Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Από εδώ ξεκίνησε η φωτιά στο δάσος της Στροφυλιάς [pics]

Από εδώ ξεκίνησε η φωτιά στο δάσος της Στροφυλιάς [pics]
ΦΩΤΟ από το patrisnews

Μάλιστα, οι αρχές προσανατολίζονται πλέον, στο ενδεχόμενο του εμπρησμού…

“Ο άνθρωπος που ήρθε την Τρίτη το μεσημέρι στην περιοχή Ψηλοκαταράχι ήρθε μόνο για κακό… Και έβαλε την φωτιά… ”. Αυτό αποκαλύπτουν στην «Πατρίς» κάτοικοι του οικισμού Σαμαρέϊκα οι οποίοι, υπέδειξαν το σημείο, 1200 μέτρα μακριά από τον οικισμό, σε μια δύσβατη και πυκνή από βλάστηση περιοχή.

Εκεί σύμφωνα με τους ίδιους είναι το σημείο από όπου εμπρηστής ή εμπρηστές έβαλαν φωτιά η οποία έκαψε περίπου 1000 με 1200 στρέμματα δάσους.

Ομάδα πυροσβεστών χθες το πρωί στην περιοχή Ψηλοκαταράχι – ΦΩΤΟ από το patrisnews

Από χθες το πρωί δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στο δάσος Στροφυλιά αλλά οι αναζωπυρώσεις είναι συχνές. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη για την θέσουν υπό έλεγχο και τα κατάφεραν αν και τα ξημερώματα της Τετάρτης λόγω της έντασης του ανέμου υπήρξε κίνδυνος να περάσει το ρέμα Ρούσκουλα στο Μεγάλο Πεύκο και να κινδυνέψουν σπίτια. Για την περίπτωση αυτή ήταν έτοιμο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής όπως δήλωσε στην «Πατρίς» ο συντονιστής επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων υποστράτηγος Τζουβάρας Αχιλλέας.

Όπως είπε στο patrisnews ο κάτοικος Σαμαρέϊκων : «Η περιοχή που βρισκόμαστε λέγεται Ψηλοκαταράχι, στην καρδιά του δάσους της Στροφυλιάς. Το σημείο αυτό απέχει από τον οικισμό Σαμαρέϊκα περίπου 1200 μέτρα. Ο δρόμος είναι μακριά από το σημείο που έχει πιάσει φωτιά. Από δω δεν είναι ότι πέρασε κάποιος και πέταξε ένα τσιγάρο από άπροσεξία. Εδώ για να πιάσει φωτιά κάποιος ή κάποιοι πέρασαν μέσα από θάμνους και σκίνα και ήρθε εδώ. Η φωτιά ξεκινάει όπως βλέπετε από εδώ, ενώ από πίσω δεν υπάρχει φωτιά. Ο γιός μου είδε πρώτος την φωτιά και ειδοποίησε. Η ώρα ήταν περίπου 3.30 το μεσημέρι της Τρίτης.  Αμέσως  ξεκινήσανε όλοι οι κάτοικοι των Σαμαρέϊκων για να σβήσουμε την φωτιά. Τρέχει ο αδελφός μου με το τρακτέρ με το ραντιστικό, επίσης ο Λάμπης ο Σάμαρης, ο Αλέξης ο Σάμαρης. Ήταν οι πρώτοι που έφθασαν εδώ. Εκείνη την ώρα είχε αέρα βορειοανατολικό με αρκετά μποφώρ. Όμως η φωτιά πέρασε τον χωματόδρομο που οδηγεί στην Μανωλάδα και πήγε στην άλλη πλευρά. Δεν προλάβαμε. Κάποιοι από εμάς πάθανε μικροεγκαύματα. Κάθε φορά που πιάνει φωτιά στο δάσος είμαστε οι πρώτοι που ειδοποιούμε την Πυροσβεστική. Κάποιος ήθελε να βάλει φωτιά…Θα παρακαλούσα τις αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν εντολές ώστε να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα στο δάσος για να φθάνουν τα πυροσβεστικά κοντά. Αν είχαμε σταθμευμένο στα δικά μας κτήματα ένα μικρό πυροσβεστικό, θα σώζαμε πολλές καταστάσεις. Ο σύλλογός μας Τοπίου και Περιβάλλοντος Σαμαρέϊκων αγαπά όπως και οι προπαππούδες μας και προσέχει την περιοχή».

Τζουβάρας: «Ήμασταν έτοιμοι και για εκκένωση σπιτιών»

Ο Συντονιστής επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων υποστράτηγος Τζουβάρας Αχιλλέας, δήλωσε στην «Πατρίς»: «Σήμερα Τετάρτη (ώρα 13.00) αποφεύχθηκαν τα χειρότερα,αποφεύχθηκε η επέκταση της πυρκαγιάς ειδικά χθες το βράδυ και την κρατήσαμε στην ίδια ένταση, γιατί είχαμε δυνατούς ανέμους και το φοβηθήκαμε πάρα πολύ και υπήρχαν και εναλλαγές στην διεύθυνση του ανέμου. Αυτό δυσκόλεψε πολύ τα πράγματα. Αποτέλεσμα ήταν να φθάσουμε οριακά στο βάθος που βλέπετε, όπου «κόπηκε» η πυρκαγιά ούτως ώστε να μην κινδυνέψουν τελικά σπίτια, ούτε θερμοκήπια, ούτε αγροτικές καλλιέργειες.

Είχαμε κάνει ιστό με όλους τους αρμόδιους φορείς και ήμασταν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή με ένα τηλεφώνημα να εκκενώσουμε την περιοχή. Η συνεργασία με εναέρια μέσα, την Περιφέρεια που μας βοήθησε πάρα πολύ, την αστυνομία και όλους τους αρμόδιους φορείς. Με ηλεκτρονικά μέσα θα μετρήσουμε πόσα στρέμματα έχουν καεί γιατί υπάρχουν περιοχές που είναι καμένες με έρπουσα πυρκαγιά, χωρίς να καεί το πεύκο, επίσης υπάρχουν περιοχές που έχουν νησίδες μέσα, δηλαδή μέσα στο καμένο υπάρχουν άκαφτα, όλα αυτά πρέπει να μετρηθούν αναλυτικά με πλοηγό και ηλεκτρονικά μέσα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα μείνουν στην περιοχή όσο θα χρειαστεί μέχρι να μην καπνίζει τίποτα και να περπατηθεί η κάθε σπιθαμή του εδάφους από την μπότα του πυροσβέστη  Στο σημείο επιχείρησαν 44 πυροσβεστικά οχήματα, 90 πυροσβέστες, 21 άτομα πεζοπόρα τμήματα, η ΕΜΑΚ Πατρών και δύο εναέρια που έχουμε από  σήμερα το πρωί»

Πηγή: patrisnews

 

Πελοπόννησος Τελευταίες ειδήσεις