Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Σεισμός: Τρομάζει το ρήγμα της Λέσβου τους σεισμολόγους

Σεισμός: Τρομάζει το ρήγμα της Λέσβου τους σεισμολόγους

– Να πάρει μέτρα η τοπική κοινωνία, λέει ο καθηγητής Κ. Παπαζάχος
– Είναι ένα ρήγμα που έχει δώσει και σεισμό 7 Ρίχτερ στο παρελθόν
– Το ίδιο ρήγμα έχει προκαλέσει ζημιές στο νησί της Λέσβου
– Είναι ένα φαινόμενο που μας ανησυχεί, λέει ο σεισμολόγος
– Απανωτοί σεισμοί έχουν αναστατώσει το νησί τις τελευταίες ημέρες

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι όπως όλα δείχνουν οι σεισμολόγοι στο θέμα των σεισμών που σημειώνονται βόρεια της Λέσβου τα τελευταία 24ωρα. Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος μάλιστα μιλά για ένα φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί ανησυχητικό, καθώς όπως επισημαίνει πρόκειται για την ενεργοποίηση ενός ρήγματος που έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς στο παρελθόν και πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Τις τελευταίες ημέρες μια σειρά δονήσεων άνω των 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στα παράλια της Τουρκίας στα βόρεια της Λέσβου.

Η τελευταία δόνηση τα ξημερώματα (επίσης άνω των 5 Ρίχτερ έκανε ξανά τους κατοίκους της Λέσβου να ανησυχήσουν.
Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ τόνισε ότι οι απανωτοί σεισμοί δεν δείχνουν απαραίτητα εκτόνωση του φαινομένου. ο φαινόμενο, είπε ο καθηγητής είναι σε εξέλιξη. Είναι ένα δύσκολο φαινόμενο, όπως τόνισε, μιλώντας για ένα ρήγμα βόρεια του νησιού σε απόσταση 10-15 χιλιομέτρων το οποίο είναι γνωστό από το παρελθόν.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής κ. Παπαζάχος το ίδιο ρήγμα στο παρελθόν έχει δόσει σεισμούς που έχουν προκαλέσει ζημιές στη Λέσβου και ειδικά στις βόρειες περιοχές της. Μάλιστα είναι ένα ρήγμα το οποίο το 1865 έχει δώσει σεισμό 6,6 Ρίχτερ, ενώ το 1974 έχει δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ. Ο σεισμός αυτός, όπως είπε ο καθηγητής, ευτυχώς έγινε πιο ανατολικά και είχε μικρότερες επιπτώσεις για το νησί.
Όπως τόνισε ο Κώστας Παπαζάχος η δημιουργία σεισμών από το ρήγμα αυτό είναι ένα φαινόμενο μάλλον ανησυχητικό. Έτσι, ανέφερε ο καθηγητής, η τοπική κοινωνία θα πρέπει να λάβει τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα.

Συνολικά 13 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 ρίχτερ (ο μεγαλύτερος 4 ρίχτερ στις 7.15 το πρωί) ακολούθησαν τον μεγάλο σεισμό των 5,2 βαθμών που έγινε στις 4.24 το πρωί με επίκεντρο τη Μικρασιατική Τρωάδα, βόρεια της Λέσβου.
Ο σεισμός των 5,2 ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη Λέσβο, στη Λήμνο αλλά και στη Χίο είχε τελικά εστιακό βάθος τα 25 χιλιόμετρα. Ήταν ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των πέντε ρίχτερ σε ένα 24ωρο με επίκεντρο στην ίδια περιοχή, με πρώτο, αυτόν στις 6 παρά 10 χθες το πρωί μεγέθους 5 βαθμών και εστιακό βάθος τα 14 χιλιόμετρα. Ακολούθησε άλλος ένας μεγέθους 5,1 βαθμών στη 1 το μεσημέρι με εστιακό βάθος στα 12 χιλιόμετρα. Ενώ στις 13.45 το μεσημέρι υπήρξε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών, με εστιακό βάθος στα 16 χιλιόμετρα.
Εκτός από τους παραπάνω σεισμούς και έως τον μεγάλο σημερινό σεισμό υπήρξε μια μεγάλη σεισμική ακολουθία με δεκάδες δονήσεις σεισμών με ένταση έως 4 βαθμούς. Από την έντονη σεισμική διεργασία των τελευταίων 30 ωρών δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά στην Αστυνομία ή στις υπηρεσίες του δήμου Λέσβου.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε