Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σεισμός Κρήτη: Ανησυχία και ενεργοποίηση του «Σχεδίου Εγκέλαδος» – Στο Ηράκλειο ο Ευθύμιος Λέκκας

Σεισμός Κρήτη: Ανησυχία και ενεργοποίηση του «Σχεδίου Εγκέλαδος» – Στο Ηράκλειο ο Ευθύμιος Λέκκας

Ιδιαίτερα ανήσυχοι παραμένουν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου της Κρήτης λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας του τελευταίους δύο μήνες. Σήμερα, Τρίτη αναμένεται στο δήμο Μινώα Πεδιάδος κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ώστε να γίνει ένας συνολικός έλεγχος και να καταγραφούν όλες οι ζημιές και τα επικίνδυνα κτήρια ύστερα από το μπαράζ σεισμών.

Ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης μιλώντας στo cretapost.gr για τους σεισμούς στην Κρήτη ανέφερε: «Τα χωριά που έχουμε καταγγελίες είναι από το Αρκαλοχώρι, τη Μουσούτα, το Σαμπά και από το Αρχοντικό. Προχωρούμε σε αυτοψία για να δούμε τι έχει γίνει».

Το Σάββατο αναμένεται στην Κρήτη και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας για την εφαρμογή του σχεδίου «Εγκέλαδος», μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων.

Ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη τόνισε ότι θα βρίσκεται το Σάββατο στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου θα λάβει χώρα η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ο κ. Λέκκας είπε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από την πρώτη στιγμή και πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας.

Υπογράμμισε πως: «Η θραύση των πετρωμάτων προκαλεί δονήσεις, αυτή είναι η απλή εξήγηση για την ερμηνεία των σεισμών». Πρόσθεσε: «Εκατέρωθεν του Γιούχτα υπάρχουν τεράστια ρήγματα, τα οποία μάλιστα προκάλεσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Όλο το ανάγλυφο της Κρήτης προκλήθηκε από σεισμούς».

Τι είναι το «Σχέδιο Εγκέλαδος»

Το Σχέδιο «Εγκέλαδος» προβλέπει εντατικούς ελέγχους στατικότητας στα κτήρια της ευρύτερης περιοχής από κλιμάκια μηχανικών και ειδικών. Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτών για τους χώρους καταφυγής και συγκεντρώσεως. Την ίδια ώρα, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Μινώα Πεδιάδας) θα πρέπει να έχουν σε άμεση διαθεσιμότητα τα μηχανήματα και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται.

Ζημιές σε 100 κτίρια

Ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης, σημείωσε πως έχουν εντοπιστεί ήδη ζημιές σε περίπου 100 σπίτια δημόσια και ιδιωτικά, ενώ στο χωριό Σαμπάς, βόρεια του Αρκαλοχωρίου, τρεις κύριες κατοικίες κρίθηκαν ακατάλληλες και οι οικογένειες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα. Την ίδια ώρα ζημιές εντοπίζονται και σε 3 εκκλησίες.

Πηγή: cretapost.gr, ekriti.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις