Σάββατο, 24 Φεβ.
15oC Αθήνα

Θερμαϊκός: Ποιες είναι οι θαλάσσιες φούσκες που πνίγουν τα μύδια – Σε απόγνωση εκατοντάδες επαγγελματίες

Θερμαϊκός: Ποιες είναι οι θαλάσσιες φούσκες που πνίγουν τα μύδια – Σε απόγνωση εκατοντάδες  επαγγελματίες
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι μυδοκαλλιεργητές στον Θερμαϊκό κόλπο στη Θεσσαλονίκη. Μετά την απώλεια σχεδόν ολόκληρης της παραγωγής τους πέρσι το καλοκαίρι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, έρχονται αντιμέτωποι και με το φαινόμενο του πολλαπλασιασμού των ασκιδίων (σ.σ. θαλάσσιες φούσκες), που «πνίγουν» τα μύδια.

Σε επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, αναλύθηκαν οι επιπτώσεις των ασκιδίων – είναι θαλάσσιοι οργανισμοί με πετρώδη μορφή – στις μυδοκαλλιέργειες, ο ρόλος των περιβαλλοντικών συνθηκών στην εξάπλωσή τους και τα χρόνια προβλήματα στις μυδοκαλλιέργειες.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ημερίδα, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Κυμίνων, Κωνσταντίνος Βερβήτης, οι θαλάσσιες φούσκες εμφανίζονται στα σχοινιά, εκεί που στερεώνονται οι αρμαθιές με τα μύδια και στη συνέχεια αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και τις κατακλύζουν.

«Το φαινόμενο αυτό το παρατηρήσαμε ιδιαίτερα το περσινό καλοκαίρι του 2021, που ήταν το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών, με αποτέλεσμα να πάθουμε μεγάλη καταστροφή και να χαθεί μεγάλο κομμάτι της παραγωγής. Κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου παρατηρήσαμε να θανατώνεται και ο γόνος, δηλαδή τα νεαρά μύδια που θα καλλιεργούσαμε για να έχουμε παραγωγή το καλοκαίρι του 2022. Στη συνέχεια παρατηρήσαμε τα ασκίδια να κατακλύζουν τις αρμαθιές και το επόμενο βήμα ήταν να χαθεί ό,τι είχε απομείνει από τον γόνο αφού τα ασκίδια είχαν κλείσει τα μύδια μέσα στις αρμαθιές», διευκρίνισε.

Χωρίς ελληνικά μύδια μέχρι τον Μάρτιο του 2023;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Κυμίνων, κ. Βερβήτη, προκλήθηκε μεγάλη καταστροφή στην καλλιέργεια την περσινή χρονιά αλλά και φέτος, με επιπρόσθετο ζήτημα την αύξηση των ασκιδίων (σ.σ. θαλάσσιες φούσκες).

«Τη φετινή χρονιά από τον Αύγουστο έως και σήμερα που μιλάμε και πιστεύω έως και τον Μάρτιο 2023, δε θα υπάρχουν ελληνικά μύδια στην ελληνική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό όπου γνωρίζουμε ότι είναι περιζήτητα», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας και μνεία για απουσία της Πολιτείας από τη μυδοκαλλιέργεια και την προστασία της.

«Το θερμικό σοκ που δέχθηκαν τα μύδια ήταν αναμενόμενο μετά από την παρατεταμένη διάρκεια αύξησης θερμοκρασίας το καλοκαίρι του 2021. Τώρα, κατά πόσο θα είναι ελληνικά τα μεταγενέστερα μύδια αυτό θα το δούμε, είμαστε σε μεταβατική περίοδο που θέλει μεγάλη προσοχή» εκτίμησε από την πλευρά του ο Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στόχος της ημερίδας ήταν και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μυδοκαλλιεργητών και της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζώων του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, με σκοπό την εφαρμογή καινοτόμων μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των ασκιδίων στις μυδοκαλλιέργειες. Παράλληλα, στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Ανάπτυξη Βέλτιστων Πρακτικών Ελέγχου Ξενικών Ειδών Ασκιδίων στις Εγκαταστάσεις των Θαλάσσιων Υδατοκαλλιεργειών και Μετριασμό των Οικονομικών Επιπτώσεων της Εισβολής».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις