weather-icon °C AΘΗΝΑ

Θάσος: Το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο του νησιού ετοιμάζεται να αποκτήσει την παλιά του αίγλη [pics]

Θάσος: Το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο του νησιού ετοιμάζεται να αποκτήσει την παλιά του αίγλη [pics]

Το θέατρο χτίστηκε στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα με σκηνή που είχε μαρμάρινη πρόσοψη, ενώ το προσκήνιο αφιερώθηκε στο θεό Διόνυσο. Η δεύτερη φάση της αναστήλωσης του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού μνημείου με την απαράμιλλη θέα στο λιμάνι του νησιού, θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το ποσό των 3.500.000 €, σύμφωνα με την ανακοίνωση του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου.

Η δεύτερη αυτή φάση προβλέπει την αποκατάσταση ενός μεγάλου μέρους των μαρμάρινων εδωλίων, την ενίσχυση της ανατολικής παρόδου, την αποκατάσταση μέρους του προσκηνίου, τη βελτίωση της πρόσβασης στο θέατρο για τους πεζούς καθώς και τη δημιουργία εικονικής περιήγησης για άτομα με αναπηρία. Ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική αυτή εξέλιξη καθώς, χρόνο με τον χρόνο, το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο του νησιού “μεταμορφώνεται” αποκτώντας σταδιακά την παλιά του αίγλη, ώστε να μπορέσει και πάλι να ανοίξει στο κοινό φιλοξενώντας σημαντικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας και πολλές άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Επένδυση εξ ολοκλήρου με λευκό μάρμαρο

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ είχε πρωτοστατήσει στη αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου και μάλιστα με την επένδυση εξ ολοκλήρου με το φημισμένο λευκό μάρμαρο του νησιού. “Νιώθω δικαιωμένος”, τονίζει, “καθώς μία πολυετής προσπάθεια που άρχισε το 2011, κι ένας προσωπικός αγώνας, δείχνουν να μπαίνουν στην τελική ευθεία. Αισθάνομαι ότι κέρδισα ένα προσωπικό στοίχημα κι εκπληρώνω μία δέσμευσή μου στον κόσμο της Θάσου, όταν το 2010 υποσχέθηκα ότι θα πετάξω τα σάπια κόντρα πλακέ από το αρχαίο θέατρο του νησιού και θα τα αντικαταστήσω με ολόλευκο μάρμαρο Θάσου”.

“Τον πρώτο κιόλας μήνα της ανάληψης καθηκόντων μου, το 2011”, εξήγησε ο δήμαρχος, “επισκέφθηκα το υπουργείο Πολιτισμού και την τότε γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Άρη Γιαννακίδη, σε μια καθοριστική συνάντηση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Κάλεσα το σύνδεσμο μαρμαρολατόμων Θάσου και απέσπασα τη γραπτή τους δέσμευση να χορηγήσουν δωρεάν όσο μάρμαρο χρειαστεί για την αναστήλωση του μνημείου. Φιλοξενήσαμε μεταπτυχιακούς του ΑΠΘ, οι οποίοι βοήθησαν το έργο αναστήλωσης αλλά και την ίδια τη γενική γραμματέα κ. Μενδώνη στην οποία παρουσιάσαμε επί τόπου όλες τις προτάσεις μας για το έργο”.

Η πρώτη φάση του έργου που πραγματοποιήθηκε με αυτεπιστασία και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ήταν κόστους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ και περιελάμβανε τη διαμόρφωση της ανατολικής και δυτικής παρόδου, καμαρίνια, χώρους υγιεινής, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμό, περίφραξη κ.ά. Παράλληλα, εξετάστηκαν τρόποι πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, που μπορούν να προστατεύσουν το μνημείο και την ευρύτερη περιοχή.

Το αρχαίο θέατρο της Θάσου σε λίγα χρόνια θα είναι έτοιμο να “μιλήσει” στους χιλιάδες θεατές μεταφέροντας την ιστορία του, τις περιπέτειες και την πορεία που χάραξε στο χρόνο. Είναι αυτή η ιστορία που μεταφέρουν στου νεότερους τα ονόματα των ανθρώπων που είναι χαραγμένα πάνω στα μαρμάρινα εδώλια του κοίλου όταν τον 1ο αιώνα μ.Χ. το θέατρο χρησιμοποιήθηκε για μονομαχίες, η ορχήστρα μετατράπηκε σε αρένα και οι πόρτες έκλεισαν τις παρόδους.

#TAGS MM