Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Σεισμός στην Κρήτη: Ζωή στις σκηνές για εκατοντάδες κατοίκους – Μετράνε πληγές και μετασεισμούς

Σεισμός στην Κρήτη: Ζωή στις σκηνές για εκατοντάδες κατοίκους – Μετράνε πληγές και μετασεισμούς

Δύο 24ωρα πέρασαν από τη στιγμή που ο καταστροφικός σεισμός χτύπησε την Κρήτη. Εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου Μινώας Πεδιάδας έχασαν σπίτια και περιουσίες από τα 5,8 Ρίχτερ και αναγκάζονται να μείνουν σε σκηνές.

Εκατοντάδες είναι οι οικογένειες που είδαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα σπίτια τους να γίνονται μία άμορφη μάζα από μπάζα μόλις χτύπησε ο ισχυρός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου. Τα ετοιμόρροπα κτίσματα «αποτέλειωσε» ο δυνατός μετασεισμός των 5,3 Ρίχτερ της 28ης του μηνός.

Σεισμόπληκτοι στον Σαμπά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, ένα από τα χωριά που υπέστησαν σοβαρές ζημιές εξαιτίας του σεισμού λένε στο ekriti.gr ότι το βράδυ που πέρασε αναγκάστηκαν να κοιμηθούν πάνω στο χώμα, σε σκηνές που έστησαν στα περιβόλια τους, φοβούμενοι επιδρομές αγνώστων στα σπίτια τους.

«Πάνω στο χώμα θα κοιμηθούμε; Οι σκηνές δεν έχουν πάτο», είπαν χαρακτηριστικά.

Δείτε φωτογραφίες:

Σεισμός στην Κρήτη: 550 άνθρωποι σε σκηνές και ξενοδοχεία

«Αυτή τη στιγμή εμείς φιλοξενούμε 550 ανθρώπους σε σκηνές και ξενοδοχεία», αναφέρει μιλώντας στο Cretapost, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης, ενώ τονίζει πως αρκετοί μένουν σε συγγενικά σπίτια στο Ηράκλειο, χωρίς όμως να «γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό».

Click4more: Σεισμός στην Κρήτη: Βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά το Αρκαλοχώρι – «Σήκωσε σπίτια» ο Εγκέλαδος

Πρώτο μέλημα της δημοτικής αρχής είναι να βρει στέγη στους ανθρώπους που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από τον σεισμό καθώς η διαμονή σε σκηνές είναι «επιεικώς απαράδεκτη», τόνισε ο κ. Φραγκάκης ο οποίος παράλληλα εξήγησε και τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής:

«Εμείς ζητάμε να μας φέρουν 100 οικίσκους και ίσως οι πρώτοι 30 να φτάσουν αύριο. Οι οικίσκοι αυτοί θα στηθούν αρχικά στους οικισμούς του δήμου όπου υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν μείνει άστεγες».

«Με απόφαση του πρωθυπουργού έχουν δοθεί 200 σπίτια στο Ηράκλειο από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, ωστόσο κανένας δεν θέλει να πάει εκεί. Δεν είναι εύκολο να πείσουμε τον κόσμο να πάει», υπογράμμισε.

Σεισμός στην Κρήτη: Αυτοψία στα σπίτια και σήμερα από κλιμάκια μηχανικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται και την Τετάρτη (29.09.2021) η αυτοψία ειδικού κλιμακίου μηχανικών στα σπίτια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας:

«Τα περισσότερα έχουν βγει ακατάλληλα για χρήση, ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στην περιοχή», ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος, ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως «μέχρι στιγμής από τα 400 σπίτια που έχουν ελεγχθεί μόνο το 15% είναι κατάλληλα προς χρήση».

Σεισμός στην Κρήτη: Το καταστροφικό «αποτύπωμα» στην ιστορική Αγκάραθο

Βαθιά «πληγωμένη» από τα φονικά 5,8 Ρίχτερ, αλλά και τους ισχυρούς μετασεισμούς που έχουν καταγραφεί και έχουν «αποτελειώσει» ό,τι έμεινε όρθιο, είναι και η Ιερά Μονή Αγκαράθου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του το Cretalive, ο Εγκέλαδος προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και σε εκκλησίες στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, αλλά και γενικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Στο Μοναστήρι Αγκαράθου αναμένουν την επίσκεψη κλιμακίων μηχανικών για να καταγράψουν επίσημα τις ζημιές, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση.

Οι εικόνες από τη Μονή δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής, όπως αναφέρει στην κάμερα του Cretalive o Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης κ. Ευμένιος:

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις