Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Πολυτεχνείο: Επεισόδια με μολότοφ στη Θεσσαλονίκη

Πολυτεχνείο: Επεισόδια με μολότοφ στη Θεσσαλονίκη
ΦΩΤΟ από το thesstoday

Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το MEGA, οι άνθρωποι που προκάλεσαν την ένταση, δεν ήταν πάνω από 50 άτομα. Μετά τις 21.00 το βράδυ, έγινε γνωστό ότι οι αστυνομικοί προχώρησαν και σε προσαγωγές…

Σύμφωνα με το GRTIMES, οι προσαγωγές έγιναν έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ τα επεισόδια συνεχίζονταν ακόμη για ώρα. Η κατάσταση,άρχισε να ηρεμεί, λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ.

Οι προσαγωγές έγιναν στις πύλες του Αριστοτελείου τόσο επί της Εθνικής Αμύνης, όσο και μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή όπου άτομα άναβαν φωτιές και πετούσαν μολότοφ και αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Λίγο νωρίτερα έγινε και επέμβαση ομάδας αστυνομικών της ασφάλειας σου προσήγαγαν στο χώρο μπροστά από το ΑΠΘ περίπου 6 άτομα, τα οποία οδηγήθηκαν εντός του χώρου της ΔΕΘ από τη βόρεια πύλη εμπορευμάτων.

Πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια

Όπως δημοσιεύει το GRTIMES, τα άγνωστα άτομα από το δεύτερο μπλοκ που κατευθύνονταν προς το πανεπιστήμιο για να ολοκληρώσει την πορεία, επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες με τη σειρά τους «απάντησαν» με χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης.

Δείτε εικόνες του thesstoday με τα επεισόδια:

Σημειώνεται ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης και ειδικά το τετράγωνο περιμετρικά του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου ήταν από νωρίς «φρούριο» με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να επιβλέπουν για την αποτροπή εντάσεων, σύμφωνα με το thesstoday.

Δείτε παρακάτω την εικόνα του thestival, από τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης:

Μάλιστα, πριν τις 21.00 το βράδυ, στο σημείο που γίνονται τα επεισόδια, πήγε και ο Αίαντας, σε μια προσπάθεια να διαλύσει τους συγκεντρωμένους με νερό, ενώ έσβησε και φωτιές στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ.

Βομβαρδισμένο τοπίο η είσοδος της Πολυτεχνικής Σχολής

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες από την είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έπειτα από τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά το τέλος της μεγαλειώδους πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Μάρμαρα από τα πεζοδρόμια και τα σκαλιά, πέτρες από τα κράσπεδα που έσπασαν και εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμοφόδια προς τις αστυνομικές δυνάμεις, καρέκλες, κώνοι της τροχαίας και δεκάδες πλαστικές σακούλες με σκουπίδια που άλλες παραδόθηκαν στις φλόγες και άλλες όχι, πανό και πλακάτ, ήταν μόνο μερικά από τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν μετά το τέλος των επεισοδίων πεταγμένα όπως – όπως στην είσοδο της Σχολής.

Δείτε τις εικόνες

«Δεύτερος γύρος» επεισοδίων!

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, νέα επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όταν ομάδα 30 ατόμων κινήθηκε επί της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου στο ύψος της Αγίου Δημητρίου και εξαπέλυσε επίθεση με μολότοφ κατά παραταγμένων αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες ήταν σταθμευμένες μπροστά από το Ιβανώφειο καθώς νωρίτερα διεξάγονταν αγώνας μπάσκετ του Ηρακλή με τη Μόρναρ Μπαρ.

Άμεσα οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και κρότους λάμψης, με την ομάδα κουκουλοφόρων να τρέπεται σε φυγή και να αποχωρεί από το σημείο.

Ακολούθως ομάδες των ΔΙ.ΑΣ. εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό στα πέριξ του Ιβανώφειου, με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη πορεία για το Πολυτεχνείο, στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα, ολοκληρωνόταν η καθιερωμένη πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή φοιτητών, συνδικαλιστών, εκπροσώπων κομμάτων, συνδικάτων και άλλων πολιτών κάθε ηλικίας.

Γύρω στις 6.30, μόλις τελείωσαν οι εκδηλώσεις και οι καταθέσεις στεφάνων στον προαύλιο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στην κεφαλή της πορείας τέθηκαν μέλη του Συνδέσμου Εξορισθέντων – Φυλακισθέντων κατά την περίοδο της δικτατορίας και ακολουθούσαν τα μπλόκ του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, των φοιτητών. Στην κεφαλή της πορείας υπήρχε ένα μεγάλο πανό που έγραφε “Ο αγώνας συνεχίζεται για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη”, ενώ οι συμμετέχοντες κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατευθύνονταν, δυτικά, μέσω της οδού Τσιμισκή, για να διαδηλώσουν μπροστά από το κτίριο όπου βρίσκεται το Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Click4More: Πολυτεχνείο: Έκαψαν αμερικανική σημαία στη Θεσσαλονίκη

Σε μικρή απόσταση από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών ακολουθούσε το μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, ενώ στο πίσω μέρος της πορείας βρίσκονταν διαδηλωτές από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αντεξουσιαστικό χώρο.

Η αστυνομία από νωρίς το απόγεμα διέκοψε σταδιακά την κυκλοφορία των οχημάτων στις κεντρικές οδούς Εγνατία, Αγγελάκη, Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε κομβικά σημεία για την αποτροπή πιθανών επεισοδίων.

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις