Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Πάτρα: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία του ιστορικού δημοτικού θεάτρου «Απόλλων»!

Πάτρα: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία του ιστορικού δημοτικού θεάτρου «Απόλλων»!

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία του ιστορικού δημοτικού θεάτρου, «Απόλλων», της Πάτρας, μετά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Πατρέων, του υπουργείου Πολιτισμού και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο αρχιτεκτονικού έργου, Χρήστο Κορδά, «σκοπός του έργου είναι η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του θεάτρου “Απόλλων”, επιφάνειας περίπου 2.133 τ.μ., κυρίως ως ενεργή θεατρική σκηνή της πόλης και δευτερευόντως ως χώρος συναυλιών ή μουσική σκηνή».

Οι επεμβάσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ.Κορδά, «θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα τον σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του θεάτρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο που προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Στις επεμβάσεις αποκατάστασης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «περιλαμβάνεται η συντήρηση του θεάτρου, η τυχόν ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και ο εκσυγχρονισμός του, με σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, φωτισμού, ήχου, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, σκηνή, νέα καθίσματα, επενδύσεις κ.α., για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων». Στην προγραμματική σύμβαση αναφέρεται ότι το έργο χρηματοδοτείται με το ενδεικτικό ποσό των 12.791.126,71 ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020».

Το δημοτικό θέατρο «Απόλλων» που βρίσκεται στην πλατεία Βασ. Γεωργίου Α΄, στο κέντρο της Πάτρας, κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ και είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Διαθέτει αίθουσα, σκηνή, τρία επίπεδα θεωρείων, υπερώο, τους χώρους υποδοχής κοινού (φουαγιέ, χώρους εισόδου κλπ.) και χώρους υποστήριξης (καμαρίνια, αποθήκες, κλπ).

Παράλληλα, αποτελεί σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ταυτότητας της Πάτρας, είναι η μόνιμη στέγη του δημοτικού περιφερειακού θεάτρου και παράλληλα φιλοξενεί συναυλίες και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις