Παρασκευή, 3 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ρουκετοπόλεμος – Χίος: Η στιγμή που η νύχτα γίνεται μέρα, βίντεο και φωτογραφίες

Ρουκετοπόλεμος – Χίος: Η στιγμή που η νύχτα γίνεται μέρα, βίντεο και φωτογραφίες

Ο διάσημος ρουκετοπόλεμος πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά και η Χίος βλέπει τις εικόνες να ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας και το έθιμο ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα…

Ο ρουκετοπόλεμος έφερε για ακόμα μια χρονιά, εντυπωσιακές εικόνες που μάλιστα μεταδόθηκαν για πρώτη φορά σε απευθείας μετάδοση και εκτός συνόρων. Η Χίος συζήτησε για ακόμα μια χρονιά, το κατά πόσο αυτό το «εκρηκτικό» έθιμο πρέπει να συνεχιστεί με τους περισσότερους όπως φαίνεται να τάσσονται υπέρ της συνέχισης με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Όπως τονίζουν οι εικόνες μετά το Χριστός Ανέστη «φέρνουν» τουρίστες κάθε Πάσχα. Κάτι που έγινε και φέτος με την κίνηση και τις κρατήσεις στο νησί να βρίσκονται στα ύψη.

Τα συνεργεία των ρουκετατζήδων στην Παναγιά Ερειθιανή και Αγίου Μάρκου στη Χίο, διασταύρωσαν τα πυρά τους διατηρώντας ζωντανό το έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής. Συνολικά έπεσαν πάνω από 30.000 ρουκέτες που είχαν φτιαχτεί το προηγούμενο διάστημα.

Ο φετινός ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου κινηματογραφήθηκε από την εταιρεία MSG, προκειμένου να προβληθεί στη μεγαλύτερη αίθουσα προβολής του κόσμου, το γνωστό MSG Sphere, τον προσεχή Σεπτέμβρη στο Las Vegas. Μάλιστα η Χίος επιλέχθηκε ανάμεσα σε 35 μέρη από όλο τον κόσμο για μία σειρά επεισοδίων που θα προβληθούν.

Πίσω από την κινηματογράφηση με κάμερες 360ο βρίσκεται ο Αμερικανός Σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι η ταινία του οποίου (Η Φάλαινα) πρωταγωνίστησε στα βραβεία Όσκαρ.

Όπως φαίνεται και στα βίντεο που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ οι εικόνες ήταν για ακόμα μια χρονιά εντυπωσιακές και η συμμετοχή μεγάλη.

Δουλειά μετά το Χριστός Ανέστη έπιασαν και οι φωτογράφοι με τις εικόνες τους, να πλαισιώνουν τα βίντεο.

Η ιστορία του ρουκετοπόλεμου

Ο ρουκετοπόλεμος είναι τοπική παραδοσιακή εκδήλωση, η οποία διεξάγεται κάθε Πάσχα στην κωμόπολη Βροντάδος στη Χίο. Δύο αντίπαλες ενορίες στην πόλη ξεκινούν ρουκετοπόλεμο πετώντας δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, με στόχο η μία να χτυπήσει το καμπαναριό της εκκλησίας από την άλλη πλευρά. Οι ρουκέτες είναι ξύλινα ραβδιά γεμισμένα με μείγμα που περιλαμβάνει πυρίτιδα.

Οι δύο αντίπαλες ενορίες είναι οι εκκλησίες Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερυθιανής. Έχουν χτιστεί στις άκρες δύο λόφων, περίπου 400 μέτρα μακριά η μία από την άλλη. Τα άμεσα χτυπήματα για κάθε καμπαναριό υποτίθεται ότι υπολογίζονται για να καθοριστεί ο νικητής την επόμενη μέρα, αλλά κάθε ενορία πάντα υποστηρίζει ότι κέρδισε.

Το αποτέλεσμα από αυτή τη φαινομενική διαφωνία είναι ότι και οι δύο κοινότητες συμφωνούν να διευθετήσουν το σκορ του επόμενου έτους και έτσι η αντιπαλότητα διαιωνίζεται. Τα κτίρια των εκκλησιών και τα γύρω κτίρια πρέπει να προστατευτούν με φύλλα μετάλλων και πλέγμα για την περίσταση. Αρκετοί κάτοικοι είναι κατά του εθίμου, αλλά είναι μια σημαντική πηγή τουριστικού εισοδήματος για την περιοχή.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις