Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Ρόδος: Παζάρια τουριστών πριν από κάθε αγορά – Ο ερωτευμένος Γάλλος που «τρέλανε» κοσμηματοπώλη

Ρόδος: Παζάρια τουριστών πριν από κάθε αγορά – Ο ερωτευμένος Γάλλος που «τρέλανε» κοσμηματοπώλη
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι τουρίστες προσπαθούν να κερδίσουν από όπου μπορούν. Επικαλούνται την κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός και βάζουν τους όρους τους. Ακόμα και για ένα μπουκάλι νερό, δεν λείπουν τα παζάρια…

Με… παζάρια, από τα σουβενίρ μέχρι τα κοσμήματα και από το φαγητό μέχρι το παγωτό κινείται η αγορά της Ρόδου αφού οι επισκέπτες που κάνουν τις διακοπές τους αυτή την περίοδο στο νησί, προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξοικονομήσουν χρήματα.

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της «Δημοκρατικής», στην Παλιά Πόλη αλλά και σε περιοχές με τουριστικά καταστήματα εκτός πόλης, τα παζάρια είναι σύνηθες φαινόμενο ακόμα και για σουβενίρ με κόστος 1 ευρώ!
Ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου δήλωσε πως δεν έχει περάσει μέρα χωρίς παζάρια όχι μόνο για τα ακριβά κοσμήματα αλλά ακόμα και για τα βραχιολάκια των 5 ευρώ!

«Μόλις χθες, ήρθε τουρίστας στο μαγαζί και μου ζήτησε να του κάνω έκπτωση σε ένα χρυσό δακτυλίδι που ήθελε να κάνει δώρο στη σύζυγό του και να του το αφήσω από 340 ευρώ… 50! Του εξήγησα ότι αυτό δεν γίνεται και επέμενε, διότι όπως είπε, ούτε εκείνος στην πατρίδα του (Γαλλία) ούτε εμείς στην Ελλάδα έχουμε χρήματα λόγω κορονοϊού και θα πρέπει να τα βρούμε κάπου στη μέση.

Η μέση λύση προφανώς δεν ήταν τα 50 ευρώ, η καλύτερη τιμή που του είπα πως μπορώ να κάνω είναι από 340 στα 300 ευρώ, κάτι που φυσικά δεν δέχθηκε και προτίμησε να αγοράσει ένα ασημένιο κόσμημα στα 50 ευρώ που ήταν αποφασισμένος να διαθέσει από την αρχή.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, από τα δεκάδες περιστατικά που καθημερινά καλούμαστε να διαχειριστούμε. Το αίτημα για καλύτερη τιμή είναι πάντα στο τραπέζι, όμως τα παζάρια στα οποία επιδίδονται πολλοί επισκέπτες, αγγίζουν τα όρια του παραλόγου», λέει ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου που λειτουργεί εντός κεντρικού ξενοδοχείου σημειώνοντας ότι παρότι είχε εναποθέσει ελπίδες φέτος για να καλύψει την μαύρη τρύπα στα οικονομικά που δημιουργήθηκε από πέρυσι, τελικά μάλλον η… μαύρη τρύπα θα μεγαλώσει κι άλλο.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μετέφερε ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ εκτός πόλεως είναι πως οι διερχόμενοι επισκέπτες, κάνουν παζάρια ακόμα και για ένα μπουκαλάκι νερό! Όπως είπε, συγκρίνουν τις τιμές του μίνι μάρκετ με αυτές των σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να κάνουν παζάρια και να ζητούν να αγοράσουν το νερό στα 35 και στα 30 λεπτά, αντί για 50 λεπτά του ευρώ.

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, όπως λέει είναι τα παζάρια και για το παγωτό! Ειδικά οικογένειες με μικρά παιδιά, πολλές φορές ζητούν το πιο φθηνό παγωτό κι ακόμα και εκεί ζητούν εκπτώσεις. Όπως λέει ο ιδιοκτήτης, στα 30 χρόνια που λειτουργεί το κατάστημα, είναι η πρώτη φορά που βιώνει αυτές τις καταστάσεις σε αυτό το εύρος.

Στην Παλιά Πόλη αλλά και στη Λίνδο, τις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές της Ρόδου τα έσοδα καταγράφουν «βουτιά» ακόμα και σε σχέση με πέρυσι, ενώ κι εκεί πλέον τα παζάρια τείνουν να γίνουν μέρος της καθημερινότητας.

Στα παζάρια, εκτός από τα δερμάτινα, ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ έχουν μπει ακόμα και τα φαγητά και τα γλυκά (!) με πολλούς από τους ιδιοκτήτες να… ενδίδουν προκειμένου τουλάχιστον, να εξασφαλίσουν την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων ή έστω μέρος αυτών

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις