Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ρώμη: Έκλεψαν Έλληνες μαθητές από το Ηράκλειο που είχαν πάει σχολική εκδρομή

Ρώμη: Έκλεψαν Έλληνες μαθητές από το Ηράκλειο που είχαν πάει σχολική εκδρομή

Η κλοπή στη Ρώμη προκάλεσε αναστάτωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η εκδρομή από το Ηράκλειο στην ιταλική πρωτεύουσα, έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις…

Οι μαθητές από το Ηράκλειο έφτασαν στη Ρώμη την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και μια μέρα μετά έπεσαν θύματα κλοπής. Η σχολική εκδρομή πήρε δυσάρεστη τροπή, με τα παιδιά να επικοινωνούν με τους γονείς τους και τους καθηγητές τόσο με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας όσο και με τις ιταλικές Αρχές. Οι άγνωστοι δράστες έβαλαν στο στόχαστρο τα πούλμαν που μετέφεραν τα παιδιά. Κατάφεραν να μπουν μέσα σε αυτά, όσο οι μαθητές ήταν σε εστιατόριο με τους συνοδούς καθηγητές τους. Έκλεψαν από χρήματα μέχρι προσωπικά τους αντικείμενα και απομακρύνθηκαν από το σημείο χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Όλα έγιναν τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου, με θύματα τους μαθητές της Α’ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου στο Ηράκλειο. Όπως αποκάλυψε ο πατέρας ενός από τους μαθητές που βρίσκονται στην Ιταλία, η διάρρηξη έγινε τις νυχτερινές ώρες, που τα περίπου 80 παιδιά με τους πέντε καθηγητές συνοδούς τους βρίσκονταν σε εστιατόριο της Ρώμης για φαγητό.

Επιστρέφοντας είδαν τα λεωφορεία παραβιασμένα και τις τσάντες τους να είναι άφαντες, μαζί με τα χρήματα, τα προσωπικά τους αντικείμενα που είχαν μέσα, ενώ εξαφανίστηκαν και οι ταυτότητές τους, τις οποίες ένας καθηγητής τις είχε μαζέψει και τις είχε όλες μαζί σε μία δική του τσάντα, που επίσης έκανε φτερά.

«Να αναλάβει, σε συνεργασία με την Πρεσβεία μας στην Ιταλία, το υπουργείο Παιδείας πλήρως την κάλυψη των εξόδων που χρειάζονται για την επιστροφή των παιδιών στο Ηράκλειο, αφού δεν ευθύνονται για ό,τι έγινε», λέει στo neakriti.gr το στέλεχος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή, που είχε και εκείνη την ίδια ενημέρωση για όσα συνέβησαν τη νύχτα της Δευτέρας στην εκδρομή των παιδιών.

«Είναι άλλωστε πολύ κακές οι εποχές αυτές και οι οικογένειες των παιδιών αυτών τα έστειλαν στην εκδρομή με ένα σωρό στερήσεις. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από το υπουργείο Παιδείας μετά από το πολύ δυσάρεστο περιστατικό», σύμφωνα με την κ. Σπαχή. 

Ως μία πολύ τραυματική εμπειρία χαρακτήρισε όλο αυτό που συνέβη στην εκδρομή, ο πατέρας ενός εκ των μαθητών, Κώστας Παναγόπουλος, που μάλιστα εκφράζει την προσωπική του πικρία για το γεγονός ότι η Διεύθυνση του σχολείου δεν έχει ενημερώσει τους γονείς, οι οποίοι ενημερώθηκαν μόνο από τα παιδιά τους!

«Τα παιδιά έφτασαν στη Ρώμη την Κυριακή το βράδυ. Τη Δευτέρα το βράδυ πήγαν να φάνε. Και όταν επέστρεψαν στα λεωφορεία διαπίστωσαν ότι τα είχαν ανοίξει. Και είχαν κλαπεί οι τσάντες των παιδιών, οι οποίες εμπεριείχαν προσωπικά είδη, ρούχα, χρήματα και δυστυχώς κλάπηκε και η τσάντα ενός καθηγητή, που ήταν μέσα οι αστυνομικές ταυτότητες των παιδιών. Τις είχε μαζέψει ο καθηγητής για να μην τις χάσουν τα παιδιά. Και εξαφανίστηκε και αυτή η τσάντα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Πήγε εκεί που ήταν τα λεωφορεία. Έκανε τις δικές της ενέργειες. Πήγαν και οι καθηγητές στο τμήμα και υπέβαλαν μήνυση, όπως με ενημέρωσε ο γιος μου», αποκάλυψε ο Κώστας Παναγόπουλος.

«Εμείς ως γονείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι γίνεται από ’κει και πέρα. Τα παιδιά φεύγουν αύριο (σ.σ. σήμερα) από Ρώμη για να γυρίσουν ακτοπλοϊκώς. Εγώ ήθελα μία ενημέρωση από το σχολείο για το τι έγινε και για το τι θα γίνει από τώρα και πέρα. Εγώ δεν κατηγορώ κανέναν καθηγητή που ήταν με τα παιδιά μας. Άνθρωποι είναι. Και δε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα πήγαιναν κάποιοι να διαρρήξουν τα λεωφορεία. Προφανώς έγινε στοχευμένα. Είχαν πάρει χαμπάρι ότι ήρθαν κάποια λεωφορεία με μαθητές από άλλη χώρα και πήγαν και έκαναν ό,τι έκαναν. Και βέβαια μιλάμε για περίπου 80 τσάντες. Άρα, μπορούμε να καταλάβουμε ότι πήγαν κάποιοι με βανάκι και φόρτωσαν τις τσάντες των παιδιών».

Σύμφωνα με τον Κώστα Παναγόπουλο, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε σε πόσο δύσκολη φάση βρέθηκαν τα παιδιά που έχασαν και τα χρήματά τους σε μία ξένη χώρα και μπορεί να έχασαν και κάρτες αναλήψεως χρημάτων. «Εγώ έβαλα με κάποιον τρόπο χρήματα στο παιδί μου για να μπορέσει να γυρίσει», κατέληξε ο Κώστας Παναγόπουλος.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις