Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ροδόπη: Εικόνες ντροπής στο “σπήλαιο του κύκλωπα” στη Μαρώνεια – Στα άδυτα ενός κρυμμένου θησαυρού [pic]

Ροδόπη: Εικόνες ντροπής στο “σπήλαιο του κύκλωπα” στη Μαρώνεια – Στα άδυτα ενός κρυμμένου θησαυρού [pic]

«Πληγές» που η τοπική κοινωνία της Ροδόπης δια των εκάστοτε αρχόντων της δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να επουλώσει, ήρθε να «ξύσει» μια ομάδα σπηλαιολόγων από τη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες εβδομάδες…

Μέλη του Συλλόγου “Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκη – Πρωτέας”, εισήλθαν στα «άδυτα» του “Σπηλαίου του Κύκλωπα Πολύφημου”, στη Μαρώνεια και εξερεύνησαν τον θησαυρό που έχει καλά κρυμμένο εδώ και δεκαετίες.

Ο «Πρωτέας», αφού αδειοδοτήθηκε από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, επισκέφθηκε το “Σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου” Μαρώνειας, στα τέλη του Νοεμβρίου. Τα μέλη του το καθάρισαν από τα σκουπίδια και αντικατέστησαν τη σπασμένη κλειδαριά της σιδερένιας πόρτας που υπάρχει στην είσοδο, κατόπιν συνεννόησης με την εφορεία.

Στην ίδια ανάρτηση μέλος του «Πρωτέα» αναφέρεται στις ανθρώπινες επεμβάσεις: Δυστυχώς πολύ μεγάλες. Το σπήλαιο έχει υποστεί διαφόρων ειδών καταστροφές και λεηλασίες. Υπάρχει σπασμένος  διάκοσμος σε πάρα πολλά σημεία. Ο σπηλαιοδιάκοσμος είναι γραμμένος σε πολλά σημεία με σπρέι, εγχάραξη, μπογιά, γουανό και λάσπη. Ακόμα, πολλά βέλη με μπογιά, λαθρανασκαφές, σκουπίδια. Επίσης οι νυχτερίδες του σπηλαίου αποκλείστηκαν κατά χρονικές περιόδους από ακατάλληλη πόρτα στην είσοδο, ενώ έχουνε βρεθεί φυσίγγια που δείχνει ότι ανεύθυνοι πυροβόλησαν νυχτερίδες.

Συμπερασματικά, η επίσκεψη των σπηλαιολόγων του «Πρωτέα», επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ότι στη γη της Μαρώνειας υπάρχει ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Ένας θησαυρός που όχι μόνο δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο (σ.σ.: 60.000 επισκέπτες υποδέχτηκε το 2016 το Σπήλαιο των Ιωαννίνων), αλλά αντίθετα κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Πηγή: inkomotini.gr

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις