Site icon NewsIT

Πέλλα: Η Πρωτοχρονιά της μελαγχολίας – Συγκίνησαν τα 62 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που “γιόρτασαν” ολομόναχα!

21.03.2018 | 10:58
Πέλλα: Η Πρωτοχρονιά της μελαγχολίας – Συγκίνησαν τα 62 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που “γιόρτασαν” ολομόναχα!

Η δική τους Πρωτοχρονιά, τα βρήκε στην Πέλλα μακριά από τους γονείς και τους στενούς συγγενείς τους. Είναι 62 μικρά παιδιά που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους...

Το τραπέζι στρώθηκε από νωρίς στην Πέλλα, γεμάτο εκλεκτές λιχουδιές και στη μέση του, τοποθετήθηκαν όπως αρμόζει για τη μέρα, μια γυάλα με χρυσόψαρα για γούρι, κέρματα για πλούτο, κεριά για να είναι καλά τα παιδιά και η οικογένεια, κόκκινα αυγά για γονιμότητα, αλλά και 7 αντικείμενα που το όνομα τους αρχίζει από το γράμμα “S”και που το κάθε ένα συμβολίζει και από κάτι. Όπως το μπαχαρικό σουμάκ για υπομονή και ανεκτικότητα, το Seeb που είναι το μήλο, για υγεία κτλ.

Σε έναν προτζέκτορα και μέσω σύνδεσης με Η/Υ, μια εκπομπή από το μακρινό Αφγανιστάν μετέδιδε σε απευθείας μετάδοση την αντίστροφη μέτρηση για τη νέα χρονιά και την ίδια στιγμή, τα προσφυγόπουλα, γύρω γύρω από το γιορτινό τραπέζι, φώναζαν δυνατά, αριθμό, αριθμό, μέχρι το μηδέν, τη δική τους πρωτοχρονιά.

Για τα 62 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν που φιλοξενούνται σε δομή κοντά στη Νέα Πέλλα, το φετινό «ρεβεγιόν» για το νέο έτος που γιορτάστηκε χθες Τρίτη (20-03-2018), όπως προστάζει η παράδοση τους (σύμφωνα με το Περσικό ημερολόγιο το Nowruz), ήταν διαφορετικό .

Γονείς ή συγγενείς δεν υπήρχαν. Ωστόσο η αγάπη και τα χαμόγελα περίσσευαν. Φρόντισαν για αυτό εθελοντές από τη Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά και την Έδεσσα που συνεισέφεραν τα απαραίτητα, προκειμένου τα παιδιά να ξεχάσουν έστω για λίγο τα προβλήματα τους και την αγωνία για το μέλλον τους, τη λύπη για αυτούς που άφησαν πίσω.

Στο τέλος της γιορτής, τα λόγια περίσσευαν. Μόνο αγκαλιές, χαρά και πρόσωπα φωτισμένα και συγκινημένα, με τη γλώσσα του σώματος να προσπαθεί να εκφράσει ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Και αυτό ίσχυε και για τα παιδιά και για τους εθελοντές…

Πρωτοχρονιά για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Για το γιορτινό τραπέζι και τα δώρα που μοιράστηκαν στα παιδιά, μερίμνησαν μέλη από το τμήμα Προσφυγικού και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, από τον σύλλογο εθελοντών Albatros, από την Πρωτοβουλία Γυναικών Έδεσσας, από την Κίνηση Πολιτών Γιαννιτσών, αλλά και από φίλους των παραπάνω κινήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένας προπονητής ποδοσφαίρου από την περιοχή των Γιαννιτσών, φρόντισε να συγκεντρωθούν για να δοθούν στα παιδιά από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια (62) αλλά και αρκετές μπάλες ποδοσφαίρου, ενώ ο ίδιος προσφέρθηκε να προπονεί τα παιδιά σε κοντινό γήπεδο, μια ή δύο φορές την εβδομάδα.

Πηγή: thesstoday.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version