Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σεισμός στην Ικαρία: «Προσπαθούμε να δούμε τι έχει αφήσει» λέει στο newsit.gr ο δήμαρχος

Σεισμός στην Ικαρία: «Προσπαθούμε να δούμε τι έχει αφήσει» λέει στο newsit.gr ο δήμαρχος

Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (30/11) ανοικτά της Ικαρίας. Λίγο αργότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, καταγράφηκε και μετασεισμός 4,1 Ρίχτερ.

Ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ικαρίας και είχε εστιακό βάθος 20 χιλιόμετρα. Αμέσως μετά το σεισμό, υπήρξε μετασεισμός 4,1 ρίχτερ, με εστιακό βάθος 23 χιλιόμετρα. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και σε Σάμο, Χίο και Νάξο.

 

Ο δήμαρχος Ικαρίας Νίκος Καλαμπόγιας δήμαρχος μαζί με το αρμόδιο επιτελείο «χτενίζουν» το νησί προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν υλικές ζημιές και προβλήματα που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό. «Προσπαθούμε να δούμε τι έχει αφήσει πίσω του ο σεισμός» δήλωσε στο newsit,gr. 

Λέκκας στο newsit.gr: H Ικαρία έχει καλά εδάφη

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ευθύμης Λέκκας ο οποίος σημείωσε στο newsit.gr ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα». Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας επισημαίνει αν και ο σεισμός που σημειώθηκε είναι στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Σάμου, η Ικαρία έχει καλά εδάφη. «Είναι αρκετά μακριά από εκεί που έγινε πέρσι ο σεισμός, δεν υπάρχει θέμα γιατί η Ικαρία είναι μία περιοχή που είναι 10 χλμ μακριά από το επίκεντρο, έχει πολύ καλά εδάφη θεμελίωσης, δεν είναι ευάλωτα από την άποψη ότι είναι γρανίτες και σχιστόλιθο και συνεπώς δεν ενισχύονται σεισμικές κινήσεις. Άλλωστε είναι μια περιοχή που δεν έχει μεγάλο σεισμικό ιστορικό και δεν αναμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς» λέει στο newsit.gr.

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις