Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Πρωτοπορούν οι μαθητές της Σίφνου με ένα ρομποτικό δέντρο

Πρωτοπορούν οι μαθητές της Σίφνου με ένα ρομποτικό δέντρο

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας, επιμονής και τεχνολογικής πρωτοπορίας έρχεται από τη Σίφνο και συγκεκριμένα από έξι μαθητές Λυκείου του νησιού.

Σύμφωνα με την εκπομπή ΕCO News του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, τα παιδιά με τη βοήθεια του καθηγητή της Πληροφορικής, κατασκεύασαν ένα αυτόνομο ενεργειακά ρομποτικό δέντρο με πολλαπλές λειτουργίες οι οποίες αν αναπτυχθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα μπορούν να δώσουν λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα και να συμβάλλουν στην αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών και όχι μόνο.

Η τεχνολογική κατασκευή των παιδιών εξωτερικά είναι ένα δέντρο από ξύλα το οποίο ωστόσο φέρει φωτοβολταϊκές κυψέλες, υπολογιστές και μικροηλεκτρονικά συστήματα.
Το ρομποτικό δέντρο, μπορεί να παράγει ενέργεια καθώς σε αυτό υπάρχουν αισθητήρες που συλλέγουν το ηλιακό φως το οποίο αποθηκεύεται σε μπαταρίες για τη λειτουργία των υπολογιστών.

Συλλέγει επίσης νερό από τις σταγόνες υγρασίας των νυχτερινών ωρών ενώ παράλληλα επιτηρεί φυσικές περιοχές σε πραγματικό χρόνο στέλνοντας εικόνες για τη βιοποικιλότητα του τόπου χωρίς να τον επηρεάζει.
Η πιλοτική ρομποτική κατασκευή με την οποία οι μαθητές της Σίφνου θα λάβουν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, μπορεί αν αναπτυχθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα να αξιοποιηθεί από Ο.Τ.Α, αγρότες ή επιστήμονες, να δώσει λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας ή να προλαμβάνει φυσικές καταστροφές.

Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στα παιδιά της Σίφνου και τον καθηγητή τους κ. Θάνο Αλεξίου για την καινοτόμο προσπάθειά τους η οποία ήρθε εις πέρας παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην προμήθεια των εξειδικευμένων υλικών που χρειάστηκαν εξαιτίας της απόστασης, των μη συχνών ακτοπλοϊκών δρομολογίων αλλά και των απαγορευτικών απόπλου που δυσχέραναν το έργο τους.

Η προσπάθειά τους, παρά τα εμπόδια, αγκαλιάστηκε από γονείς, μαθητές και φορείς του νησιού που συνέβαλλαν με όλες τους τις δυνάμεις στην τελική επιτυχία και ολοκλήρωση της ρομποτικής κατασκευής από τα παιδιά.
Ευχόμαστε στους μικρούς Κυκλαδίτες καλή επιτυχία στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής και συνέχιση των τεχνολογικών δράσεών τους για ένα καλύτερο μέλλον!

Πηγή: parianostypos

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις