Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Σεισμός στην Κρήτη: Πολλά τα ακατοίκητα σπίτια – Σε καταυλισμούς οι σεισμόπληκτοι

Σεισμός στην Κρήτη:  Πολλά τα ακατοίκητα σπίτια – Σε καταυλισμούς οι σεισμόπληκτοι

Ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «τραυμάτισε» βαριά τα χωριά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος Ηρακλείου. Σε απόγνωση οι κάτοικοι που μένουν άστεγοι. 

Λίγες ώρες αφότου ο σεισμός «χτύπησε» σκληρά τα χωριά του Ηρακλείου, πολλά από τα σπίτια δεν είναι πλέον κατοικήσιμα. Άνθρωποι που ξεσπιτώθηκαν κλαίνε για ό,τι έπαθαν από τη μία στιγμή στην άλλη.

Αγωνιούν επίσης για το πού θα μείνουν το βράδυ και τις επόμενες ημέρες. Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν είτε σε ξενοδοχεία είτε σε κάποιον καταυλισμό. 

Σεισμός στην Κρήτη: Ανάγκη στέγασης των σεισμοπλήκτων 

«Αυτή τη στιγμή στο προαύλιο του σχολείου στο Αρκαλοχώρι έχει στηθεί ένα συντονιστικό όργανο με όλους τους αρμόδιους, πυροσβεστική, αστυνομία, ΣΕΑΠ, Δήμος, Περιφέρεια. Ήδη βρίσκονται έξω συνεργεία και καταγραφούν τις ζημιές», δήλωσε μιλώντας στο cretapost, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Λεονταράκης.

«Αυτό που έχει σημασία σε πρώτη φάση είναι να δούμε για πόσους ανθρώπους μιλάμε που θα χρειαστεί να μείνουν εκτός των σπιτιών τους απόψε», τόνισε. 

«Αυτό που προέχει είναι να δούμε που θα φιλοξενηθούν οι άνθρωποι. Είτε σε ξενοδοχεία είτε αν χρειαστεί να στηθεί κάποιος καταυλισμός. Υπάρχουν σκηνές, είναι κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες ώρες», προσέθεσε.

Συνιστάμε ψυχραιμία γιατί γίνονται συνέχεια μετασεισμοί και ο κόσμος δεν πρέπει να βρίσκεται στα σπίτια που έχουν πάθει ζημιά, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταράκης.

Σεισμός στην Κρήτη – Αρναουτάκης: Να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα

Στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης μετά το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε το πρωί και άφησε πίσω του έναν νεκρό και τουλάχιστον 15 τραυματίες, οι οκτώ εκ των οποίων νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο.

Click4more: Σεισμός στην Κρήτη: Εικόνες από το χωριό που άντεξαν μόνο δύο σπίτια – Φεύγουν από το Αρκαλοχώρι

Στη σεισμόπληκτη περιοχή είναι, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Λεονταράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

Συλλυπητήρια Αρναουτάκη

Για τον συντονισμό της επιχείρησης διαμονής και σίτισης των πληγέντων καθώς και την καταγραφή των ζημιών, μίλησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στο Αρκαλοχώρι στην έκτακτη σύσκεψη των φορέων.

«Το πρώτο είναι η ανθρώπινη ζωή και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του ανθρώπου που χάθηκε», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις