Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Σεισμός στη Σάμο

Σεισμός στη Σάμο

Σεισμός σημειώθηκε στη Σάμο το απόγευμα της Κυριακής (29.11.2020), σχεδόν ένα μήνα από τα καταστροφικά 6,7 Ρίχτερ της 30ής Οκτωβρίου που έπληξαν και την περιοχή της Σμύρνης στην Τουρκία.

Ο σεισμός που έγινε σήμερα (29.11.2020) στη Σάμο είχε μέγεθος 3,1 βαθμούς της κλίμακας  Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 22 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του νησιού, στο θαλάσσιο χώρο.

Το εστιακό βάθος της δόνησης μετρήθηκε στα 5 χιλιόμετρα, δηλ. ήταν σχετικά επιφανειακή.

Η σεισμική δόνηση των 6,7 βαθμών σημειώθηκε στις 11:51:24″ την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν 11,8 χιλιόμετρα βόρεια της Σάμου, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο ελληνικό ακριτικό νησί και το ακρωτήριο της τουρκικής επαρχίας Σεφεριχισάρ.

Click4more: Η Σάμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες – Μετρά πληγές μετά το σεισμό

Στη Σάμο οι τραυματίες ήταν 8, ενώ δύο παιδιά, ένα αγόρι 17 χρονών και ένα κορίτσι 15, έχασαν τη ζωή τους. Γύριζαν από το σχολείο τους και περνώντας από ένα στενό δρομάκι στο Βαθύ της Σάμου, όπου λίγο μετά τον σεισμό καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε από τον 1ο όροφο ακατοίκητου σπιτιού.

Τα Ρίχτερ σκόρπισαν το θάνατο στην απέναντι περιοχή της Σμύρνης στα μικρασιατικά παράλια. Μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών διάσωσης, καταγράφηκαν 115 θάνατοι και οι τραυματίες έφτασαν τελικώς τους 1.034. Ένας από τους θανάτους απ’ τον σεισμό στην περιοχή της Σμύρνης συνδέεται με το τσουνάμι που ακολούθησε και έχει αποδοθεί σε πνιγμό. Παράλληλα, 100 άτομα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις