Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: «Ακρωτηρίασε τα δάχτυλα του παιδιού κρυφά» λέει ο πατέρας για την καταδίκη γιατρού

Θεσσαλονίκη: «Ακρωτηρίασε τα δάχτυλα του παιδιού κρυφά» λέει ο πατέρας για την καταδίκη γιατρού

Παιδοχειρουργός καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση για τον ακρωτηριασμό δύο δαχτύλων σε 14 μηνών αγοράκι μετά από επέμβαση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το 2017, το παιδάκι είχε υποβληθεί σε επέμβαση διαχωρισμού δαχτύλων στη Θεσσαλονίκη, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα εκ γενετής. Μετά το χειρουργείο παρουσιάστηκαν επιπλοκές με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο ακρωτηριασμός των δύο δαχτύλων, γεγονός που σημάδεψε τη μετέπειτα καθημερινότητα του παιδιού που σήμερα είναι 6 ετών.

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης, μετά από καταγγελία των γονιών του παιδιού, και εκδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο γιατρός τελικά καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια. Τα όσα περιγράφει στο newsit.gr είναι συγκλονιστικά.

Το εφιαλτικό χρονικό

Μιλώντας στο newsit.gr ο πατέρας του 6χρονου περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα εκτυλίχθηκαν πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση.

«Πήγαμε το παιδί μας σε αυτόν τον γιατρό για έναν απλό διαχωρισμό στα δάχτυλα. Το παιδί μας γεννήθηκε με μία συνδακτυλία στο δεξί του χέρι, στον μεσαίο και στον παράμεσο δάκτυλο. Όπως μας έλεγαν ήταν μια πολύ απλή επέμβαση χωρίς κανένα ρίσκο και με είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάει καλά. Μου είχε εγγυηθεί ότι θα τοποθετήσει μοσχεύματα κατά τον διαχωρισμό και τελικά δεν το έκανε.

Όταν μετά το χειρουργείο είδα το παιδί και κατάλαβα πως δεν τοποθετήθηκαν μοσχεύματα κατάλαβα αμέσως πως κάτι δεν έγινε σωστά» λέει ο πατέρας του 6χρονου σήμερα αγοριού.

«Δεν άφηνε άλλον να ανοίξει τη γάζα»

Συνέχισε λέγοντας πως: «Ο γιατρός μου είπε πως έκρινε ότι δεν χρειάστηκαν μοσχεύματα. Το παιδί όμως δεν πήγαινε καλά. Το κράτησαν περισσότερες μέρες στο νοσοκομείο από ότι θα έπρεπε και μου έλεγαν πως έχουν μαυρίσει λίγο τα δάχτυλα αλλά έλεγε πως δεν ήταν σημαντικό και θα γινόταν καλά.

Μετά από λίγες μέρες θα έπρεπε να πάμε να κάνουν αλλαγή στο τραύμα και μου έλεγαν ότι βελτιώνεται συνέχεια. Ποτέ δεν μου ανέφερε ο γιατρός ότι είχαμε κάποια επιπλοκή. Μάλιστα μου έλεγε πως αν κάποιος άλλος γιατρός εκτός από μένα ανοίξει τη γάζα, τότε εγώ δεν θα ξαναπιάσω το παιδί σας. Ούτε εμάς άφηνε να το ανοίξουμε. Μας έλεγε ότι θα έπαιρνε αέρα και δεν έπρεπε. Για πολύ καιρό ερχόμασταν από την πόλη που μένουμε στη Θεσσαλονίκη».

«Λιποθύμησα. Τα δάχτυλα ήταν καρβουνιασμένα»

Οι γονείς του μικρού αγοριού, ισχυρίζονται πως όταν κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά απαίτησαν από τον γιατρό να είναι και οι ίδιοι παρόν σε μια από τις επόμενες αλλαγές στις γάζες του τραύματος.

«Κάποια στιγμή ζήτησα με το ζόρι να μείνω σε μία αλλαγή και να δω οπωσδήποτε τα δάχτυλα του παιδιού μου. Του είχα πει πως άμα δεν μου επιτρέψει να μείνω μέσα, θα έπαιρνα το παιδί και θα πήγαινα σε άλλο νοσοκομείο. Και με άφησε και μόλις άνοιξε τη γάζα και αντίκρυσα την κατάσταση των δαχτύλων λιποθύμησα. Τα δάχτυλα ήταν καρβουνιασμένα. Τότε μάζεψα όλη μου τη δύναμη για να κρατηθώ. Βγήκα έξω από το γραφείο, δεν άντεχα άλλο.

Ο γιατρός έτρεξε από πίσω μου και μου ζήτησε συγγνώμη. Είπε χαρακτηριστικά πως στα 40 χρόνια της καριέρας του έκανε ένα λάθος και πως θα έκανε τα πάντα να το διορθώσει. Μου είπε μάλιστα πως θα έστελνε το παιδί μου ακόμα και στην Αγγλία για να το κάνει καλά. Εγώ τον πίστεψα. Του είπα πως άνθρωποι είμαστε και κάνουμε λάθη, όμως στους γιατρούς δεν δικαιολογούνται γιατί κοστίζουν ακριβά. Του είπα όμως πως θα έχει τη στήριξη μου να κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο για να σώσει τα δάχτυλα του παιδιού μου» αναφέρει στο newsit.gr o πατέρας του παιδιού.

«Καταλάβαμε στο σπίτι ότι είχε ακρωτηριάσει το παιδί»

Ο πατέρας συνέχισε λέγοντας: «Αυτή την υπόσχεση όμως φαίνεται πως μου την έδωσε για να κερδίσει απλώς χρόνο. Δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τελικά κρυφά ακρωτηρίασε τα δάχτυλα του παιδιού μου. Χωρίς να μας ενημερώσει ότι θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Μας είπε ότι θα έβαζε το αγοράκι μου στο χειρουργείο για έναν καθαρισμό και τελικά το ακρωτηρίασε. Και δεν μας είπε τίποτα, είναι εξωφρενικό. Επιστρέψαμε στο σπίτι, το παιδί στον ύπνο του κατά λάθος ξετύλιξε τη γάζα και τότε κατάλαβα το έγκλημα που έκανε ο γιατρός».

«Το παιδί ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει»

Καταλήγοντας ο πατέρας του 6χρονου, μιλάει για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το ιατρικό λάθος στην καθημερινότητα του παιδιού του. «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω πως βίωσε την κατάσταση αυτή το παιδί μου. Και το παιδί και εμείς. Εγώ έχασα τον ύπνο μου και το αγοράκι μου ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει. Μόλις τελείωσε την πρώτη τάξη του Δημοτικού, δεν μπορεί να γράψει σωστά, τον δυσκολεύει πάρα πολύ, το χεράκι του δεν μπορεί να είναι πλήρως λειτουργικό. Και δεν μπορώ να σας περιγράψω την ψυχολογία του. Είναι δύσκολα τα πράγματα όμως έχουμε μεγάλη βοήθεια από όλο τον κόσμο και δεν θέλω με τίποτα άλλο παιδί να περάσει αυτά που περνάει το δικό μου από μια τέτοια φρικτή αμέλεια», καταλήγει συγκινημένος.

«Προκλήθηκε νέκρωση»

Από την πλευρά του τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, κ. Δημήτρης Γαλεντέρης τονίζει στο newsit.gr: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ανήλικο γεννήθηκε με ενωμένα δύο δάκτυλα του χεριού του, του μέσου και του παράμεσου και κατά τη χειρουργική προσπάθεια αποκόλλησης αυτών, προκλήθηκε η νέκρωση τους, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό τους.

Μέσω του θεσμού του τεχνικού συμβούλου, αναδείξαμε στοιχεία για τα οποία κρίθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο ένοχος ο θεράπων ιατρός, για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του θεσμού του ιατρού τεχνικού συμβούλου και δη του ιατροδικαστή, σε υποθέσεις ιατρικής αμέλειας, κατά τις οποίες είναι απαραίτητη η παροχή των ειδικών ιατρικών γνώσεων ως αρωγός στη δικαστική κρίση και κατ´ επέκταση στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης».

Ο τεχνικός σύμβουλος, Δημήτρης Γαλεντέρης

Στην απολογία του ο παιδοχειρουργός αρνήθηκε την κατηγορία της σωματική βλάβης από αμέλεια και υποστήριξε πως οι επιπλοκές δεν μπορούσαν να αποφευχθούν. Από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης κρίθηκε ένοχος για πρόκληση σωματικής βλάβης, του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις