Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πτολεμαϊδα: Ο πρώτος καπνός στη νέα λινιτική μονάδα – Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας

Πτολεμαϊδα: Ο πρώτος καπνός στη νέα λινιτική μονάδα – Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας

Η νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαϊδα είναι σχεδόν έτοιμη και μία δοκιμή διαδέχεται τις τελευταίες μέρες την άλλη…

Σημαντική μέρα για τη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαίδα V»  καθώς βγήκε o πρώτος καπνός από τον πύργο ψύξης, στο πλαίσιο των δοκιμών που γίνονται. Συγκεκριμένα ανάψαν οι καυστήρες για να στεγνώσουν τα πυρίμαχα τσιμέντα των αγωγών ανόδου – καθόδου του λέβητα.

Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα μέσα του 2015 και ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Η κατάσταση γύρω από αυτό το έργο περιπλέχτηκε όταν στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας (2019) υπήρξε η κομβική απόφαση για στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την σταδιακή απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα.

Καταληκτική ημερομηνία για την πλήρη απολιγνιτοποίηση αποτελεί το 2028, ωστόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβασε τον πήχη ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα φτάσει αυτόν το στόχο το 2025. Ανάχωμα στην δέσμευση της χώρας για να κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες, είναι το γεγονός πως από το 2015 βρίσκεται σε κατασκευή μια λιγνιτική μονάδα, με προϋπολογισμό σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτή η μονάδα είναι ουσιαστικά ότι έχει απομείνει από τον ενεργειακό σχεδιασμό της προηγούμενης δεκαετίας. Δείτε τις εικόνες του kozan.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις