Θάσος: Ο κορονοϊός βάζει λουκέτο στα σχολεία – Μεγάλη συρροή κρουσμάτων

Φωτογραφία Αρχείου

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της Θάσου, μετά τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται στα σχολεία. Έκκληση στους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Θάσου πραγματοποίησε και ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Κυριακίδης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη (10/2) η Θάσος κατέγραψε τρομακτική αύξηση στους ρυθμούς μεταδοτικότητας του ιού ανά 100.000 κατοίκους. Όπως αναφέρει το GRTime, με ποσοστό 50,84, αναγκάζει πλέον κάποιους ειδικούς να μιλούν για διασπορά βρετανικού στελέχους της Covid-19. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θάσου ζητά να μπει «λουκέτο» στα σχολεία προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Με μοναδικό γνώμονα την προστασία του συνόλου της κοινότητας της Θάσου, ζητώ από όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα και από αύριο στην αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θάσο. Θεωρώ ότι πλέον είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας και αποφυγής περαιτέρω επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στη Θάσο», αναφέρει ο κ. Κυριακίδης.

σχολεία

Πρώτο κρούσμα στο Δημοτικό Πρίνου – Τι καταγγέλλουν οι γονείς

Συγκλονιστικές είναι οι καταγγελίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου, εκεί όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα την περασμένη Δευτέρα. 

“Ενημερώθηκαμε περίπου στη 1 το μεσημέρι για την ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος σε μία τάξη του δημοτικού και άμεσα με τη σειρά μας φροντίσαμε να ενημερώσουμε τον διευθυντή. Μετά την εξέλιξη αυτή, περιμέναμε τουλάχιστον ότι θα υπάρξει μια άμεση απόφαση, αν όχι για κλείσιμο ολόκληρου του σχολείου, αλλά τουλάχιστον της τάξης που βρέθηκε το κρούσμα. Η απόφαση αυτή, δεν πάρθηκε ποτέ. Αντίθετα, το σχολείο λειτούργησε κανονικά και σίγουρα η κατάσταση θα είχε εκτραχυνθεί, εάν ο Σύλλογος μας, δεν εξέδιδε ανακοίνωση με την προτροπή προς τους γονείς να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο” τονίζει στο GRTimes, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου, Κυριάκος Λεωνίδου. 

Και προσθέτει: “Επειδή το συγκεκριμένο σχολείο είναι το μεγαλύτερο σε όλο το νησί, φοιτούν και παιδιά από τα γύρω χωριά, κάποια από τα οποία -περίπου δεκαπέντε στον αριθμό – είτε γιατί δεν έχουν Facebook, είτε γιατί δεν κατάφεραν να ενημερωθούν για την ανακοίνωση, την Τρίτη (9/2) πήγαν κανονικά στο σχολείο. Οι υπεύθυνοι δεν πήραν απόφαση ούτε καν για απολύμανση της τάξης, η οποία έγινε με δική μας πρωτοβουλία κατόπιν ενημέρωσης προς τον δήμαρχο”. 

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί στο σύνολο 13 κρούσματα του κορωνοϊού μόνο στο Δημοτικό Σχολείο Πρίνου. Πρόκειται για δύο δασκάλους, δέκα μαθητές και έναν γονέα. Επιπλέον, ένας εκ των δύο εκπαιδευτικών που νόσησαν, διδάσκει και στο Δημοτικό Σχολείο Λιμεναρίων, στο οποίο ένα τμήμα της Τετάρτης τάξης έκλεισε σήμερα λόγω εντοπισμού κρούσματος του κορωνοϊού. 

“Οι εκπαιδευτικοί, έχουν την ευχέρεια να μετακινούνται ελεύθερα είτε στην Καβάλα, είτε στην Ξάνθη, είτε άλλες περιοχές και το δυσάρεστο είναι, ότι δεν υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα. Έτσι, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν νόσησε κάποιος ή όχι” σημειώνει στο GRTimes το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου, Κώστας Εμμανουηλίδης. 

«Λουκέτο» και στο…γειτονικό Γυμνάσιο – Μαζικά τεστ σε γονείς και παιδιά

Το Δημοτικό Σχολείο Πρίνου, με το Γυμνάσιο της περιοχής έχουν την ίδια ακριβώς αυλή, ενώ όπως καταγγέλουν οι γονείς, όταν κάποιος εκπαιδευτικός απουσιάζει, τα παιδιά διαμοιράζονται σε άλλες τάξεις του σχολείου έτσι ώστε να μη χάσουν το μάθημα. «Και όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιες τάξεις του δημοτικού, συχνά κάνουν μάθημα σε αίθουσες που στεγάζονται στο γυμνάσιο, κάτι σε αυτή την κατάσταση ενδεχομένως να βοηθά τη διασπορά» τονίζει ο κ. Λεωνίδου. 

Στο πλαίσιο αυτό, κρούσματα του κορωνοϊού εντοπίστηκαν και στο Γυμνάσιο Πρίνου με αποτέλεσμα να παρθεί τελικά η απόφαση να κλείσει το σχολικό συγκρότημα, τα παιδιά να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση, ενώ κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ διενεργεί σήμερα μαζικά διαγνωστικά τεστ σε γονείς και παιδιά. 

Μέχρι σήμερα, στο συγκεκριμένο σχολείο έχουν εντοπιστεί τρία θετικά κρούσματα σε μαθητές. 

Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Λιμένα: Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι 
Στο μεταξύ, έκκληση προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι έκανε με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Λιμένα, το οποίο κατά την πρώτη ημέρα επανέναρξης των μαθημάτων τελούσε υπό κατάληψη. 

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Λιμένα Θάσου, ύστερα από την δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε σχολεία του νησιού, και μετά κι από την ανάρτηση της επιστολής του Δημάρχου Θάσου που ζητά από τους αρμοδίου να αναστείλουν άμεσα τη λειτουργία των σχολικών μονάδων του νησιού, καλεί τα μέλη του Συλλόγου Γονέων, να προστατέψουν την υγεία των παιδιών τους και των οικογενειών τους και με προσωπική ευθύνη του καθενός, να τα κρατήσουν στο σπίτι για τις επόμενες ημέρες. 

Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και η ευθύνη του καθενός είναι τεράστια. Ας μεριμνήσουμε όλοι για να σταματήσουμε την τεράστια διασπορά του ιού στο νησί, η οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα του ΕΟΔΥ είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. 

Αναστολή λειτουργίας σε παιδικούς σταθμούς  

Στο μεταξύ με απόφαση του δημάρχου Θάσου, Λευτέρη Κυριακίδη για λόγους προστασίας της κοινότητας του νησιού από την πανδημία Covid -19, οι παιδικοί σταθμοί του δήμου δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Πέμπτη (11/2) και αύριο Παρασκευή (12/2). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Δαμάσι Τυρνάβου: Η τραγική ειρωνεία για το σχολείο που γκρέμισε ο σεισμός (pics)

Δαμάσι Τυρνάβου: Η τραγική ειρωνεία για το σχολείο που γκρέμισε ο σεισμός (pics)

Ένας πολύ σπάνιος συνδυασμός συναισθημάτων και γεγονότων, καταγράφηκε για το σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου μέσα σε μόλις ένα 24ωρο. Τις χαρές της 2ας Μαρτίου σκίασε ... Διαβάστε περισσότερα
Εξαφανίστηκε η θάλασσα στην Κέρκυρα και το Καλοχώρι – Εικόνες Αποκάλυψης

Εξαφανίστηκε η θάλασσα στην Κέρκυρα και το Καλοχώρι – Εικόνες Αποκάλυψης

Απόκοσμες εικόνες καταγράφονται και σήμερα, Κυριακή (07.03.2021) από την Κέρκυρα μέχρι το Καλοχώρι στον Θερμαϊκό Κόλπο. Η θάλασσα υποχώρησε μέχρι και 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον ... Διαβάστε περισσότερα
Χανιά: 27χρονος μοτοσικλετιστής ξεψύχησε στην άσφαλτο – Εικόνες που σοκάρουν

Χανιά: 27χρονος μοτοσικλετιστής ξεψύχησε στην άσφαλτο – Εικόνες που σοκάρουν

Θανάσιμος τραυματισμός οδηγού μοτοσικλέτας στα Χανιά. Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής (07.03.2021) στην περιοχή του Γαλατά. Το τραγικό περιστατικό στα Χανιά συνέβη ... Διαβάστε περισσότερα
Φθιώτιδα: Συναγερμός για φορτηγάκι  που άρπαξε φωτιά στην εθνική οδό (pics)

Φθιώτιδα: Συναγερμός για φορτηγάκι που άρπαξε φωτιά στην εθνική οδό (pics)

Σοβαρό περιστατικό στη Φθιώτιδα. Ένα βανάκι πήρε φωτιά στην εθνική οδό στις Λιβανάτες με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Το σοκαριστικό συμβάν έγινε στον κόμβο των ... Διαβάστε περισσότερα