Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Σεισμός: Τώρα ανησυχία για τους μετασεισμούς [pics, vids]

Σεισμός: Τώρα ανησυχία για τους μετασεισμούς [pics, vids]

Ο σεισμός που χτύπησε χτες το βράδυ τα Γιάννενα, έβγαλε τους κατοίκους της περιοχής στους δρόμους. Ξενύχτησαν σε πλατείες και πάρκα, και αυτό που φαίνεται τώρα να προβληματίζει είναι οι μετασεισμοί.

Ο σεισμός που έπληξε την περιοχή των Ιωννίνων το βράδυ του Σαββάτου, έβγαλε τους κατοίκους της περιοχής στους δρόμους.Στις 03.30 τα ξημερώματα οι κάτοικοι των Ιωαννίνων βγήκαν ξανά στους δρόμους και τις πλατείες καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα συενχίστηκε και μάλιστα με ισχυρές δονήσεις. Λίγο μετά τις 03.00 σημειώθηκαν τρεις ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις – μεγέθους 4,5, 4,9 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – ενώ και πάλι προηγήθηκε έντονη βοή.

Μετά τα 5,3 Ρίχτερ του Σαββάτου, οι Αρχές συστήνουν ψυχραιμία, και ο χθεσινοβραδινός σεισμός τώρα φαίνεται να έχει εκτονώσει την σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται μέχρι και αυτή την ώρα. Από τις έντεκα και τέταρτο το βράδυ του Σαββάτου, ο νομός ζει στους ρυθμούς του Εγκέλαδου, με την ανησυχία να είναι έντονη και όλους τους αρμόδιους να συνιστούν ψυχραιμία.

Από την ώρα που χτύπησε ο σεισμός στα Γιάννενα με 5,3 Ρίχτερ, έχουν καταγραφεί πάνω από ογδόντα σεισμικές δονήσεις, αρκετές μεταξύ τεσσάρων και πέντε Ρίχτερ. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, όπως σημειώνουν οι σεισμολόγοι, ενώ το Γεωδυναμικό νωρίς το πρωί, διόρθωσε το μέγεθος του πρώτου σεισμού, ο οποίος δίνεται πλέον στα 5,3 Ρίχτερ.

Σεισμός στα Γιάννενα: Νύχτα τρόμου στις πλατείες!

Για λόγους προληπτικούς, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, αποφασίστηκε αύριο Δευτέρα να μείνουν κλειστές οι μονάδες εκπαίδευσης και οι αθλητικοί χώροι. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, σημειώνοντας ότι οφείλεται σε καθαρά προληπτικούς λόγους. Έτσι αύριο δεν θα λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως επίσης στους Δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου. Κλειστό θα μείνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και όλοι οι χώροι άθλησης –γυμναστήρια- που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα.

Σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες έχει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί στα Ιωάννινα. Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του έδωσε πληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή και -όπως είπε- διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξηγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και εκτείνεται μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Το newsit.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Άκη Τσελέντη για μια πρώτη εκτίμηση: “Το καλό είναι ότι έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, βέβαια είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα. Πάντως πρέπει να το παρακολουθήσουμε το φαινόμενο. Δεν είναι και τόσο μεγάλος σεισμός, δεν είναι σοβαρός. Εγώ έχω εκφράσει μια άποψη εδώ και πολύ καιρό ότι στην Ελλάδα έχει συσσωρευτεί ενέργεια και πρέπει κάποια στιγμή αυτή η ενέργεια να βγει γι αυτό ας έχουμε το νου μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σεισμός στα Γιάννενα: Αισθητός και στην ελληνική μειονότητα της νότιας Αλβανίας

Σεισμός στα Γιάννενα: Την… έβγαλε στο αμάξι με το σκύλο! [pics]

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξηγεί πως η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, προέρχεται ουσιαστικά από ένα ρήγμα βορειοδυτικής- νοτιοανατολικής διεύθυνσης. Το εστιακό βάθος, είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ένα εστιακό βάθος της τάξεως των 4 μέχρι 15 χιλιομέτρων. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».

«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε και προσέθεσε: «Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».

Σεισμός στα Ιωάννινα: Μια πόλη στους δρόμους! [vid,pics]

Αυτοψία στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού πραγματοποιούν από το πρωί κλιμάκιο του Συντονιστικού αποτελούμενα από την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική κι άλλους. Μεγάλες ζημιές μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί. Σε ορισμένα σπίτια όμως, όπως και σε ένα παντοπωλείο στο Καλπάκι, τα σημάδια του σεισμού είναι αποτυπωμένα.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα, συνέστησε ψυχραιμία σε όλους τους πολίτες. «Κτίρια που είναι κατασκευασμένα με τους αντισεισμικούς κανόνες είναι απολύτως ασφαλή… Για τα υπόλοιπα δεν μπορεί κανένας να πει τίποτα» σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος απευθυνόμενος στους κατοίκους τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου σημειώνονται καταπτώσεις.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε