Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Το σήμα του ΕΚΑΒ για την μικρή Ίριδα – Η ώρα που «έφυγε»

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Το σήμα του ΕΚΑΒ για την μικρή Ίριδα – Η ώρα που «έφυγε»

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, τα οποία με διαφορετικό ιστορικό κατέληξαν με παρόμοια κλινική εικόνα και πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια. Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται, με τον φάκελο της να βρίσκεται στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της Αθήνας.

Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, αναμένονται εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση στην Πάτρα αφού αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 9χρονης Τζωρτζίνας, του τελευταίου παιδιού της οικογένειας που κατέληξε. Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών όμως έχει μπει και ο θάνατος της μόλις 6μηνών Ίριδας. 

Το βρέφος – όπως αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση – πέθανε από «αγενεσία φλεβοκόμβου», δηλαδή εκφυλισμό κυττάρων της καρδιάς που οδηγούν σε σταμάτημα των ηλεκτρικών διεγέρσεων και κατ’ επέκταση ανακοπή. Προκύπτουν όμως ακόμα πιο πολλά ερωτήματα μετά το «καταγραφικό» από το ΕΚΑΒ, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Πελοπόννησος». 

Η μικρή Ίριδα, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει η θεία της, βρέθηκε νεκρή πριν τις 11:00 το πρωί. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε στις 11:30 και χρειάστηκε 7 λεπτά για να φτάσει στο σπίτι της οικογένειας. Προκύπτει επομένως το εξής εύλογο ερώτημα: Αν το παιδί όντως εντοπίστηκε πριν τις 11:00 το πρωί, για ποιο λόγο το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε σχεδόν μία ώρα αργότερα;

Πότε εντοπίστηκε το παιδί;

Υπενθυμίζεται ότι το 6 μηνών κοριτσάκι βρήκαν νεκρό η θεία του, που βρίσκονταν στο σπίτι της οικογένειας από το προηγούμενο βράδυ. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, υποστήριξε ότι γύρω στις 7.30 το πρωί το κοριτσάκι ξύπνησε και η μητέρα σηκώθηκε και της έδωσε την πιπίλα της. Πριν τις 11:00 όταν πήγαν να την ξυπνήσουν, η θεία της κατάλαβε ότι δεν ενέπνεε. Η θεία του παιδιού τόνισε μάλιστα ότι «κακώς λένε οι δημοσιογράφοι ότι το παιδί πήγαν να το ξυπνήσουν στις 11:30», καθώς αυτό είχε γίνει νωρίτερα. 

Η σειρά των γεγονότων, σύμφωνα με τις δηλώσεις της θείας των παιδιών, έχει ως εξής: Το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του, ειδοποιήθηκε ο πατέρας, στη συνέχεια οι δύο γυναίκες έκαναν προσπάθεια αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) στο κοριτσάκι και μετά ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ. 

«Το παιδί ήταν παγωμένο»

Σε σχέση με το χρονικό της τραγωδίας, η Δήμητρα Πισπιρίγκου ανέφερε: «Γύρω στις 7.30 περίπου, το παιδί έκλαψε, το ακούσαμε και οι δύο. Της λέω της Ρούλας πήγαινε εσύ, γιατί μέσα στον ύπνο μου , δεν ήθελα να σηκωθώ εγώ. Πήγε η Ρούλα, της έβαλε την πιπίλα, το σκέπασε και ξανακοιμήθηκε. Είχαμε συνεννοηθεί ότι το πρωί που ξημέρωνε, την Κυριακή δηλαδή, θα πηγαίναμε για έναν καφέ με τα παιδιά μαζί. Σηκωθήκαμε γύρω στις 10.30, ντυθήκαμε, η Ρούλα έφτιαχνε την κρέμα του παιδιού και μου λέει θα την ξυπνήσεις εσύ; Της λέω άσε πάω εγώ να ξυπνήσω το παιδί». 

Και προσθέτει: «Πήγα και ήταν σκοτάδι γιατί η Τζωρτζίνα κοιμόταν και είδα ότι δεν ήταν σκεπασμένη, γιατί δεν ήταν και ήσυχη στον ύπνο της. Λέω, ξεσκεπάστηκε, είναι πάγος το παιδί, έπιασα το χέρι του και είδα ότι ήταν παγωμένο. Στο μεταξύ δεν έβλεπα να κινείται η κοιλιά της, ότι ανασαίνει και εκεί κατάλαβα ότι κάτι είχε γίνει. Πιάνω το παιδί, βλέπω ότι δεν κουνιέται η κοιλιά της, ανάβω το φως, κοιτάω, βλέπω ότι ήταν μελανά τα χείλια της. Νομίζω ότι ήταν ό,τι πιο σοκαριστικό έχω ζήσει στη ζωή μου. Έπιασα το παιδί ασυναίσθητα και το έφερα από εδώ στη Ρούλα και ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που κατάλαβα ότι τα χέρια μου τρέμανε. Πρώτη φορά. Αφήσαμε το παιδί κάτω, ξεκινήσαμε ΚΑΡΠΑ, ανάνηψη και οι δύο, γιατί και εγώ έχω πάρει κάποιες γνώσεις πρώτων βοηθειών και μου λέει η Ρούλα σταμάτα και πάρε το ΕΚΑΒ, συνεχίζω εγώ. Παίρνω τον Μάνο πρώτα να του πω να έρθει γρήγορα σπίτι γιατί εκείνη την ώρα θα γύριζε, παίρνω και το ΕΚΑΒ. Ο Μάνος ήρθε τουλάχιστον 5 λεπτά νωρίτερα από το ΕΚΑΒ».

Σε πανικό η μητέρα – Απειλούσε να πέσει από ταράτσα

Το απόγευμα της Δευτέρας κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας προήλθε από την εισπνοή τοξικού αερίου, τα οποία όμως διαψεύσθηκαν λίγο αργότερα. Αρκετοί δημοσιογράφοι έσπευσαν έξω από το σπίτι της οικογένειας προκειμένου να καταγράψουν αντιδράσεις.

Κάποια στιγμή η τραγική μητέρα βγήκε έξω από το σπίτι και ρωτήθηκε πώς σχολιάζει όσα συμβαίνουν: «Η αντίδρασή μου αν ήμουνα στο σπίτι μόνη μου θα ήταν να πέσω από εκεί πάνω» δείχνοντας την ταράτσα και εννοώντας φυσικά ότι βρίσκεται σε απόγνωση!

Σχεδόν ταυτόχρονα κάλεσε και τον σύζυγό της στο τηλέφωνο ο οποίος φανερά σοκαρισμένος ζήτησε από τους δημοσιογράφους να φύγουν, κάτι το οποίο έγινε. Και οι δύο γονείς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», είναι ιδιαίτερα ταραγμένοι και ενοχλημένοι με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και με την «ανθρωποφαγία» που επικρατεί στο διαδίκτυο. 

Με πληροφορίες από pelop.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις