weather-icon °C AΘΗΝΑ

Ρόδος: Η συνταγή εξαπάτησης του δημοσίου – Έτσι κατηγορείται ότι έβγαλε πάνω από 100.000 ευρώ!

Ρόδος: Η συνταγή εξαπάτησης του δημοσίου – Έτσι κατηγορείται ότι έβγαλε πάνω από 100.000 ευρώ!

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, κατηγορούμενος για εξακολουθητική πλαστογραφία εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου παραπέμπεται με 238σέλιδο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου ένας 69χρονος συνταξιούχος εφοριακός. Ο 69χρονος είχε αφεθεί το 2016 ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Η έρευνα σε βάρος του, ξεκίνησε μετά από καταγγελία μηχανικού της Ρόδου για υπεξαίρεση. Στην οικία του συνταξιούχου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί μετά από έρευνα επιταγές, πλήθος αποδείξεων και τιµολογίων, που σχετίζονται µε συγκεκριµένα ονόµατα πολιτών, βιβλία εσόδων-εξόδων και µπλοκ αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και 50 σφραγίδες εκ των οποίων οι 11 ήταν στρογγυλές κρατικές σφραγίδες διαφόρων υπηρεσιών του Δηµοσίου.

Πρόκειται µεταξύ άλλων για σφραγίδες της ΔΟΥ Ρόδου και υπαλλήλων της, σφραγίδα του Πρωτοδικείου Αθηνών, του Εφετείου Αθηνών, του Πανεπιστηµίου Πειραιώς, της Επιθεώρησης Εργασίας και του πρώην Δήµου Αφάντου. Είχε κατασχεθεί εξάλλου το χρηματικό ποσό των 115.000 ευρώ. Ο μηνυτής, πολιτικός μηχανικός, υποστήριξε ότι ο εφοριακός του υπεξαίρεσε χρήματα, που του έδινε για την εξόφληση υποχρεώσεών του στη ΔΟΥ και προκειμένου να καλύψει την υπεξαίρεση στις δηλώσεις του συμπεριελάμβανε τιμολόγια για ανύπαρκτες αγορές για να αυξήσει τις καταβολές σε ΦΠΑ.

Το πρόστιμο των 104.000 ευρώ

Υποστήριξε ακόμη ότι διαπίστωσε την απάτη σε βάρος του μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ, που του επέβαλε πρόστιμο ύψους 104.484,88 ευρώ.  Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος από το έτος 2003 έως το έτος 2011 (μερικότερες πράξεις πριν το διάστημα αυτό έχουν υποπέσει σε παραγραφή) κατάρτησε και νόθευε πλαστά έγγραφα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και έκανε χρήση αυτών στις φορολογικές αρχές.

Του αποδίδεται ειδικότερα ότι έχει πλαστογραφήσει τιμολόγια, αποδείξεις, ασφάλιστρα για να παραπλανηθούν οι φορολογικές αρχές ως και βεβαιώσεις περί αναπηρίας προκειμένου να τύχουν ευεργετικής αντιμετώπισης επιχειρηματίες της Ρόδου. Του αποδίδεται ότι τέλεσε την κακουργηματική πράξη για να αποκομίσει συνολικά ο ίδιος και πελάτες του οικονομικό όφελος.

Επιπλέον του αποδίδεται ότι στο διάστημα Ιουνίου 2009 – Απριλίου 2012 δεν γνωστοποίησε τον θάνατο συγγενικού του προσώπου και ελάμβανε το επίδομα τυφλότητας της, προσπορίζοντας όφελος 10.000 ευρώ περίπου.

Τα χρήματα που έκαναν φτερά από το δημόσιο

Η συνολική περιουσιακή ζημία που φέρεται να προξένησε στο Ελληνικό Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 103.952,95 ευρώ. Απολογούμενος ο 69χρονος τόνισε ότι με τις αποδιδόμενες σ’ αυτόν κατηγορίες θεωρείται ως δεδομένο ότι έχει πλαστογραφήσει έγγραφα, ενώ ευθύς εξ αρχής έχει αρνηθεί κατηγορηματικά την οποιανδήποτε συμμετοχή του στην αλλοίωση των αναγραφόμενων ποσών ή στην κατάρτιση πλαστών τιμολογίων και λοιπών εγγράφων και έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι όλα τα έγγραφα παρεδίδοντο στον ίδιο από τους ιδιώτες, οι οποίοι προσδοκούσαν όφελος από τα πλαστά έγγραφα.

Αρνήθηκε παραπέρα ότι έχει προβεί στην παράνομη διάτρηση και θεώρηση τιμολογίων πλαστογραφώντας την υπογραφή πρώην υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ Ρόδου και θέτοντας σφραγίδα με τα στοιχεία του. Το ίδιο ισχυρίστηκε και για τιμολόγια που του παραδόθηκαν προς διεκπεραίωση μετά το θάνατο ενός λογιστή.

Επεσήμανε εξάλλου ότι δεν έχει επέλθει καμία περιουσιακή βλάβη στο Δημόσιο και μάλιστα 56.000 ευρώ περίπου, όπως του αποδίδεται καθώς οι φερόμενοι ως παρανομήσαντες επιχειρηματίες έχουν προβεί σε συμπληρωματικές τροποποιητικές δηλώσεις και έχουν καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο. Αρνήθηκε παραπέρα κατηγορηματικά ότι κατήρτησε πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας διαφόρων προσώπων αλλά και ότι έχει πλαστογραφήσει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών οδοντιάτρου και αποδείξεις ασφαλίστρων ζωής της κλινικής.

Πηγή: dimokratiki.gr

#TAGS MM