Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Σεισμός στην Κρήτη: Δύσκολη νύχτα στο Αρκαλοχώρι με συνεχείς μετασεισμούς – 1.000 άνθρωποι σε σκηνές

Σεισμός στην Κρήτη: Δύσκολη νύχτα στο Αρκαλοχώρι με συνεχείς μετασεισμούς – 1.000 άνθρωποι σε σκηνές

«Ούτε ποτήρι να πιούμε νερό δεν έμεινε». Μέσα σε αυτές τις λέξεις ενός κατοίκου συνοψίζεται η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που συντάραξε χθες (27.09.2021) το πρωί την Κρήτη, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του στο Αρκαλοχώρι και πολλοί άλλοι να τραυματιστούν.

Ο σεισμός στην Κρήτη είχε επίκεντρο την περιοχή όπου βρίσκεται το Αρκαλοχώρι, ένα χωριό που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και οι κάτοικοί του πέρασαν την (πολύ δύσκολη) νύχτα τους σε σκηνές και με τους μετασεισμούς να τους τρομοκρατούν. Ανάμεσα στους 1.000 ανθρώπους που έμειναν σε σκηνές είναι βρέφη 20 ημερών, παιδιά τριών ετών, ηλικιωμένοι και καρκινοπαθείς.

Οι μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Κρήτη είναι περισσότεροι από 100, όπως είπε μιλώντας το πρωί της Τρίτης (28.09.2021) στο Πρώτο Πρόγραμμα η πρόεδρος της κοινότητας Αρκαλοχωρίου, Χρυσούλα Κεγκέρογλου. Οι μεγαλύτεροι μετασεισμοί ήταν 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε λίγο μετά τις 00:30 και ένας νωρίς το πρωί, στις 07:48, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ

Το 80% του Αρκαλοχωρίου έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό στην Κρήτη, τόνισε η πρόεδρος της κοινότητας. Σήμερα (28.09.2021) θα βρεθεί στην περιοχή και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ούτε ποτήρι να πιούμε νερό»

Τις μεγαλύτερες ζημιές από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ τις έχει υποστεί το Αρκαλοχώρι, ενώ πολύ μεγάλες είναι ζημιές και στα Ρουσσοχώρια. Και εκεί, ο κόσμος πέρασε τη νύχτα σε σκηνές και στα αυτοκίνητά του, αφού στα σπίτια τους δεν μπορούν να επιστρέψουν. Και δεν έχει μείνει και τίποτα όρθιο…

«Πάρα πολύ δύσκολη νύχτα. Η κατάσταση είναι τραγική. Φοβόμασταν να κοιμηθούμε σπίτι. Πήραμε κάτι κουβέρτες. Εσωτερικά δεν έμεινε τίποτα όρθιο σπίτι. Ένα ποτήρι για να πιούμε νερό δεν έχουμε» δήλωσε στο MEGA κάτοικος των Ρουσσοχωρίων.

Πολλά σπίτια, και ιδιαίτερα τα παλιά, έχουν καταστραφεί. Στα χωριά γίνονται περιπολίες ώστε να μην γίνουν κλοπές στα σπίτια που άδειασαν.

«Τα  σπίτια είναι ακατοίκητα. Δεν μπορούμε να μπούμε μέσα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ποιος θα φτιάξει τα σπίτια; Έρχεται χειμώνας» υπογράμμισε ο κ. Μανώλης, άλλος κάτοικος του ίδιου χωριού. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μανώλης, στους κατοίκους του χωριού δεν έχει προσφερθεί φαγητό ακόμα.

 

«Πεντοζάλης» μετασεισμών

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ καταγράφηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα – στις 00:37 – με επίκεντρο περιοχή 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στο νησί, την επομένη του ισχυρού σεισμού 5,8 βαθμών της κλίμακας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η γη δεν σταμάτησε να σείεται στην περιοχή όπου βρίσκεται το ρήγμα που έδωσε τα 5,8 Ρίχτερ.

Στις 02.13 σημειώθηκε σεισμός 3,5 ρίχτερ στα 22 χλμ. ΒΔ της Άρβης και σε εστιακό βάθος 13.5 χλμ. 

13 λεπτά αργότερα, ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά, στο θαλάσσιο χώρο, 21 χλμ ΝΔ της Άρβης, με 3,2 ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 10 χλμ, για να επανέλθει μόλις 3 λεπτά αργότερα με 3,5 ρίχτερ στα 15,9 χλμ εστιακό βάθος.

2,6 ρίχτερ σημειώθηκε 02.44 τα ξημερώματα σε εστιακό βάθος 5 χλμ, 1,9 ρίχτερ στα 17 χλμ ΒΔ της Άρβης στις 03.16, 2 λεπτά αργότερα 2,5 ρίχτερ στην υποθαλάσσιο χώρο στα 26 χλμ Ν της Άρβης, 2,4 ρίχτερ στις 03.49 και 2,9 ρίχτερ στις 03.54.

Στις 06.03 το πρωί σημειώθηκε δόνηση 3 ρίχτερ σε απόσταση 25 χλμ. ΔΒΔ της Άρβης, σε εστιακό βάθος 5 χλμ.

Κέντρο υγείας σε σκηνή

Ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκριμένου να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες που θα προκύψουν, εάν το κτίριο του ΚΥ κριθεί από τους μηχανικούς ακατάλληλο προς χρήση.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, η σκηνή έχει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

«Θα νοσηλευτούν περιστατικά που χρήζουν οξυγονοθεραπείας ή οποιοδήποτε άλλο περιστατικό που λόγω υγείας δεν δύναται να παραμείνει στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο ή στους οικισμούς. Μέσα στη νύχτα ολοκληρώθηκε το στήσιμό της και είμαστε έτοιμοι εφόσον χρειαστεί να νοσηλευτούν πολίτες» ανέφερε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Πάντως σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη τη νύχτα σε νοσοκομεία του Ηρακλείου φιλοξενήθηκαν δύο πολίτες του Αρκαλοχωρίου που λόγω σοβαρού χρόνιου νοσήματος ήταν ασφαλέστερο να φιλοξενηθούν σε νοσοκομειακή δομή και όχι στις σκηνές που έχουν στηθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, cretalive.gr, MEGA

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις