Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σέρρες: Μέσα στη φάρμα που παράγει προϊόντα από βουβαλίσιο γάλα – Τι λένε οι υπεύθυνοι

Σέρρες: Μέσα στη φάρμα που παράγει προϊόντα από βουβαλίσιο γάλα – Τι λένε οι υπεύθυνοι

Η φάρμα στις Σέρρες έχει 250 βουβάλια από ελληνική φυλή, ήμερα, τα οποία ελέγχονται από τον συνεταιρισμό και από το Κέντρο Γενετικής που βρίσκεται στη Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης…

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, το βουβάλι αποτελούσε έναν σημαντικό παράγοντα βιοποικιλότητας των ελληνικών οικοσυστημάτων. Το χρησιμοποιούσαν οι αγρότες στις καλλιέργειες αλλά και στις μεταφορές, το κρέας τους και το γάλα τους ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στους κατοίκους της υπαίθρου, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας τους έφταναν στη Θεσσαλονίκη με τη φήμη εξαιρετικού εδέσματος.

Στην Κερκίνη Σερρών, μέσα σε έναν παράδεισο, ο κ. Λευτέρης Ξανθόπουλος, έχει φάρμα με 250 βουβάλια, στην οποία παράγονται τα υψηλής ποιότητας προϊόντα. Τα συγκεκριμένα ζώα είναι από ελληνική φυλή, ήμερα, τα οποία ελέγχονται από τον συνεταιρισμό και από το Κέντρο Γενετικής που βρίσκεται στη Νέα Μεσήμβρια Θεσσαλονίκης.

Το βουβαλίσιο γάλα, το γιαούρτι, το λουκάνικο, ο καβουρμάς, το καζάν ντιπί που γίνεται από βουβαλίσιο γάλα, ζάχαρη και νισεστέ αλλά και όλα τα υπόλοιπα παράγωγα, είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχτηκε ότι για βραδινό τρώει γιαούρτι από βουβαλίσιο γάλα, με χουρμάδες και μέλι από κάστανο.

Το γάλα του βουβαλιού έχει ευεργετικές συνέπειες για τον οργανισμό, ενώ προσφέρεται για όσους έχουν αλλεργίες, ψωρίαση, εκζέματα ή δυσανεξία στη λακτόζη. Συνιστάται ως τροφή και για τους αδύνατους ή τους ασθενείς.

Περιέχει λιγότερο νερό, περισσότερα ολικά στερεά, λίπος και πρωτεΐνη και ελάχιστα περισσότερη λακτόζη από το γάλα αγελάδας. Έχει χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και υψηλότερα ασβεστίου, μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνη Α και πρωτεΐνες. Η αντιοξειδωτική του δράση είναι μεγαλύτερη από άλλα είδη γάλακτος και περιέχει περισσότερες βιταμίνες, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και Β12. Τα βουβάλια δεν τρέφονται με ζωοτροφές ή αντιβιοτικά, αλλά με γρασίδι, τριφύλλι και άχυρο, κατά κύριο λόγο. Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ…

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις