Πάτρα: 8 εκατ. ευρώ το “πλήγμα” στην εστίαση από την ακύρωση του καρναβαλιού

Η Πάτρα και η Αχαΐα γενικότερα ήταν η πρώτη περιοχή που επλήγη από τα μέτρα για την μη εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς ο κλάδος της εστίασης που έχασε τζίρο ύψους 8 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ματαίωσης του καρναβαλιού.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρκολέφας στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για την Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τους γενικούς γραμματείς, Αθανάσιο Πετραλιά και Χρήστο Τριαντόπουλο.

Η τηλεδιάσκεψη ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με παραγωγικούς φορείς λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού και το Επιμελητήριο Αχαΐας ήταν ο πρώτος φορέας που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία.  

Ενημέρωση από τον Σταΐκούρα

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, αρχικά έγινε ενημέρωση από τον κ. Σταϊκούρα για τα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, την παροχή δανείων με κρατικές εγγυήσεις, ενώ εκφράστηκε η σκέψη να εξεταστεί από την Κυβέρνηση η λήψη πρόσθετων μέτρων για την περίπτωση της Αχαΐας.

Ο κ. Μαρλαφέκας ξεκίνησε την ενημέρωση από την εκκρεμότητα που υπάρχει με τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων και υπενθύμισε ότι ο υπουργός είχε ζητήσει από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας να παρουσιάσει μια τεκμηρίωση για τον οικονομικό αντίκτυπο του Πατρινού Καρναβαλιού στην τοπική οικονομία.

click4more: Μεγαλώνει η ανησυχία! Πεθαίνουν παιδιά από την νόσο που ίσως συνδέεται με τον κορονοϊό

Ο κ. Μαρλαφέκας ενημέρωσε ότι η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε, τονίζοντας ότι η Αχαΐα ήταν η πρώτη περιοχή που επλήγη και ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα ότι ο κλάδος της εστίασης απώλεσε τζίρο ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ και όπως σημειώνει το επιμελητήριο: «ο υπουργός ζήτησε να σταλεί η μελέτη στον κ. Σκυλακάκη για να εξεταστεί από την Κυβέρνηση η λήψη πρόσθετων μέτρων για την περίπτωση της Αχαΐας».

Τριάντα εκατ ευρώ το μηναίο “αποτύπωμα” των φοιτητών στην Πατρινή οικονομία

Παράλληλα, ο κ. Μαρλαφέκας εξέφρασε την ανησυχία του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου για την εξ αποστάσεως φοίτηση, υποστηρίζοντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στην Πάτρα, καθώς το μηνιαίο οικονομικό αποτύπωμα που αφήνουν οι φοιτητές στην πόλη υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ.  

Επίσης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου επισήμανε ότι απαιτείται η διάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών για την επανεκκίνηση της αγοράς και πρότεινε εκ νέου την αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 με στόχευση τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Εκτός αυτού, ο κ. Μαρλαφέκας ζήτησε να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 από τα υπουργεία και τις περιφέρειες.

Πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στην Αχαΐα

Προτάθηκε ακόμα από την πλευρά του Επιμελητηρίου Αχαΐας η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι εξετάζεται το αίτημα, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει δυσκολία καθώς η ικανοποίησή του υπερβαίνει την Κυβέρνηση και αγγίζει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από το παρελθόν.

Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε ο κ. Μαρλαφέκας αφορούσε στην ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που εισάγουν εμπορεύματα (ένδυσης, υπόδησης κ.ά.) να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης για την απόδοση του ΦΠΑ και των δασμών εκτελωνισμού, ώστε να επαναλειτουργήσουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας ζήτησε να ληφθεί μέριμνα από το υπουργείο Οικονομικών για τα κόστη μεταφοράς των εξαγωγών που βαρύνει υπέρμετρα τις επιχειρήσεις.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την αισιόδοξη εκτίμηση του κ. Σταϊκούρα ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Συναγερμός στη Χαλκίδα – 8 νέα κρούσματα σε εργοστάσιο

Κορονοϊός: Συναγερμός στη Χαλκίδα – 8 νέα κρούσματα σε εργοστάσιο

Συναγερμός έχει σημάνει στη Χαλκίδα, καθώς εντοπίστηκαν ακόμα 8 νέα κρούσματα κορονοϊού σε εργοστάσιο που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για Ινδό ο οποίος εργαζόταν ... Διαβάστε περισσότερα
Νεκρός 45χρονος στη Λιβαδειά από ηλεκτροπληξία την ώρα που μάζευε βαμβάκι!

Νεκρός 45χρονος στη Λιβαδειά από ηλεκτροπληξία την ώρα που μάζευε βαμβάκι!

Η τραγωδία συνέβη σε αγροτική περιοχή, στη Χαιρώνεια Λιβαδειάς, με θύμα έναν χειριστή βαμβακοσυλλεκτικής μηχανής. Ο 45χρονος βρήκε το θάνατο όταν στην προσπάθειά του να ... Διαβάστε περισσότερα
“Καμπανάκι” Χαρδαλιά για Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Καστοριά! “Ένα lockdown επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας” (video)

“Καμπανάκι” Χαρδαλιά για Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Καστοριά! “Ένα lockdown επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας” (video)

Έκκληση στους κατοίκους των Ιωαννίνων, της Θεσσαλονίκης και της Καστοριάς, να παραμείνουν σε πλήρη εγρήγορση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται ... Διαβάστε περισσότερα
“Πυρετός” στη Λιβαδειά μετά τα 18 κρούσματα στο εκκοκκιστήριο! – Τι λέει ο Δήμαρχος στο newsit.gr

“Πυρετός” στη Λιβαδειά μετά τα 18 κρούσματα στο εκκοκκιστήριο! – Τι λέει ο Δήμαρχος στο newsit.gr

Τρέχουν και δε φτάνουν οι αρχές στη Λιβαδειά, μετά την αποκάλυψη ότι 18 άνθρωποι από εκκοκκιστήριο της περιοχής, είναι θετικοί στον κορονοϊό. Τα κρούσματα αποκαλύφθηκαν ... Διαβάστε περισσότερα