Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Σεισμός στην Κρήτη: Σε πεζοδρόμια και καρότσες τα υπάρχοντα των κατοίκων – Σε σκηνή και το αστυνομικό τμήμα

Σεισμός στην Κρήτη: Σε πεζοδρόμια και καρότσες τα υπάρχοντα των κατοίκων – Σε σκηνή και το αστυνομικό τμήμα

Αποκαρδιωτικές είναι εικόνες στο Αρκαλοχώρι μετά τον ισχυρό σεισμό στην Κρήτη των 5,8 Ρίχτερ της Δευτέρας και 5,3 Ρίχτερ της Τρίτης που κατέστρεψε εκατοντάδες σπίτια.

Οικογένειες έχουν μείνει άστεγες και πάνε στα χαλάσματα των σπιτιών για να βρουν τα πράγματά τους και τα στοιβάζουν στα πεζοδρόμια.

Εκεί τα καθαρίζουν και τα πακετάρουν ώστε να τα μεταφέρουν σε κάποιο ασφαλέστε μέρος και όλα αυτά υπό τον φόβο των μετασεισμών.

«Δείτε πώς έγινε το σπίτι μας, το σπίτι όπου μέναμε μία ολόκληρη ζωή. Το σπίτι που έχει θρέψει την οικογένειά μας», λένε cretapost οι σεισμόπληκτοι ενώ δείχνοντας τις καρότσες που είναι φορτωμένα τα πράγματά τους αναφέρουν με λυγμούς «να, αυτό είναι το σπίτι μας».

Διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά στις σκηνές

Ακόμη ένα βράδυ περίπου 500 άτομα στο Αρκαλοχώρι έμειναν σε σκηνές και προσπάθησαν να προστατευθούν μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Συγκλονίζουν ο εικόνες με τα μικρά παιδιά που βρίσκονται στις σκηνές με τους γονείς τους να τους διαβάζουν παραμύθια για να μπορέσουν να αποκοιμηθούν.

930 ακατάλληλα κτίσματα μέχρι στιγμής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αυτοψία του κλιμακίου μηχανικών για τον έλεγχο των κτισμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου ενώ μέχρι χθες κηρύχθηκαν ακατάλληλα πάνω από 930 κτίσματα σε σύνολο 1.199 που ελέγχθηκαν.

Από τα 1.199 κτίρια: 995 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 772 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36.

Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, “κίτρινα” έχουν χαρακτηριστεί τα 46 από τις 85 αυτοψίες, ενώ σε 74 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Click4more: Σεισμός στην Κρήτη: Απελπισία στα χαλάσματα – Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους για τις επόμενες μέρες

Έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες.

Σε σκηνή ακόμη και το αστυνομικό τμήμα

Ο καταστρεπτικός σεισμός στο Αρκαλοχώρι προκάλεσε ζημιές ακόμη και στο αστυνομικό τμήμα Μινώα Πεδιάδος.Το κτίριο είναι ακατάλληλο προς χρήση και με κορδέλα σήμανσης έχει απαγορευθεί η είσοδος.

Παράλληλα στον προαύλιο χώρο έχει τοποθετηθεί μια σκηνή και ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε αστυνομικό τμήμα καθώς εκεί έχει μεταφερθεί όλος ο εξοπλισμός με τους αστυνομικούς να βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο για να εξυπηρετούν τους πολίτες.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις