Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Σκορδίλης για τον σεισμό στη Χαλκιδική: «Δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος» – Τι είπε για την Εύβοια

Σκορδίλης για τον σεισμό στη Χαλκιδική: «Δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος» – Τι είπε για την Εύβοια

Ανησυχία σκόρπισε ο σεισμός των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Χαλκιδική. Μία πρώτη εκτίμηση για το φαινόμενο έκανε ο Μανώλης Σκορδίλης, καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες την διέγερση που ακολουθεί τον σεισμό των 4 Ρίχτερ στη Χαλκιδική, στις 7:01 το πρωί της Κυριακής (18.12.2022), στον θαλάσσιο χώρο, 35 χιλιόμετρα ΝΑ της Συκιάς του Δήμου Σιθωνίας. Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, το εστιακό βάθος είναι στα 17 χιλιόμετρα.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, εκτίμησε, μιλώντας στο GRTimes.gr, ότι: «Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή σχετίζεται σαφώς με την Τάφρο του Βορείου Αιγαίου».

Η Τάφρος του Βορείου Αιγαίου «έδωσε» τον σεισμό

Ο Μανώλης Σκορδίλης, επισήμανε ότι «πρόκειται για σεισμό που προέρχεται από το ρήγμα της Τάφρου του Βορείου Αιγαίου και φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει και το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας στα δυτικά του επίκεντρου. Ο σεισμός δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, γι’ αυτό δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ήταν ο κύριος. Η περιοχή σημειώνει συχνή σεισμικότητα, ωστόσο δεν δίνει συνήθως μεγάλους σεισμούς. Δεν θα λέγαμε ότι είναι ανησυχητική η σημερινή δόνηση. Πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο».

Τα δύο πλεονεκτήματα για την Εύβοια

Επιπλέον ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ αναφέρθηκε και στην έντονη και καθημερινή, πλέον, σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην Εύβοια και έχει αναστατώσει τις τελευταίες εβδομάδες τους κατοίκους της περιοχής.

«Καταγράφεται συνεχής διέγερση στην Εύβοια με σεισμικές δονήσεις, οι οποίες είναι αισθητές και σε άλλες περιοχές, όπως η Αττική. Ωστόσο υπάρχουν δύο πλεονεκτήματα τα οποία προκαλούν αίσθημα ασφάλειας, όχι όμως και εφησυχασμού. Πρώτον το γεγονός ότι δεν έχουν αυξηθεί τα μεγέθη των σεισμών μέχρι στιγμής. Δηλαδή, μετά την ισχυρή δόνηση των 4,5 Ρίχτερ, όλες οι άλλες ήταν μικρότερες από 4 βαθμούς της κλίμακος Ρίχτερ. Και δεύτερον ότι δεν φαίνεται να έχει διεγερθεί μεγαλύτερος χώρος από ότι είχε στην έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας. Πρόκειται δηλαδή για έναν χώρο 6-7 χιλιομέτρων και όσο παραμένει σε αυτόν τον χώρο η σεισμικότητα δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ιδιαιτέρως. Πρέπει όμως να έχουμε τον νου μας», επισήμανε.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις