Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ακόμα μια νύχτα με τον απόκοσμο ήχο να ξαγρυπνά τους κατοίκους – Έρευνες από την ΕΥΑΘ

Θεσσαλονίκη: Ακόμα μια νύχτα με τον απόκοσμο ήχο να ξαγρυπνά τους κατοίκους – Έρευνες από την ΕΥΑΘ

Για ένα ακόμα βράδυ ο μυστήριος και απόκοσμος ήχος ξενύχτησε τους κατοίκους στα Μετέωρα στην Θεσσαλονίκη, εντείνοντας την ανησυχία.

Σύμφωνα με το grtimes.gr, ήταν περίπου στη 1:00, όταν άρχισε να ακούγεται για άλλη μια βραδιά ο περίεργος και υπόκωφος ήχος στην περιοχή των Μετεώρων της Θεσσαλονίκης, κοντά στο υδραγωγείο.

Μεγάλη κινητοποίηση – Ήρθε και κόσμος από άλλες περιοχές

Χτες η όχληση από τον ήχο δεν ήταν τόσο δυνατή, όσο η όχληση από τον… πολύ κόσμο που βρέθηκε στην περιοχή και ειδικά από τη νεολαία (ακόμα και από άλλες περιοχές) με αποτέλεσμα στην περιοχή να βρεθεί αστυνομία που μάταια ζητούσε από τα συγκεντρωμένα άτομα να αποχωρήσουν.

Όπως αναφέρει το grtimes.gr, κάτοικοι της περιοχής και μέλη τοπικών συλλόγων που ασχολούνται με το θέμα από την πρώτη στιγμή, επισήμαναν πως σύμφωνα με τους επιστήμονες αποκλείεται να πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο, αλλά για κάτι που οφείλεται σε ανθρωπογενή δραστηριότητα, “δείχνοντας” το υδραγωγείο.

Μάλιστα όπως λένε, αναμένουν από τον δήμο να ζητήσει και έγγραφες απαντήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς, αφού πρώτα “απαντηθεί” και καταγραφεί το φαινόμενο, προκειμένου να αποτραπεί και το ενδεχόμενο να επαναληφθεί. Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνουν, πως κανένας δεν θυμάται να έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο, εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Παύλου Μελά, Μάριος Παλάντζας που βρέθηκε στο σημείο, πρέπει να γίνουν άμεσες και συντονισμένες ενέργειες για να εξηγηθεί επιστημονικά και τεκμηριωμένα ο μυστήριος ήχος, καθώς όπως τόνισε είναι απροσδιόριστες και οι συνέπειες στην εξέλιξη του φαινομένου, καθώς η περιοχή είναι ευάλωτη σε ζητήματα που άπτονται πολιτικής προστασίας.

Το φαινόμενο ταλαιπωρεί εδώ και εβδομάδες τους κατοίκους της περιοχής, όμως η πολιτική ηγεσία λείπει, τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Νοτοπούλου, που βρέθηκε απόψε στο υδραγωγείο, επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος. Μάλιστα για λίγα λεπτά, μπήκε στο υδραγωγείο και συνομίλησε με τα στελέχη της ΕΥΑΘ που έκαναν τις έρευνες.

Ακούγεται μέσα στα σπίτια

Όπως αναφέρει το thesstoday.gr,  ήχος ακούγεται εντός των σπιτιών τους και πολλοί δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ.

Η δικιά τους αυτοψία οδηγεί μέσα στο υδραγωγείο όπου ο ήχος είναι έντονος και υπάρχει τρανταγμός στο έδαφος.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών

Σύμφωνα με την εκτίμηση που έδωσε στο thesstoday.gr ο μηχανικός  Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο ήχος είναι κτυπογενής, χαμηλής συχνότητας, μεταλλικός, ακαθόριστης περιοδικότητας και εδαφομεταφερόμενος. «Και εφόσον είναι αντιληπτός εντός διαμερισμάτων, είναι και δομόφερτος και ίσως πιο ενοχλητικός λόγω του συντονισμού των ηχητικών κυμάτων που εγκλωβίζονται στον δομικό ιστό των κατασκευών. Ο ήχος ενδεχομένως να είναι προϊόν υδραυλικού πλήγματος, και δεδομένου του υδραγωγείου, το πρόβλημα προέρχεται από τις αντλίες και δίκτυο ανύψωσης πίεσης νερού λόγω της υψομετρικής διαφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Βασίλης Μέλφος, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αναφέρει πως δεν έχει σχέση με τη σεισμική ακολουθία στην περιοχή τις τελευταίες μέρες. «Οφείλεται καθαρά στα τεχνικά έργα της περιοχής και στα δίκτυα που σχετίζονται με αυτά. Αν υπήρχε το ενδεχόμενο ενός τέτοιου φαινομένου δεν θα λειτουργούσε με χρονοδιακόπτη, ξεκινά στις 12 τα μεσάνυχτα και σταματά στις 5 τα ξημερώματα και σίγουρα θα είχαν εμφανιστεί οι συνέπειες», εξήγησε ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν συνδέεται ο ήχος με τους πρόσφατους σεισμούς στην περιοχή.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις