Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα – Μαστοράκου: Καταρρέουν σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς εξήγηση

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα – Μαστοράκου: Καταρρέουν σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς εξήγηση

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το πανελλήνιο την υπόθεση της οικογένειας στην Πάτρα, που έχασε και τα τρία κοριτσάκια του μέσα σε τρία χρόνια. Στις συνθήκες των αιφνίδιων θανάτων των παιδιών, αλλά και στα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Για εμάς ο θάνατος των τριών παιδιών είναι ένα άλυτο μυστήριο, γιατί έχουμε τρεις διαφορετικές οντότητες, δηλαδή τρία διαφορετικά ιστορικά που φαίνεται να καταλήγουν περίπου με τον ίδιο τρόπο» είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, αναφερόμενη στην συγκλονιστική υπόθεση της οικογένειας από την Πάτρα. «Τα κορίτσια καταρρέουν μέσα σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς να υπάρχει μια εξήγηση που να αποτυπώνει ακριβώς ποιο είναι το αίτιο του θανάτου», πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται ότι η η υπόθεση, από χθες (10.02.2022) έχει φτάσει στα χέρια του τμήματος Ανθρωποκτονιών στη ΓΑΔΑ και ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση και οι γονείς να πάρουν απάντηση γιατί έχασαν τα τρία παιδιά τους. Τις απαντήσεις στα περισσότερα ερωτήματα θα τις δώσουν τα αποτελέσματα της νεκροτομής αλλά και των τοξικολογικών, ιστολογικών και γενετικών εξετάσεων που θα γίνουν στην Τζωρτζίνα, το τρίτο παιδί της οικογένειας που έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές μέρες στο Παίδων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών θα κρίνουν και το αν θα χρειαστεί να γίνει εκταφή των αδερφών της.

«Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση» 

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για τους αιφνίδιους θανάτους των τριών κοριτσιών, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας σημείωσε ότι αν και υπάρχουν ιατροδικαστικές αναφορές, έχει μείνει ένα ερωτηματικό στους γιατρούς. «Η θλίψη στην ιατρική κοινότητα εδώ είναι μεγάλη και ειδικά στους θεράποντες ιατρούς που έδωσαν την ψυχή τους για να σώσουν τα παιδιά» είπε η Άννα Μαστοράκου. 

Και πρόσθεσε: «Είχαν νοσηλευτεί σε 4 νοσηλευτικά ιδρύματα, σε δύο στην Πάτρα και δύο στην Αθήνα, έχουν εμπλακεί πολύ έμπειροι συνάδελφοι και η απορία είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση που να μπορεί να αποτυπώσει τι ακριβώς έγινε». 

Click4more: Πάτρα: Ξεχωριστές δικογραφίες για τον θάνατο των 3 παιδιών – Το μυστήριο που προβληματίζει τους ειδικούς

«Τα 3 περιστατικά είναι εντελώς διαφορετικά»

«Καταρχήν με την παρέμβαση της δικαιοσύνης την οποία χαιρετίζουμε θα ανοίξουν πάλι όλοι οι φάκελοι και θα δημιουργηθεί μια έρευνα συνολικά και για τα 3 παιδιά» δήλωσε η Άννα Μαστοράκου, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα 3 περιστατικά είναι εντελώς διαφορετικά». 

«Το πρώτο παιδί που είχε αποτυπωθεί από τον ιατροδικαστή αγενεσία φλεβόκομβου που είναι μια πολύ σπάνια πάθηση και οδήγησε το παιδί 7 μηνών να πεθάνει, ουσιαστικά θα τεθεί υπό διερεύνηση, υπάρχει σαν οντότητα επιστημονική. Το δεύτερο παιδί είχε λευχαιμία, πήγαινε εξαιρετικά καλά και η εικόνα που έχουμε από τους γιατρούς ότι δεν υπήρχε λόγος επιστημονικά να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού. Στην τρίτη περίπτωση υπήρχε μια νοσηλεία στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο στην αρχή όπου ενώ ήταν υπό την στενή παρακολούθηση του ιατρικού team, κάθε μια ώρα περνούσε γιατρός, υπήρχε το παιδί σε μόνιτορ, ξαφνικά σε πολύ λίγα λεπτά, μετά από 20 λεπτά από την τελευταία επίσκεψη της γιατρού το παιδί βρέθηκε να είναι σχεδόν νεκρό, οπότε έγινε ανάνηψη από τους θεράποντες και ύστερα το παιδί μετακομίστηκε σε ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου σε πολύ άσχημη κατάσταση και πραγματικά δεν δόθηκε ποτέ απάντηση, πώς ένα παιδί που ο γιατρός μόλις έχει περάσει, το έχει δει και υπάρχει μόνιτορ, κατέρρευσε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά» είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, αναφερόμενη στους θανάτους των τριών κοριτσιών. 

«Όλα αυτά θα τεθούν τώρα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης και της επιστήμης, γιατί θα πρέπει να μιλήσουν και οι γιατροί συνολικά και για τα 3 περιστατικά. Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας μπορεί να διαταχθεί εκταφή και των 2 μικρότερων κοριτσιών, αν θεωρήσει η  δικαιοσύνη ότι μπορεί να βρεθούν απαντήσεις» ανέφερε η κ. Μαστοράκου.

Τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας επεσήμανε μάλιστα ότι έχουν πραγματοποιηθεί ειδικές αναλύσεις για να αποτυπωθεί αν υπάρχει γενετική αιτία που να δικαιολογεί τους θανάτους και δεν έχει διαπιστωθεί κάτι.

Συνοψίζοντας πάντως τι είναι μέχρι τώρα γνωστό για τις 3 αδελφές, στην πρώτη περίπτωση του 7μηνου κοριτσιού, υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση, στον θάνατο του δεύτερου κοριτσιού έχει αποτυπωθεί ως αίτιο η ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, ωστόσο πάλι αφήνονται ερωτηματικά για το πώς πέθανε το παιδί και στο τελευταίο παιδί δεν έχει βρεθεί αιτία θανάτου κατά την ιατροδικαστική εξέταση, οπότε δεν υπάρχει κάποιο εύρημα που να εξηγεί την κατάληξη.

«Το πρώτο παιδί ήταν στο σπίτι μαζί με την μαμά του και κατέρρευσε εκεί, ήρθε στο νοσοκομείο νεκρό. Τα άλλα δύο ήταν υπό νοσηλεία και υπό παρακολούθηση» είπε η κ. Μαστοράκου

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις