Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πρόξενος Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη: Μετά τον πόλεμο κανείς δε μας μπερδεύει με τους Ρώσους

Πρόξενος Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη: Μετά τον πόλεμο κανείς δε μας μπερδεύει με τους Ρώσους
ΦΩΤΡΟ VORIA

Οι Ρώσοι είναι δολοφόνοι και εμείς οι Ουκρανοί βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής άμυνας είπε ο Ουκρανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη.

Σε μια δραματική έκκληση για παροχή βοήθειας προχώρησε ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Vadym Sabluk, στο πλαίσιο της συναυλίας για την Ουκρανία που διοργάνωσε το γενικό προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη στη Γερμανική Σχολή.
Ο κύριος Sabluk ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως η Ουκρανία εδώ και 45 ημέρες φλέγεται και βιώνει έναν άθλιο πόλεμο. «Παιδιά, άνδρες, γυναίκες και ηλικιωμένοι σκοτώνονται από Ναζί και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει γιατί συμβαίνει αυτό», είπε αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στους νεκρούς αμάχους στη Μπούτσα, σύμφωνα με το voria.gr

«Έχουν ήδη βγει στη δημοσιότητα τα απάνθρωπα βίντεο από τη Μπούτσα μετά την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων. Όλος ο κόσμος είδε τι διέπραξε η Ρωσία. Η Ρωσία έβγαλε τη μάσκα και έδειξε το αληθινό της πρόσωπο, το πρόσωπο της φρικαλεότητας και των ασταμάτητων εχθροπραξιών», είπε σε υψηλούς τόνους ο γενικός πρόξενος.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως ο λόγος του ίσως υπερβαίνει τα όρια της διπλωματίας αλλά, όπως τόνισε, «κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι πραγματικά δύσκολο να διατηρηθεί ένας τέτοιος λόγος».

Στη συνέχεια, απαρίθμησε τις έως τώρα τραγικές στιγμές που βίωσε η χώρα του κατά τη ρωσική εισβολή.
«Στη Μπούτσα υπάρχουν 300 άτομα σε έναν κοινό θάνατο. Αυτοί ήταν άνθρωποι που εργάζονταν, που είχαν οικογένειες και παιδιά. Και σκοτώθηκαν για το τίποτα. Μόλις εχθές, 4.000 άτομα περίμεναν το τρένο στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ για να φύγουν όταν ένας ρωσικός πύραυλος σκότωσε 50 άτομα και τραυμάτισε εκατοντάδες. Στη Μαριούπολη το 99% των κτηρίων καταστράφηκε. Κανείς δεν ξεχνάει το θέατρο στην πόλη που, μετά από επίθεση από ρωσικό βομβαρδισμό, καταστράφηκε ενώ είχε μετατραπεί σε καταφύγιο αμάχων», τόνισε ο κ. Sabluk.

«Χρειαζόμαστε πραγματικά την αλληλεγγύη σας, τη βοήθειά σας, την κατανόησή σας αλλά κυρίως θέλουμε όπλα για να νικήσουμε αυτόν τον εχθρό», υπογράμμισε ο ίδιος.

Συμπληρωματικά, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την πολιτική της. Καταλήγοντας τόνισε πως πλέον κανείς δεν θα μπερδεύει τους Ρώσους με τους Ουκρανούς. «Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί μας μπέρδευαν. Έλεγαν έχουν σχεδόν ίδια γλώσσα, κουλτούρα και ιστορία. Ή ίσως κανείς δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι είμαστε διαφορετικά. Πλέον όλοι μπορούν να καταλάβουν ποιοι είναι οι Ρώσοι. Είναι δολοφόνοι. Εμείς οι Ουκρανοί στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή και προστατεύουμε την Ευρώπη και για αυτό θέλουμε τη βοήθειά σας», δήλωσε ο γενικός πρόξενος. Παράλληλα, ευχαρίστησε τη γενική πρόξενο, Σίβυλλα Μπέντικ, αλλά και το προξενείο για τη σημερινή πρωτοβουλία.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις