρο Σερρών, της ομάδας και του χωριού από προσφορά ενός πολίτη.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή που έκανε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Ηρακλή Χειμάρρου Βασίλης Πουρτουλίδης: «Ο γραμματέας της ομάδας με ειδοποίησε ότι έξω από την εκκλησία είχε καταρρεύσει ένας συγγενής του, ένας 50χρονος από ανακοπή καρδιάς. Μαζί με τον νοσηλευτή της ομάδας μας, Παναγιώτη Τσακαλίδη, τρέξαμε προς τα εκεί παίρνοντας τον απινιδωτή που είχαμε στο χωριό, ενώ έχουμε κι έναν δεύτερο στην ομάδα.

Όταν βρεθήκαμε στη σημείο βρήκαμε τον ιερέα να κάνει μαλάξεις στον 50χρονο κι αναλάβαμε εμείς, κάτι που κάναμε για πάρα πολύ ώρα γιατί δεν είχε σφυγμό. Αμέσως ήρθε ο γιατρός Μιχάλης Συμεωνίδης, που κάνει Πάσχα στο χωριό αλλά και μια κοπέλα. Κάναμε Κάρπα για πάρα πολύ ώρα ενώ σχετικά γρήγορα ήρθε το ασθενοφόρο που τον διεκόμισε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

Όταν έφτασε το ασθενοφόρο τον είχαμε επαναφέρει και είχε επαφή με το περιβάλλον. Ο Παύλος σώθηκε από θαύμα, από το γεγονός ότι ξέραμε κάρπα και αλλά και από ότι είχαμε δύο απινιδωτές στο Χείμαρρο που αποδείχτηκαν σωτήριοι. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το Πάσχα θα παραμείνει στη μνήμη μας σαν κάτι ξεχωριστό».

Ο ένας απινιδωτής βρίσκεται σε κεντρικό σημείου του Χειμάρρου και ο άλλος στα γραφεία της τοπικής ομάδας, του Ηρακλή Χειμάρρου ενώ αρκετοί κάτοικοι του χωριού έχουν εκπαιδευτεί πιστοποιηθεί από το KIDS SAVE LIVES-Τα παιδιά σώζουν ζωές.     

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις