Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Σεισμός στη Φλώρινα: «Δεδομένοι οι ισχυροί μετασεισμοί» λένε Παπαζάχος και Παπαδόπουλος στο newsit.gr

Σεισμός στη Φλώρινα: «Δεδομένοι οι ισχυροί μετασεισμοί» λένε Παπαζάχος και Παπαδόπουλος στο newsit.gr

«Είναι δεδομένο ότι θα γίνουν ισχυροί μετασεισμοί. Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι δύσκολες», τονίζει στο newsit.gr ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στον σεισμό μεγέθους 5,4 της κλίμακας Ρίχτερ που “χτύπησε” χθες αργά το βράδυ την Φλώρινα.

«Είναι λίγο νωρίς να πούμε ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός και ο λόγος είναι ότι η περιοχή της Φλώρινας, που είναι χαμηλής σεισμικότητας, φιλοξενεί ενεργές δομές άρα δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα του να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός. Η μετασεισμική ακολουθία έχει εκταθεί σε μια έκταση περίπου στα 10 με 12 χλμ».

Σύμφωνα με τον. Παπαζάχο η μετασεισμική δραστηριότητα «είναι αρκετά τυπική για έναν σεισμό 5,4 Ρίχτερ σαν τον χθεσινό. Είμαστε συγκρατημένα επιφυλακτικοί. Είναι δεδομένο ότι θα γίνουν ισχυροί μετασεισμοί. Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Ειδικά η επόμενη εβδομάδα που γίνεται περίπου το 75-80% των μετασεισμών για έναν σεισμό 5,4 Ρίχτερ θα είναι αρκετά δύσκολη. Σήμερα και αύριο θα είναι ισχυροί».

,

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ εκτιμά μιλώντας στο newsit.gr ότι «πολύ σωστά δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία στην Φλώρινα αφού κάτω από τα πόδια τους υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία. Αν είναι αυτός ο κύριος σεισμός -που είναι το πιο πιθανό- η εξέλιξη της ακολουθίας μέχρι στιγμής είναι φυσιολογική. Υπάρχει μια πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα με ισχυρούς μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. Απλά επειδή είναι πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας, το ρήγμα είναι πρακτικά δίπλα στην πόλη. Είναι ένα κανονικό ρήγμα βορειοανατολικό-νοτιοδυτικό γίνονται πολύ έντονες εστίες στην περιοχή αυτή».

Ο κος. Παπαζάχος αναφέρει ότι «δεν έχουμε ιστορικό με το συγκεκριμένο ρήγμα στην Φλώρινα. Η περιοχή είναι από τις πολύ χαμηλής σεισμικότητας περιοχή. Είναι στην πρώτη ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου. Αλλά δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι επειδή κάποια περιοχή είναι στην ζώνη χαμηλής σεισμικής επικινδυνότητας, να λέμε ότι δεν έχει σεισμικότητα. Υπάρχει σεισμικότητα απλά σε πολύ αραιά διαστήματα. Όπως και ο σεισμός το 1995 στην Κοζάνη Γρεβενά που είναι παρόμοια περιοχή, παρόμοια ρήγματα και γεωμετρία. Καμία φορά οι σεισμοί σε περιοχές χαμηλής σεισμικότητας προκαλούν και σημαντικότερες βλάβες».

Σημειώνει μάλιστα ότι «το κακό στη Φλώρινα είναι ότι η διαχείριση των σεισμών το καλοκαίρι είναι πολύ πιο εύκολη, ενώ η διαχείριση στις ορεινές βόρειες περιοχές που κάνει κρύο τον χειμώνα είναι πολύ δύσκολη. Είναι άλλο να πεις σε έναν κάτοικο του Αρκαλοχωρίου να κάτσει τον Σεπτέμβριο έξω από το σπίτι του και άλλο να πεις στον κάτοικο της Φλώρινας να το κάνει αυτό στη μέση του χειμώνα».

Και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε στο newsit.gr για τον σεισμό στην περιοχή της Φλώρινας.
«Είμαστε μόλις λίγες ώρες μετά τον σεισμό δεν μπορούμε ακόμα να είμαστε προς το παρόν βέβαιοι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Όμως το γεγονός ότι έχουμε αρκετά καλά εξελισσόμενη μετασεισμική ακολουθία με πολλούς σεισμούς που έχουν αξιόλογα μεγέθη μέχρι και 4,2 Ρίχτερ, μας δίνει μια αισιόδοξη εικόνα και ίσως μπορούμε να πούμε με επιφύλαξη ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία», καταλήγει ο κος. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι «η Φλώρινα δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλο ιστορικό σεισμικής δραστηριότητας», ανατρέχοντας στον σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το 1911.

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις